Kategori: Påske

Æg har i århundreder været et symbol på forår, frugtbarhed og nye begyndelser. I påsken samles traditionerne: Æg gives som gaver, bruges som pynt og påskelege – og er, ikke mindst, en uundværlig del af påskefrokosten.

Fun-facts om påskeægget 

Æg og påske hører sammen som risalamande og jul – men hvorfor gør de egentlig det?

Traditionen med æg i påsken har rødder i både hedenske forårsfester, kristen symbolik og folkelige skikke. Her får du fun-facts om påskeæggets historie – og nogle af de mere kuriøse detaljer undervejs.

Symbol på liv og fornyelse

Langt før kristendommen blev udbredt, blev æg betragtet som et kraftfuldt symbol på liv og frugtbarhed. Ægget var i forårstiden en påmindelse om naturens genopvågning, og derfor spillede det en central rolle i de hedenske forårsfester. Den kristne tradition overtog æggets symbolik som billede på opstandelsen – det lukkede æg, der pludselig brydes og vækker liv.

Ægget har også været brugt som filosofisk symbol helt tilbage i oldtiden, hvor man forestillede sig universet bygget op som et æg: Skallen var himlen, den hvide del symboliserede skyerne og blommen repræsenterede solen.

Æg og faste – og hvorfor de blev festmad

I middelalderens Europa forbød den kristne faste både kød og æg. Når påsken indtraf, var hønsegårdene ofte fulde af æg, som ikke måtte spises i ugerne op til. Det gjorde æggene til en naturlig og kærkommen del af påskens festmåltid – og til en populær gave.

Æg blev i århundreder brugt som naturaliebetaling og var almindelig gave ved højtider. Ved påske kunne man give æg som tak til præsten eller herremanden – eller som forsoning til naboen.

Dekorerede æg og æg som statussymbol

Skikken med at dekorere æg til påske går helt tilbage til middelalderen og blev især udbredt i de katolske områder. I Danmark omtales traditionen i Leonora Christines Jammersminde fra 1667, hvor hun i sit fangenskab i Blåtårn udveksler farvede æg med en medfange.

I Østeuropa blev farvede æg brugt til at vise status – og især røde æg var populære, da farven symboliserede både blod, liv og opstandelse. I velhavende hjem kunne æggene være udsmykket med dyre farver, voksdekorationer eller guldbelægning.

Påskeharen og de mærkelige æg

Historien om påskeharen stammer fra Tyskland i slutningen af 1600-tallet, nærmere bestemt fra området omkring Heidelberg. Ifølge fortællingen kom påskeharen og lagde æg til børnene, hvis de havde opført sig pænt. Det lyder måske sært, men idéen tog hurtigt fat.

I 1800-tallet tog tyske udvandrere traditionen med til USA, hvor den blev en fast del af påsken. Snart begyndte påskeharen ikke kun at lægge æg, men også at dele chokolade og søde sager ud – og den lidt pudsige forestilling om en æglæggende hare blev en del af påskens folklore.

Verdens største påskeæg

Traditionen med chokoladeæg udviklede sig i takt med, at sukker og kakao blev mere tilgængeligt. Og der er tænkt stort – meget stort. Ifølge Guinness Rekordbog blev verdens største chokoladepåskeæg fremstillet i Italien i 2011. Det målte 10,39 meter i højden og vejede mere end 7.000 kg – højere end en dobbeltdækkerbus og tungere end en voksen elefant!

Påsken er æggets fest

I dag findes æg i utallige former i påsken – hårdkogte æg til frokostbordet, dekorerede æg til pynt og chokoladeæg til børn og barnlige sjæle. Men bag de farverige skaller gemmer sig en tusindårig tradition, hvor ægget symboliserer liv, fornyelse og forår.

Påsken er oplagt til leg og samvær. Få inspiration til 10 aktiviteter, I kan lave sammen i ferien.
Påske
Så skal der leges: De 10 sjoveste påskelege 

Til påsken hører mange finurlige og festlige traditioner. Ud over gækkebreve, dekorerede æg og forårsgrene findes der en række gamle og nye påskelege, der samler familie og venner – ude som inde. Her har vi samlet 10 sjove og traditionsrige aktiviteter, hvor både børn og voksne kan være med.

Læs mere
Påskeopskrifter med forårets råvarer
Opskrifter & råvarer
Påskeopskrifter: 12 lækre retter til påskefrokosten 

Foråret er kommet med lys og lune dage, sprøde tulipaner og anemoner i skovbunden - og dét skal fejres i påsken. Måske kan der i påskedagene blive tid til at nyde en ægte dansk påskefrokost, et veldækket bord med sildebasser, lam, æg og forårssalater – og snaps, ikke at forglemme. Altså sådan en…

Læs mere
Favning af påskeæg med naturlige ingredienser
Påske
Påske: Farvning af påskeæg med rødløg, kaffe, rødkål, gurkemeje og spinat 

Man kan farve påskeæg med andet end frugtfarve. Koger du fx æg med skaller fra rødløg får æggene en rødlig nuance, mens almindelige løg giver en gylden farve. Æg kogt i kaffegrums får en smuk lys mokkafarve, mens te giver lysere nuancer. Du kan også koge æg med rødbede eller rødkål, hvilket…

Læs mere
Påskebordet: Inspiration til et smukt og dekorativt påskefrokostbord.
Påske
10 idéer til smukke blomstrende påskedekorationer 

Nu kan vi endelig fejre, at det dejlige forår er på vej, og her er påsken jo den perfekte anledning til at pynte hjemmet med dejlige forårsbebudere, som farvestrålende buketter, bøgegrene med små nyudsprungne blade, og blomstrende forårsløg.

Sammen med små kulørte påskeæg, påskeharen og…

Læs mere
Påske
Påskeopskrift: Appelsin- og rødløgssalat 

En let og frisk forårsopskrift som tilbehør til påskefrokosten.

Læs mere
Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Påskeæg med marcipan og chokolade
Påske
Konditoropskrift: Påskeæg med marcipan - og et lille strejf af noget særligt 

Der er noget helt særligt over hjemmelavede påskeæg. Og når man tilsætter en smule Baileys, Grand Marnier eller whisky, så sker der noget magisk: smagen af marcipan og chokolade bliver bare endnu mere rund og intens.

Med marcipan som base er det let at lave sine egne påskeæg – og her får du to…

Læs mere
Påskeopskrift: Citronpåskekager
Påske
Gule citrontærter til påskens kaffebord 

Farven gul er påskens farve med gule påskeliljer, gækkebreve, gule kyllinger og ikke mindst påskeæg er indbegrebet af gode og hyggelige påskedage.

Med opskriften på små, delikate citrontærter kan du tilføje kan du tilføje påskegul til kaffebordet.

Læs mere
Påske
Påskeopskrift: Påskeæg med nougatcrunch 

Odense Marcipan deler ud af påskeopskrifterne. Her får du opskriften på de lækreste påskeæg med nougatcrunch.

Læs mere
Bag festlige påskekager
Påske
Påskemuffins med likøræg  

De små muffins er nemme at bage, og de både dufter og smager af sød vanilje og hjemmebag. Med deres fine pynt af frosting, revet chokolade og små likøræg er de perfekte som sød afslutning på påskefrokosten – eller som et sjovt bageprojekt i ferien.

Selve dejen er hurtig at røre sammen, og når…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^