Kategori: Julemad

Rimmet laks og fennikelsalat

Rimmet laks og fennikelsalat 

Svenske O.P. Anderson har bedt madblogger og kogebogsforfatter, Marie Melchior, om at udvikle inspirerende opskrifter på julefrokostretter, der matcher deres forskellige aquavitter. Her får du hendes opskrift på rimmet laks med snaps, fennikel og appelsinskal - og fennikelsalat.

Rimmet laks med snaps, fennikel og appelsinskal
Ingredienser:

  • 1 lakseside
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk Maldon seasalt
  • ½ dl O.P. Anderson Klar (snaps)
  • 1 appelsin
  • 3 spsk hele fennikelfrø 

Sådan gør du:
Bland sukker og salt sammen til det er helt blandet sammen. Fjern nervebenene i laksen og skær skindet af, eller få fiskehandleren til at gøre det. Læg laksen i en bradepande eller fad. Hæld snapsen udover. Riv skallen fint af appelsinen. Smør begge sider af laksen ind i appelsinskal og fennikelfrø. Fordel herefter sukker og salt blandingen på begge sider af laksen.
Pak fadet i plastfilm. Sæt laksen i køleskab i mindst 1 døgn.
Fjern alt det der ligger ovenpå laksen. Skær herefter laksen i tynde skiver.

Husk at sige til fiskehandleren hvad laksen skal bruges til. Ellers anbefales det at rå fisk skal have været nedfrosset ved -20°C i mindst 24 timer.
Laksen holder sig i 5-6 dage på køl.


Fennikelsalat
Ingredienser:

  • 1 fennikel med top
  • 1 æble
  • 1 bundt dild
  • 1 appelsin
  • 50 gr hasselnødder
  • 4 spsk appelsin saft
  • 2 spsk hasselnøddeolie
  • Havsalt og friskkværnet peber

Sådan gør du:Snit fenniklen tyndt på et mandolinjern. Gem lidt af toppene. Skær æblet i skiver med skræl og herefter i tynde stave (julienne). Hak dild og fennikeltop. Skræl appelsinerne, og fjern så meget som muligt af den lidt bitre, hvide hinde. Skær appelsinerne i fileter/smalle både med en skarp kniv. Hak hasselnødderne groft. Vend alle ingredienserne sammen til salaten. Dryp appelsinsaft og hasselnøddeolie udover. Krydr med havsalt og friskkværnet peber.

 

 

Fotograf: Betina Hastoft

Julemad
Glaseret juleskinke  

- med grønlangkål og brunede kartofler. En skøn svenskinspireret juleret, som med sikkerhed vil falde i alles smag.

Læs mere
Jul
Jul med børn: Farvestrålende romkugler 

En julekonfektdag vækker altid begejstring blandt børn, man kan hurtigt udvikle sig til en fest med masser af farvestrålende krymmel på gulvet og små chokoladehænder på panelerne.

Det kan derfor være en rigtig god idé, at man forinden enten helt fjerner de møbler og gulvtæpper, man er mest øm om,…

Læs mere
Jul
Klassiske jødekager 

Fine, klassiske jødekager drysset med kanelsukker og hakkede mandler, er storfavorit i julen.

Måske har du undret dig over, hvorfor de små, fine kager hedder jødekager. Ifølge Wikipedia opstod betegnelsen i 1700-tallet, fordi denne type kage blev solgt af jødiske bagerier.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Svensk jul-limpa 

Jul limpa er et typisk svensk julebrød. Brødet er sødt og krydret, og smager helt fantastisk dejligt sammen med svensk landskinke, men ligeså godt bare med smør på.

Læs mere
Miljø
En and der giver god smag i munden Mortens Aften 

Ænder har, ligesom alle andre dyr, en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet et liv under forhold med god dyrevelfærd. Det gælder ikke mindst for ænder og andet fjerkræ, som er de landbrugsdyr, der lever flest sammen og har mindst plads.

Læs mere
Julemad
Sirupsglaserede kastanjer 

Glaserede kastanjer er godt tilbehør til efterårsretter med kød og vildt, og kan også fint serveres i stedet for brunede kartofler til julemiddagen.

Læs mere
Julemad
12 tips til brug af restemad 

Lav klatkager af risengrødrest, brug rester af steg i en skøn salat, gem skysaucen til bouillon, brug overskydne kartofler i farsen. Her får du Birte Brorsons bedste råd til anvendelse af restemad i julemåneden.

Læs mere
Julemad
Risalamande - Veganerversion 

Her får du opskriften på veganer-versionen af den klassiske juledessert. Opskriften er udviklet og bragt med tilladelse af kok Bent Megzari Andreasen fra Dansk Vegetarforening.

Læs mere
Julemad
Vegetarisk julemenu 

I julen spises der kød i lange baner. Gæs, ænder og flæskesteg er jo traditionel julespise, men selvom den slags traditioner ikke er sådan lige at lave om på, så vælger flere og flere, at droppe kødretterne til fordel for vegetariske alternativer.

 

Læs mere
Julemad
Waldorfsalat 

Julens sprøde salat i ny og trimmet udgave.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^