Kategorier: Jul  -  Julemad
Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i røde silkebånd.

I dag er den lille vaniljemundfuld lige så populær som dengang. Den bliver ganske vist sjældent brugt som juletræspynt, hvilket måske skyldes, at der i dag slækkes så meget på selvdisciplinen i julen, at kagerne ikke ville blive hængende ...

Men ingen jul uden vaniljekranse, og mangler du opskriften på klassiske julesmåkager, så deler Annemette Voss her opskriften fra bogen 'Julebag'. 

30 stk.

Ingredienser

  • 80 g mandler
  • 1 god vaniljestang
  • 180 g lyst rørsukker
  • 200 g blødt smør
  • 1 æg str. m/l
  • 250 g hvedemel

Opskrift:

  • Kog mandlerne i lidt vand i et par minutter og smut dem. lad dem tørre. Rist mandlerne i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 8-10 minutter. lad dem køle af. 
  • Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas dem sammen med lidt af sukkeret.
  • Pisk vaniljesukker, sukker og blødt smør godt sammen. Pisk også ægget i.
  • Blend mandlerne til mandelmel sammen med ca. 100 g af hvedemelet i en minihakker.
  • Ælt mandelmelet og resten af hvedemelet i dejen.
  • Kom halvdelen af mandeldejen i en sprøjtepose med en stor stjernetylle og sprøjt vaniljekranse ud på en bageplade beklædt med bagepapir. De skal være ca. 6 cm i diameter. 
  • Fyld resten af dejen i sprøjteposen og gentag.
  • Bag kagerne i ovnen ved 210 grader varmluft i ca. 10-13 minutter. De skal være gyldne i farven, men husk at holde øje med dem undervejs, så de ikke bliver brændte.
  • Køl vaniljekransene af på en bagerist. Opbevar dem i en kagedåse med tætsluttende låg.

Tip!

Du kan også sprøjte en stor krans af dej op, som kan serveres for gæsterne og brækkes i stykker ved bordet. 

Julebag: Fra de klassiske brunkager til nye juleopskrifter

Vi kender dem alle sammen - de klassiske julekager, der bare hører sig til, og som slet ikke er til diskussion. I denne bog har Annemette Voss samlet alle de bedste af de gode gamle opskrifter på alt lige fra vaniljekranse og æbleskiver til nytårets kransekage.

Derudover deler hun i bogen også en række helt nye opskrifter på alternativt jule- og nytårsbagværk, fx kanelsukkerdounuts, tranebærcookies og risalmandetærte.

Titel: Julebag
Forfatter: Annemette Voss
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling: Bogen kan købes hos boghandlere og på nettet

Jul
Må man tage julegran med hjem fra skoven? 

Agern, kviste, blade, kogler, mos og bær. Skovbunden er fuld af den fineste pynt til kranse, dekorationer og stemningsfulde guirlander. Det er helt gratis, så længe du bare sørger for at overholde de seks regler.

Læs mere
Jul
Advokaten advarer: Julestress gør januar til årets skilsmisse måned 

Juletid er glædens tid…. i hvert fald for nogle.

I mange familier/parforhold, er juletiden en periode fuld af ambivalens. Man har travlt med at gå til julefrokoster, købe julegaver, bage julesmåkager med børnene, julehygge med venner og familie, for til sidst at sidde halvstresset tilbage, når det…

Læs mere
Jul
Luciabrød & sang 

Onsdag den 13. december hyldes Lucia med optog og sang. Den fine svenske tradition, der oprindeligt markerer vintersolhverv, fejres i ethvert svensk hjem med luciabrød - eller 'lussekatter', som svenskerne kalder dem. Lussekatter er søde, bløde, gule hvedeboller farvet med safran. Her bringer vi…

Læs mere
Jul
Find dit julehumør med hyggeprojekter og playliste med smukke klassiske julehit  

Selvom julen er allestedsværende, så er det jo ikke ensbetydende med at man selv er i sprudlende julehumør.

Det er der heldigvis råd for! Her bringer vi nogle helt eminente idéer til, hvordan du selv finder julehumøret frem.

Læs mere
Jul
8 smukke alternativer til årets juletræ  

Til dig, der er vild med julepynt, men ikke har et juletræ; Her er 8 kære idéer til, hvordan din fine juletræspynt kan få den fortjente opmærksomhed - også selvom du ikke lige har plads til selve juletræet.

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Kanel: Julekrydderiet over alle julekrydderier 

Julen er højsæson for duftende dejlige krydderier, og her ligger særligt ét krydderi i toppen af listen over højtidens mest populære. Dét drejer sig naturligvis den herlige kanel.

Hvert år omkring juletid ligger kanelen - i stødt og hel udgave - allerøverst på salgslisterne, for som alle ved, så…

Læs mere
Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Jul
Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Julemarkeder 2023
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^