Under alle omstændigheder hittede påskeægget, og den tynde skal blev genstand for alverdens kunstneriske kreationer, ikke mindst af den berømte, russiske guldsmed og juvelér, Peter Carl Fabergé.
Historien om de enestående Fabergé-æg begynder i 1885, da Tsar Alexander III af Rusland bad Fabergé skabe et påskeæg som en gave til sin danske hustru, Kejserinde Maria Feodorovna, kendt i Danmark som Dronning Dagmar. På den bestilling skabte Fabergé et hvidt emaljeæg, hvor i der lå en gylden blomme med en miniature kopi af kejserindens krone og et lille rubinvedhæng indeni.
Innovative idéer og eminent håndværk
Imponeret over Fabergés smukke håndværk udnævnte Tsar Alexander III ham til juveler for det russiske hof, hvor han i løbet af de næste tre årtier skabte 50 overdådige æg til den russiske kejserfamilie.
Dét, der gjorde Fabergés æg så fantastisk betagende, var ikke kun deres skønhed, men også det lille innovative element af overraskelse, skjult inde i hvert enkelt æg. Mange æg havde komplekse åben-mekanismer, der skjulte små rum med miniature skatte, som figurer og ure dekoreret med kostbare juveler.
Disse overraskelser tilføjede et element af leg og fortryllelse til de allerede luksuriøse æg, der fangede både den kejserlige familie og samlere over hele verden. Hvert æg var et mesterværk af design og ingeniørkunst, skabt i ædle metaller, ædelsten og intrikat emaljearbejde.
Fabergé-ægget forbliver symbol på uovertruffen luksus
Produktionen af Fabergé-æg kom brat til en ende med den russiske revolution i 1917. Efter afsættelsen af kejseren blev Fabergé-huset nationaliseret, og Peter Carl Fabergé flygtede fra Rusland og bosatte sig i Schweiz. De kejserlige æg, sammen med mange andre kunstværker og skatte, blev konfiskeret eller solgt, hvilket spredte dem ud over hele verden.
Fabergé og fyldte chokolader
Trods deres relativt lille antal fortsætter Fabergé-æggene med at fascinere og opnår i dag astronomiske priser ved auktioner. Men man behøver ikke være velhavende for at opleve Fabergé-æggets magi. Gennem tiden har kunstnere verden over, ladet sig inspirere af idéen bag ægget; Et dekorativt æg med hemmeligheder indeni.
Én af dem er Rita Dorff, der i 1980´erne overtog Sv. Michelsen Chokolade efter sin far, konditor Svend Michelsen. Sammen med sin søn, Nicolas Dorff, udviklede hun idéen til et særligt smukt og delikat Fabergé-æg i metal fyldt med Sv. Michelsens fine, fyldte chokolader. Det dejlige æg blev sat i produktion i 1995, og er siden blevet til 24 forskellige, smukt designede Fabergé-æg. I år fås Sv. Michelsens Fabergé-æg i tre størrelser; i stor og mellem størrelse, samt, som en nyhed i år, i en mini-udgave, som alle fås i et udvalg af smukke design.