Kategori: Julemad

Sild på julefrokostbordet 

Skal der også sild på dit juleforkostbord, så bringer vi her seks lækre sildeanretninger udarbejdet af kokken Claus Holm for Glyngøre.

"En god sildemad kan bestå af mange ting. Den gode gamle traver med rugbrød, sild, løgringe og et æg ér virkelig god. Men det er der også andet der er. Fx er der noget med sild og røg. Og ikke kun en ’Røget Bornholmer’ eller ’Sol over Gudhjem’. En marineret sild bliver ekstra god med røg. Røget salt, røget paprika, røget sennep eller rygeost" siger Claus, og opfordrer alle, der har smag for sild til at eksperimentere sig frem til nye smagsoplevelser:

"Vær nysgerrig! Prøv dig frem, og kombinér på kryds og tværs. Hvis der er brug for lidt ’livrem og seler’, så tænk på de fire grundsmage. Der opstår god smag, når der er noget sødt, salt, syrligt og bittert. Og sild har i sig selv den berømte femte smag i sig. Umami-smagen".

 

Sildetatar

- med rørt røget æggeblomme, havtorn og lyn syltede løg

(2 pers.) 

Det skal du bruge:

  • 1 stk. kryddersild i små stykker
  • 1 stk. marineret sild - deles i 6 tynde strimler
  • 1/2 agurk i tynde strimler
  • 1 spsk. havtorn og lidt frisk skovsyre eller andet
  • grønt
  • 1 rødløg skåret i tynde skiver
  • 1 stk. æggeblomme
  • 1 tsk. sennep
  • Saft af en halv citron
  • 2 spsk. røget rapsolie
  • 1 tsk. røget paprika og lidt røget salt
  • 1 tsk. akaciehonning
  • 2 spsk. æbleeddike
  • 1 skive ristet rugbrød

Sådan gør du:

  • Sildene skæres i henholdsvis tynde strimler og små stykker og vendes med den strimlede agurk.
  • Æggeblommen røres sammen med sennep, olie samt citron til det er som en tyk dressing.
  • Løgskiverne vendes med Akaciehonning, æbleeddike og lidt røget salt - står i 3 min.

Anretning:

  • Kom den rørte æggeblomme på tallerkenen, herpå lægges sildetataren.
  • Drys med havtorn, krydderurter og de syltede løg. Serveres med ristet rugbrød. 

 

Sildesandwich

- med rødbedespirer og karrysild

Det skal du bruge:

  • 2 stk. karrysild
  • 1 tsk. ristet karry
  • 1 knsp. lakrids
  • 5 blommetomater - deles i halve
  • 2 spsk. rødbedespirer
  • 1 spsk. saltede kapers
  • 1 wrap
  • 2 skiver rødløg
  • 1 par blade hjertesalat

Sådan gør du:

  • Rist karry. Skær wrappen til i ønsket størrelse, så du har en top og en bund, og rist dem et par minutter på panden. Drys med lakrids og ristet karry.
  • Læg først tomater på. Derefter karrysild, løg og spirer.
  • Læg toppen på og hvis du kan tåle det – så prøv lige med ristet spegeskinke eller bacon som et ekstra pift.

 

Sildetortilla

- med friske tomater 

Det skal du bruge:

  • 2 æg. – slås ud og piskes med 2 spsk. mælk, lidt røget salt og peber.
  • 5 stk. små tomater i forskellige farver. Tomaterne deles.
  • Frisk basilikum
  • Friskhøvlet parmesan
  • 1 tsk. saltede capers
  • Lidt olie til at stege i
  • 2 stk. kryddersildefileter 
  • Salt rub af 1 tsk. sellerisalt, grov lakrids, røget paprika, rørsukker og røget salt – du kan også købe en færdig rub, men vælg en med røg. 

Sådan gør du:

  • Slå æggene ud og pisk dem sammen med 2 spsk. mælk lidt røget salt og peber.
  • Varm en lille pande op, kom olie på, og steg de halve små tomater. Hæld de sammenpiskede æg på panden, og sæt den i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min.
  • Sildene deles og halvdelen vendes i rub, og serveres sammen med tortilla og resten af sildene.

 

Sildeballotine

- med snapsegelé, syltetgran og røget mayo

Det skal du bruge: 

  • 1 stk. hvid-sild i strimler- 3 pr sild
  • 1 stk. kryddersild i strimler- 3 pr sild
  • 2 kviste dild
  • Lidt røget salt
  • 2 dl husblas
  • 1 dl snaps 
  • 10 stk. danske bøgehatte
  • 100 gr friske granskud
  • 3 dl æbleeddike - koges med 1 spsk. røget salt, 3 spsk. honning, 1 tsk. hvide peberkorn. Hældes over gran og lader det trække en time.
  • 1 stk. rødbeder (Bolsjebeder) i meget tynde skiver
  • Lidt friske spise blomster
  • 1/2 dl pasteuriserede æggeblommer
  • Saft fra 1 citron
  • 2 spsk. æbleeddike
  • 2 dl koldpresset rapsolie (måske lidt mere - den skal være tyk) - Brug den kold røget
  • Salt røget og peber
  • 1 tsk. røget paprika

Sådan gør du:

  • Pasteuriserede æggeblomme, citronsaft og hvidvinseddike piskes sammen i en skål. Tip skrå og pisk imens rapseolie hældes i en tynd stråle.
  • Bliv ved med at piske til en konsistensen er tyk.  Smag til med salt, peber og citron. 
  • Husblas udblødes og vendes i den lune snaps.
  • Sildene ligges på film – Her på dild og så sild. Kom lidt gele ned over, hvorefter silden rulles sammen. Husk at klemme enderne godt sammen til en rund fast pølse. Lig pølsen på køl ca. 30 min
  • Hver rulle deles i tre.

