Til 6 personer
Det skal du bruge:
- 1 lammekølle på ca. 2 kg.
- 3 fed hvidløg
- 1-2 tsk. tørret oregano
- 1-2 tsk. tørret timian
- 5-6 laurbærblade
- 1 dl olivenolie
- ½ l tør hvidvin
- saften af 2 citroner
- salt
- sort peber
- 1 kg. små kartofler i både
- 1/2 kg. gulerødder i skiver
- 750 g. små løg
Sådan gør du:
- Hvis fedtlaget på oversiden af køllen er meget tykt, bør det meste af det skæres væk.
- Køllen gnides først grundigt over det hele med de overskårne hvidløgsfed og derefter med oregano og timian.
- Med en meget spids kniv laver du ganske små sprækker i kødet. Spæk sprækkerne med knuste laurbærblade, oregano og timian.
- Rør en marinade af olivenolie, hvidvin og citronsaft.
- Læg køllen i et dybt fad. Overhæld den med marinaden og lad den trække et køligt sted i 24 timer.
- Husk at øse marinaden over køllen så mange gange som muligt i løbet af trækketiden.
- Når køllen har marineret tilstrækkeligt længe, tages den op af marinaden, dryppes grundigt af og drysses med salt og peber, hvorefter den lægges i bradepande eller et stort ovnfast fad.
- Sæt køllen i en 225 grader varm ovn og lad den brune i 30 minutter. Herefter skal varmen dæmpes til 200 grader.
- De små kartofler i både, gulerødderne i skiver og de pillede løg, lægges i fadet rundt om kødet og drysses let med salt, og det hele steger færdigt:
- 1 time mere, hvis køllen skal være rigtig rosa
- 1 time og 15 minutter, hvis den kun skal være let rosa inde ved benet. - Under stegning overøses både kød og kartofler/løg hyppigt med marinaden.
- Stegen bør hvile mindst 20 minutter før den skæres for. Så fordeler kødsaften sig regelmæssigt og går ikke tabt ved udskæringen.
- Pynt evt. med halve citroner og laurbærblade, og server med myntegelé.