Bemærk, at du til fremstilling af bolsjer har brug for følgende redskaber: Et håndklæde, bageplade, pensel, bolsjevæv, to plastskrabere, saks, vægt, decilitermål, lille gryde med låg, bolsjetermometer (der kan måle temperatur op til 200°C) og en måleske.
Ingredienser:
- 1 dl vand
- 450 g sukker
- 125 g druesukker
- Lidt madolie (neutral smag)
- 2 spsk lakridsrodspulver
- 1 ml stjerneanisolie
Sådan gør du:
- Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Læg bolsjevævet på bagepladen og pensl det med lidt neutral madolie. Pensl også plastskrabere og sakse.
- Afvej vand, sukker og druesukker i gryden, læg låg på og sæt den på fuld varme.
- Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og bolsjetermometeret sættes i gryden
- Kog op til nøjagtigt 162°C og hæld bolsjemassen ud på bolsjevævet.
- Vent et ½ min. Tilsæt lakridsrodspulver. Ælt med plastskraberne fra side til side, så lakridsrodspulveret fordeles og bolsjemassen flyttes rundt på bolsjevævet. Der kan også æltes med bolsjevævet.
- Når massen er lidt fastere, tilsæt stjerneanisolie. Ælt videre til massen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne.
- Når bolsjemassen kan samles i en klump uden at flyde ud er den færdig. Træk korte strimler ud, efterhånden som de klippes eller formes til slikkepinde. Lad ikke bolsjerne røre hinanden.
- Bolsjerne pakkes lufttæt i en frysepose e.l., når de er let afkølede. Tilsæt en spiseskefuld lakridsrodspulver og ryst posen grundigt så bolsjerne får et fint lag pulver på ydersiden. Læg bolsjerne i køleskabet før de er kolde, for at undgå, at de klistrer sammen.
Find flere slikopskrifter hos Urtegaarden