Tine K Home
Engelsk porcelæn
Sommerudsalg 50 %
Louisiana plakater
Bliv klog på kål
Redaktionen

Her i efteråret, hvor dagligvarebutikkens grøntafdeling bugner af kål og rodfrugter, er de flotte kålhoveder, i bogstavelig forstand, svære at komme udenom. De senere års fokus på kål har ganske vist givet kålen lidt af en kulinarisk renæssance, men selvom livsstilsmagasiner og kogebøger flittigt bringer nye opskrifter med kål, kan det stadig være lidt svært at forstå hypen, hvis man ikke selv den store kålspiser.

Ifølge den anmelderroste kogebogsforfatter, Lisbeth Tordendahl, så er der imidlertid al mulig grund til at få mere kål på tallerkenen, for listen over kålens fortræffeligheder er både lang og velfunderet. I hendes nye bog ’Kål og kærlighed’, forklarer hun, hvorfor kålen fortjener en særlig opmærksomhed, og hvordan alle kan have gavn af at spise mere kål.

”Blandt sunde madvarer, er kål i en liga for sig” siger Lisbeth Tordendahl. ”Kål har nemlig en helt unik sammensætning af fibre, vitaminer, mineraler, antioxidanter og gavnlige plantestoffer, som alle har så veldokumenterede sundhedsfremmende egenskaber, at kålen hører til den gruppe af madvarer, vi kalder superfood.”

Ifølge bogen, peger videnskabelige studier blandt andet på, at kål ikke kun styrker fordøjelsen, men også virker regulerende på blodsukkeret og forebygger udviklingen af type-2-diabetes. En kost rig på kål, kan tilmed være med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, styrke immunforsvaret og have en kræftforebyggende og kræfthæmmende effekt.

Basismad i generationer

Kålens sundhedsfremmende egenskaber er først de senere år blevet videnskabeligt belyst, men kål har, historisk set, altid været en vigtig og næringsrig fødekilde. Ingen anden grøntsag kan som kålen tilskrives æren for at generationer af datidens bønder og fattigfolk, kunne holde sult og underernæring fra døren, gennem de hårde, lange nordiske vintre. Men det er ikke kun de sundhedsmæssige egenskaber, der, ifølge Lisbeth Tordendahl, skal få os til at spise mere kål.

”Tiden, hvor kål var synonym med armod, fattigfolks spise eller kedelig sundhedsmad er heldigvis for længst forbi. Det vi har brug for nu, er en lind strøm af gode opskrifter, der kan inspirere og åbne vejen til at få flere til at spise mere kål” siger hun. ”Heldigvis behøver man ikke være mesterkok for at kunne forvandle kål til indbydende, velsmagende og tilfredsstillende mad. Med den rigtige tilberedning, smager kål forrygende, og med kål er der samtidig rigtig mange, gode variationsmuligheder.”

At bruge kål i maden er ikke forbeholdt en enkelt kostretning. Uanset om man spiser raw, stenalder, vegetar, kødmad eller noget helt syvende, er kål ikke til at komme udenom. Med den nye bog præsenterer Lisbeth Tordendahl stribevis af nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål. Her får man bekræftet hvor alsidig kål er og hvordan kål nemt kan indgå i mange typer måltider.

Blandt opskrifterne er blandt andet kålsalater med linser og rodfrugter, nemme one-pot retter, sprøde kålsnack med delikate dressinger og dip, cremede kålsupper, bagte kål-pakoras, sushi med kål, grønne kålfrikadeller, smoothies med kål, frugt og friske krydderurter, kraut og fermenteret kål med urter, stuvet kål og skønne kålpandekager med krydret fyld. Alle opskrifterne er veganske - også opskrifterne på kål-klassikere som fx kåldolmere, som i nye, grønne variationer. Få opskriften fra bogen her.


Titel: Kål og kærlighed
Forfatter: Lisbeth Tordendahl
Forlag: Forlaget WISEFOOD
Bestilling: Bogen kan blandt andet bestilles her eller hos Forlaget Wisefood

Sommer
Ærtesæson

Sæsonen for friske ærter, er ikke lang, så det gælder om at spise løs i juli, hvor de er allerbedst. De grønne ærter, er en sund snack og skønne i salater, og de friske ærtebælge behøver ikke gå til spilde. Ærtebælge kan fx ristes og nydes i salaten, eller blendes sammen med frugt i smoothie eller...

Læs mere
Sommer
Jordbærlagkage

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man oplever den fulde smag af friske sommerjordbær og friskpisket flødeskum mellem hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprødt pistacie-krokant.

Læs mere
Årstidens råvarer
Honning- & jordbærdag 2019

Der findes næppe to danske fødevarer, der er så tæt forbundne med dansk solskin og sommer som jordbær og honning. Og når de to serveres sammen, har man en absolut himmelsk mundfuld.
Lørdag den 22. juni bliver der rig lejlighed til at dyppe solmodne jordbær i nyslynget honning, for her fejrer...

Læs mere
Sommer
Jordbær & pesto

Sæsonens solmodne jordbær, tilføjer smagen af sommer til salater, kager og koldskål. Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser for alle de skønne sammenhæng, hvor jordbær passer ind. Prøv fx. den delikate oplevelse af jordbær og pesto, som her hvor rugkiksen har fået selskab af jordbær og...

Læs mere
Sommer
Jordbærkoldskål

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Forår
Hyldeblomstpandekager

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hyldeblomstsaft

Nu blomstrer hylden, og med de duftende blomsterskærme kan man fremstille den dejligste hyldeblomstsaft. Det er super nemt, så fat kurven og tag på tur ud i den danske sommer og find en hyldebusk. Vi bringer opskriften på hyldeblomstsaft her.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Jordbærsyltetøj med hyldeblomst

Lav dit eget friske, lækre syltetøj med to af denne årstids bedste råvarer fra naturen - jordbær og hyldeblomst!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter med hyldeblomst

Din hjemmelavede hyldeblomstsaft kan bruges til andet end drikkelse. Her får du lækre opskrifter på hyldeblomstsorbet og hyldeblomstchokoladesovs, som meget vel kan nydes sammen med hyldeblomstpandekagerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tilberedning af nye kartofler

Nye kartofler er en eftertragtet delikatesse, og hvert år står folk i kø for at købe forårets første. I år blev de første danske frilandskartofler gravet op på Samsø i april, og solgt til 1.500 kroner per kilo. Dagligvarebutikkerne har endnu ikke fået Samsø kartofler til mere rimelige priser, til...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Broste Copenhagen Nordic Coal

Broste Copenhagen Nordic Coal

Riviera Maison olie-/eddike

Riviera Maison olie-/eddike

Køleskabskasser til inddeling af køleskabet

Køleskabskasser til inddeling af køleskabet

Sådan opbevarer du bedst dine madvarer

Sådan opbevarer du bedst dine madvarer

Nye Bøger
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske...

Læs mere
Send en hilsen
^