Håndkøbspræparater som fx hørfrø, loppefrø, laktulose og magnesia, kan være en hjælp, ligesom kosttilskud i form af blandt andet aloëvera og rabarberrod, kan stimulere tarmbevægelsen og fremme fordøjelsen. Flere fibre i kosten og øget indtag af væske kan ligeledes bidrage til en bedre tarmfunktion, ligesom daglig motion er en vigtig del af forebyggelsen.
Mens de fleste former for motion stimulerer tarmfunktionen, så viser undersøgelser at udvalgte yogaøvelser kan have en særlig gavnlig effekt. Det gælder også for mennesker med mave-tarm lidelser, som fx irritabel tarmsyndrom (oftest benævnt IBS - Irritable Bowel Syndrome).
Det er især øvelser som ’Ardha Matsyendrasana’/’Siddende twist’, ’Anjaneyasana’/’Stående halvmåne tvist, 'Apanasana' – Knæ til bryst-stilling og 'Dhanurasana' - Buen, der udmærker sig ved at stimulere tarmmuskulaturen og sæt gang i fordøjelsen.
Obs!
Yoga er generelt en nænsom form for motion, men forudsætter, at man går langsomt til værks og lytter til kroppens signaler. Man må gerne kunne mærke behagelige stræk i kroppen, men øvelserne må ikke medføre smerte. Døjer man med smerter eller gigt i ryg, knæ eller hofte bør man under ingen omstændigheder udføre yogaøvelser uden først at have konsulteret reumatolog eller fysioterapeut.