Ideen med surdej er at lade dele af dejen tilbage, tilføje mere mel og vand til denne, så man altid har en god og aktiv surdej ved hånden.

Surdej: Få gang i surdejen med Claus Meyers surdejsmetode 

I stedet for at benytte færdiglavet gær som hævemiddel til dine brød, kan du fremstille og bruge din egen surdej. Brød bagt på surdej har en lækker og let syrlig smag, hvilket gør surdejsbrød til fremragende madbrød. Bagning med surdej kræver ganske vist mere tid end traditionel bagning, men resultatet og de sundhedsmæssige fordele gør det anstrengelserne værd. Og med Claus Meyers metode er det faktisk ganske nemt for enhver at få gang i surdejen og den tilfredsstillelse, der er ved at bage fra bunden.

Claus Meyers surdejs-metode

Bagning med surdej er en urgammel hæveteknik, der både har sundhedsmæssige fordele, forbedre brødets smag og tekstur - og ikke mindst bidrager til bæredygtig madlavning. Blandt surdejs-entusiaster har den populære kok Claus Meyer bidraget surdejens popularitet, og udarbejdet en enkle metode til at fremstilling af egen.

 1. Bland 200 g hvedemel, 2 dl vand, 1 tsk honning og 1 spsk surmælksprodukt til en klæg dej (Man kan lave surdejen udelukkende med mel og vand, men honning og surmælksprodukt, som begge indeholder aktive bakterier, fremmer gæringsprocessen)
 2. Hæld dejen på et skoldet glas, dæk det løst til og lad det stå ved stuetemperatur i cirka et døgn.
 3. Tilføj og rør dagligt 1/2 dl vand og 3/4 dl mel i dejen.
 4. Over de næste dage vil dejen begynde at vise tegn på aktivitet som bobler og syrlig duft, hvilket indikerer gæring.
 5. Hvis aktiviteten aftager, tilføj en lille skefuld honning for at kickstarte processen igen.

6 fordele ved at bage med surdej

 • God for fordøjelsen
  Surdejsgæring bryder gluten ned og gør brødet lettere at fordøje. Det mindre indhold af gluten kan samtidigt være en fordel for dem med mild glutenfølsomhed (ikke cøliaki).
 • Øget næringsindhold
  Fermenteringsprocessen i surdej kan øge indholdet af vigtige næringsstoffer som folinsyre og antioxidantniveauer i brødet. 
 • Naturlig konservering
  Den let syrlige pH i surdej hæmmer væksten af skimmel og forlænger brødets holdbarhed naturligt uden brug af konserveringsmidler.
 • Rigere smag og aroma
  Surdejsbrød har en karakteristisk dyb, syrlig smag og en mere kompleks aroma sammenlignet med brød bagt med almindelig gær. Det gør brødet ideelt som tilbehør til alt fra supper og salater til ost og sandwich.
 • God tekstur
 • Brød bagt med surdej har som regel sprød skorpe og sej krumme, hvilket de fleste brødentusiaster sætter stor pris på.
 • Bæredygtighed
 • Ved at genanvende en del af dejen til næste batch, kan man løbende holde sin surdej i gang, hvilket minimerer spild og bidrager til en mere bæredygtig bagning.

 

Ketoboller med frø og chokolade
Opskrifter & råvarer
Ketoopskrift: Kernestykker med chokolade 

Opskriften på Jane Faerbers herlige kernestykker fra hendes bog 'LCHF - Året rundt'. Kernestykkerne er fulde af sunde frø, kerner og frø, og udarbejdet på Keto- og LCHF-kosts principper. Opskriften, der her er bragt med tilladelse fra Politikens Forlag, er super nem, og kan være en sund og lækker…

Læs mere
Sådan laver du den perfekte broccoli- og porretærte: En kombination af sprød tærtedej og friske grøntsager.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Madtærte - vegetarret med bcroccoli og porre 

Broccoli- og porretærte er en nem og lækker opskrift, perfekt til både frokostbordet og som en let middag. Med en sprød tærtedej og et fyld af friske grøntsager, kombineret med æg og ost, kan du hurtigt få sat en den dejlige tærte på bordet. Følg vores enkle trin-for-trin guide:

Læs mere
Foccacia med grøntsager og feta: Prøv Anne W. Ravns opskrift på foccacia, Madbrød med rødkål, rosenkål og broccoli
Opskrifter & råvarer
Foccacia brød i flere variationer 

Foccacia er et dejligt mættende madbrød, som fungerer perfekt til madpakker, mellemmaden og som tilbehør på middagsbordet. Her får du grundopskriften på en basisdej, der bages som bradepandebrød med den topping, du har allermest lyst til.

Læs mere
Brug butterdej til dine pølsehorn, og nyd den sprøde krumme og smørrets runde smag
Opskrifter & råvarer
Butterdejspølsehorn - Små sprøde mundfulde 

At bage pølsehorn med butterdej i stedet for almindelig dej har flere unikke fordele, der gør dem til en særlig lækker snack. Butterdej består af mange tynde lag dej og smør, hvilket giver en let og sprød tekstur, der adskiller sig fra den mere tætte og brødagtige konsistens af almindelig dej.

Med…

Læs mere
Fordærvet kød symptomer
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Kreative jordbær opskrifter til sommeren, nye måder at nyde friske bær, fra salater til desserter
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrifter: 4 nye måder at nyde friske jordbær på 

Sæsonen for danske jordbær er kort, så det gælder om at få mest ud af de fine bær, mens de stadig er at finde på hylderne. Hvis du kan bruge til inspiration, så kig med her, hvor vi præsenterer fire kreative, nye måder, at nyde dine friske jordbær på.

Læs mere
Opskrift: Pasta med spinat og champignon
Opskrifter & råvarer
Pastasalat med stor umami-smag 

Orker du ikke at stå i køkkenet i aften, så har vi en perfekt idé til et nemt og lækkert måltid med ingredienser, du formentligt allerede har liggende. I så fald kan sidegevinsten være, at du får ryddet ud i de 'glemte' grøntsagsrester i køleskabet - og måske også sparret lidt på madbudgettet.

Læs mere
Opskrift: Grillet rødspætte
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Grillet rødspætte med nye kartofler 

Rødspætte kan købes hele året, men der er nogen, der mener, at den er bedst i det sene forår og tidlig sommer. Og det er jo helt perfekt, for så kan den få en tur på grillen.

Læs mere
Hjemmelavede BBQ-sauce & marinader
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: BBQ-sauce & marinader  

Det er jo krydderierne og marinaderne, som giver det sidste ekstra pift til grillkødet, og med disse to opskrifter på BBQ-sauce og marinade kan du forvandle ethvert stykke kød til en kulinarisk oplevelse.

Læs mere
Opskrifter med nye kartofler
Opskrifter & råvarer
6 herlige sommeranretninger med nye kartofler 

Nye kartofler er en eftertragtet delikatesse, og lige nu ligger årets frilandskartofler klar i dagligvarebutikkerne. Her får du tips til tilberedning af de små knolde og idéer til lette, lækre sommeranretninger med kartofler.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^