 

Grillet sild

- med grillet agurk, solskins mayo og bagt løgæg

Det skal du bruge:

  • 1 stk. hvid sild – tørret og grillet 1 min på skindsiden på meget varm gril (en støbejerns grill er god).
  • 1 stk. rødløg pilles og skæres i skiver – gerne lidt tykke, som deles i de enkle ringe.
  • 3 skiver agurk – 3 cm høje. De grilles 1 minut. Kom så 1 dl kogende æbleeddike over samt en spsk. Akaciehonning.
  • 1 stk. rød løg deles i to – brug kun den yderste ring.
  • 1 æg
  • 1/2 dl pasteuriserede æggeblommer
  • 2 spsk. dl æbleeddike
  • 2 dl rapsolie (koldpresset)
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  • Pasteuriserede æggeblommer, æbleeddike og sennep piskes sammen i en skål. Pisk imens rapsolie hældes i i en tynd stråle ved høj hastighed. Pisk til det er tykt.
  • Bliv ved med at piske til konsistensen er tyk. Bland finthakket estragon i, og smag til med salt, peber og citron.
  • Silden grilles og lægges efterfølgende på en tallerkenen.
  • Det halve løg – hvor det kun er den yderste ring- –sættes på en varm pande. Slå ægget ud i løget. Dette bages ved ca. 160 grader i 8 minutter.
  • Kom den grillede agurk på tallerkenen sammen med en lækker klat mayo.

 

 

 

Silde frokostwraps

Det skal du bruge; 

  • 1 rugbrødswrap lunes 3-5 min. ved 160 grader.
  • 1 stk. sildefilet
  • 2 stk. kogte kartofler
  • 2 spsk. skyr
  • 1 spsk. sennep
  • 1 radicchiosalatblad
  • 2 skiver agurk på den lange led
  • Frisk dild
  • Sennepssalat (små skud)
  • Citron
  • Salt og peber

 

Sådan gør du: 

  • Wrappen smøres med sennep og skyr – herpå lægges salat, agurk og derefter silden.
  • Dernæst skiveskåret kartoffel og frisk dild. Afslutningsvis krydres med peber og saft af en citron.
  • Wrappen rulles stramt. 
Jul
Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

Læs mere
Julemad
Juleklejner - Hjemmebag er bare bedre! 

Den sløjfeformede klejne er en gammel, fin julesmåkage, som er kendt og elsket over hele Norden. Klejner er muligvis ikke den nemmeste julesmåkage at bage, men der er ingen tvivl - hjemmelavede klejner smager bare bedre! Søde og bløde inde, sprøde udenpå :)

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i…

Læs mere
Julemad
Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hvid gløgg 

Hvid gløgg passer godt til den nordiske jul og er et dejligt alternativ til rødvins-gløgg. Hvidvinsgløgg er knap så tung og krydret som den traditionelle gløgg, og er en let og lækker drik at servere, f.eks. efter en tung julefrokost.

Læs mere
Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Julemad
Opskrift fra Aarstiderne: Havregrynskugler Delight  

Aarstidernes opskrift på havregrynskugler i den delightfulde udgave med dadler og mandler.

Læs mere
Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Julemad
Camilla Plums æbletoddy 

Hver dag til og med 22. december fra kl. 10.00-16.00 holder Camilla Plum økologisk julemarked på Fuglebjerggaard i Nordsjælland. Her kan man nyde en hyggelig dag blandt boder fyldt til randen med delikate lækkerier og kreative ideer til jul og gaver.

"I år byder vi igen på et flot udvalg af pynt,…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Mod midnatssolen, af Dy Plambeck

I romanen 'Mod midnatssolen' tager Dy Plambeck os med på en indsigtsfuld rejse langs Norges kyst til Tromsø, hvor Amy sammen med sine døtre og veninder, Lulu og Kari, navigerer gennem livets komplekse forhold. Plambeck beskriver levende Amys udfordringer ved at finde sin plads i en ny familie med…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Med 'Menopause Mamas' guider Sanne Gottlieb os gennem overgangsalderens udfordringer med indsigt og empati
Menopause Mamas, af Sanne Gottlieb

'Menopause Mamas' skrevet af Sanne Gottlieb er en ærlig og personlig skildring af overgangsalderens udfordringer. Med bogen bringer hun et ofte undervurderet eller tabuiseret emne frem i lyset og opfordrer til åbenhed om overgangsalderen.

Læs mere
Emma Holtens refleksioner om værdien af omsorg i 'Underskud'
Underskud - Om værdien af omsorg, af Emma Holten

Emma Holten er en dansk-svensk debattør og foredragsholder med en kandidatgrad i Moderne Kultur og Kulturformidling. I bogen 'Underskud', udforsker hun temaer som økonomisk magt, vores tendens til at prioritere arbejdslivet over privatlivet og betydningen af omsorg.

Læs mere
Shopping
^