Fuldkornsbrød har krumme og smag 

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at spise fuldkorn - men det allervigtigste ved fuldkorn er, at det giver brødet god krumme og masser af smag.

Når fuldkorn fremhæves som en vigtig del af kosten, skyldes det at undersøgelser viser, at personer, som spiser meget fuldkorn, har lavere risiko for overvægt, type 2 diabetes samt hjerte- og kredsløbssygdomme. Samtidig er fuldkornsprodukter rige på en række vigtige næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, kostfibre og plantesterolier. Derfor lyder Sundhedsstyrelsens anbefalingerne på minimum 75 gram fuldkorn dagligt.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn kan være både hele kerner og mel eller flager, hvor alle dele af kernerne inklusiv klid og kim er bevaret under formalingen. Definitionen dækker frø fra græsfamilien, som grundlæggende har den samme anatomiske opbygning: Rug, havre, hvede, byg, brune ris og vilde ris, hirse og majs. For at kunne kaldes et fuldkornsprodukt bør mel og gryn bestå af 100% fuldkorn, mens der bør være mindst 35% fuldkorn i brød og mindst 55% i morgenmadsprodukter, knækbrød og pasta.

Fuldkorn er ikke kedeligt

Fuldkorn behøver bestemt ikke være kedeligt. De fleste dagligvarebutikker byder på et stort udvalg af fuldkornsprodukter blandt andet brød, pasta, fuldkornsris og morgenmadsprodukter. Og så kan man jo også bage skønt fuldkornsbrød derhjemme. Her får du opskriften på skønne minirugbrød, som både kan nydes som snack, være en vigtig del af madpakken, men som også er gode som morgenbrød med brombærmarmelade på!

Opskrift: Minirugbrød

Ingredienser:

  • 3 dl skårne rugkerner
  • 3 dl kogende vand
  • 1 flaske (3 1/3 dl) mørkt hvidtøl
  • 50 g gær
  • 3½ dl kærnemælk
  • 3 ½ dl hvedemel
  • 1 spsk groft salt
  • 1 kg groft rugmel

Sådan gør du:

  • Lad rugkernerne trække 1 time i det kogende vand.
  • Tilsæt øl og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt kærnemælk, hvedemel og salt. Ælt blandingen godt med en håndmixer.
  • Ælt rugmel i lidt efter lidt, dejen bliver fast - så brug hænderne.
  • Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
  • Beklæd en bradepande (ca. 34 x 40 cm) med bagepapir og fordel dejen heri. Glat dejen med en træspatel dyppet i koldt vand.
  • Lad dejen efterhæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
  • Skær dejen igennem 4 gange på den korte led og 7 gange på den lange - i alt 40 minirugbrød.
  • Pensl med smeltet smør og drys evt. sesam, græskarkerner eller solsikkekerner over brødne.
  • Sæt rugbrødene nederst i en kold ovn, indstil på 200° og bag minirugbrødene ca. 40 min.
  • Sluk ovnen og lad brødene stå ved eftervarmen i ca. 10 min.
Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci, pasta med cremet pesto af cannellini-bønner, basilikum og spinat
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Salat med frisk spinat, tandoori-krydret kylling, rødløg og mozzarella
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^