Stikkelsbær er skønne i både smoothies, lagkager, tærter, trifli, mousse, sorbet, flødeis og parfait. Men stikkelsbør er også helt fantastiske som garniture til ovnstegte retter; kylling, oksekød, lam, vildt og laks.
Og så er der selvfølgelig de dejlige stikkelsbærklassikere; stikkelsbærkompot, stikkelsbærsyltetøj, stikkelsbærgrød, og den friske, søde og syrlige stikkelsbærsaft.
I de fleste sammenhænge koges stikkelsbær, og her anvender man fortrinsvist umodne bær, fordi de indeholder mere af den naturlige stivelse, pektin. Modne rå stikkelsbær er dejlige i salater eller, ligesom rysteribs, med sukker på.
Om stikkelsbær
- Sorter:
Der findes mange sorter stikkelsbær; runde eller ovale, røde, gule eller grønne. - Opbevaring:
Stikkelsbær opbevares i køleskab, hvor de holder i 3 til 4 dage. - Frys:
Stikkelsbær kan fryses, som de er. - Sæson:
Fra midt juni til midt august. - Oprindelse:
Historikere mener, at stikkelsbær oprindeligt er fra bjergområderne i Kaukasus, og at de formentlig kom til Nordeuropa i det 17. århundrede. I dag dyrkes stikkelsbær over det meste af verden. - Dyrkning:
Når stikkelsbær er i sæson, fås de i bakker i dagligvarebutikkerne. Men nu er det jo altid noget særligt, at være selvforsynende, og heldigvis er stikkelsbærbusken nem og trives godt, når den bare får god muld og en solrig plads i haven.