Ideen med surdej er at lade dele af dejen tilbage, tilføje mere mel og vand til denne, så man altid har en god og aktiv surdej ved hånden.

Surdej: Få gang i surdejen med Claus Meyers surdejsmetode 

I stedet for at benytte færdiglavet gær som hævemiddel til dine brød, kan du fremstille og bruge din egen surdej. Brød bagt på surdej har en lækker og let syrlig smag, hvilket gør surdejsbrød til fremragende madbrød. Bagning med surdej kræver ganske vist mere tid end traditionel bagning, men resultatet og de sundhedsmæssige fordele gør det anstrengelserne værd. Og med Claus Meyers metode er det faktisk ganske nemt for enhver at få gang i surdejen og den tilfredsstillelse, der er ved at bage fra bunden.

Claus Meyers surdejs-metode

Bagning med surdej er en urgammel hæveteknik, der både har sundhedsmæssige fordele, forbedre brødets smag og tekstur - og ikke mindst bidrager til bæredygtig madlavning. Blandt surdejs-entusiaster har den populære kok Claus Meyer bidraget surdejens popularitet, og udarbejdet en enkle metode til at fremstilling af egen.

  1. Bland 200 g hvedemel, 2 dl vand, 1 tsk honning og 1 spsk surmælksprodukt til en klæg dej (Man kan lave surdejen udelukkende med mel og vand, men honning og surmælksprodukt, som begge indeholder aktive bakterier, fremmer gæringsprocessen)
  2. Hæld dejen på et skoldet glas, dæk det løst til og lad det stå ved stuetemperatur i cirka et døgn.
  3. Tilføj og rør dagligt 1/2 dl vand og 3/4 dl mel i dejen.
  4. Over de næste dage vil dejen begynde at vise tegn på aktivitet som bobler og syrlig duft, hvilket indikerer gæring.
  5. Hvis aktiviteten aftager, tilføj en lille skefuld honning for at kickstarte processen igen.

6 fordele ved at bage med surdej

  • God for fordøjelsen
    Surdejsgæring bryder gluten ned og gør brødet lettere at fordøje. Det mindre indhold af gluten kan samtidigt være en fordel for dem med mild glutenfølsomhed (ikke cøliaki).
  • Øget næringsindhold
    Fermenteringsprocessen i surdej kan øge indholdet af vigtige næringsstoffer som folinsyre og antioxidantniveauer i brødet. 
  • Naturlig konservering
    Den let syrlige pH i surdej hæmmer væksten af skimmel og forlænger brødets holdbarhed naturligt uden brug af konserveringsmidler.
  • Rigere smag og aroma
    Surdejsbrød har en karakteristisk dyb, syrlig smag og en mere kompleks aroma sammenlignet med brød bagt med almindelig gær. Det gør brødet ideelt som tilbehør til alt fra supper og salater til ost og sandwich.
  • God tekstur
  • Brød bagt med surdej har som regel sprød skorpe og sej krumme, hvilket de fleste brødentusiaster sætter stor pris på.
  • Bæredygtighed
  • Ved at genanvende en del af dejen til næste batch, kan man løbende holde sin surdej i gang, hvilket minimerer spild og bidrager til en mere bæredygtig bagning.

 

Vegetaropskrift fra Camilla Skov
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hyldeblomstkogte nye kartofler med junigrønt 

Fra Camilla Skov, den passionerede madskribent bag den populære instagramprofilen @vegetariskhverdag, kommer den dejligste, vegetariske opskrift med sæsonens nye kartofler og hyldeblomst.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan tjekker du om et æg er friskt - og 20 andre interessante fakta om æg 

Kan æg fryses ned? Hvorfor lugter kogte æg? Er æg farligt for mennesker med forhøjet kolesterol? Indeholder æg vitaminer? I hvilket land spiser man flest æg? Hvad er forskellen på buræg, skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg? Er det tilladt at holde høns i haven?

Når man tænker over det, så er æg…

Læs mere
Louisa Lorang opskrift
Opskrifter & råvarer
Louisa Lorang: Hashbrowns med pocheret æg, honning-bacon og hollandaise 

Nyd den klassiske, amerikanske morgenmadsret hashbrowns. De små gyldne, knasende kartoffelkager er den ultimative komfortmad - ikke mindst, når de serveres med med pocheret æg, honning-bacon og hollandaise. Opskriften til denne herlige ret er udarbejdet af den populære kogebogsforfatter og…

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbercrumble opskrift 

Ingen kager slår rabarber crumble. En skøn sommerdessert med den syrlige rabarberkompot i med den sprøde, søde crumble. Et lille strejf af kanel og de knasende mandler fuldender den uimodståelige smag, der gør rabarbercrumble til en absolut favorit blandt både børn og voksne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024: En hyldest til sæsonens små, fine knolde 

Blandt sæsonens råvarer er de nye kartofler en sand delikatesse, og her er kartofler fra Samsø en særlig skøn mundfuld, og som et af sommermånedernes første kulinariske begivenheder fejrer Samsø de nye kartofler med eventet 'Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024'.

Nye kartofler er, med deres let…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kartoffelmad med hjemmelavet mayonnaise: En nem og dejlig klassiker 

Sæsonen for de små nye frilandskartofler skal fejres med en rigtig smørrebrødsklassiker: Kartoffelmaden. Faktisk er kartoffelmaden så populær, at selv finere danske frokostrestauranter har den med på menuen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
3 favoritter med asparges 

Med asparges er mulighederne mange. Asparges kan serveres med vinaigrette sauce, hakkede æg og kapers, eller ganske enkelt med lidt god olivenolie, citron og friskhøvlet parmesan på toppen. Og så man man jo også lægge asparges viklet i røget bacon på havegrillen ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^