Kategori: Julemad

Flæskesteg med knasende sprøde svær 

Den traditionelle flæskesteg er dejlig julemad - især når den har sprøde svær og serveres med lun rødkål og sauce i rigelige mængder.
En flæskesteg skal have god tid i ovnen, og når man nu er i gang, så kan det svare sig at tilberede en ekstra stor steg, så man har rigeligt til sandwiches i juledagene.
Her er opskriften på en perfekt tilberedt flæskesteg med knasende sprøde svær og den lækreste sauce.

Det skal du bruge til 8 personer

  • 2 kg. mellemkam med svær, evt af økologisk eller frilandsgris
  • Groft salt
  • 8 laurbærblade
  • 7 dl. kogende vand
  • 250 g. frosne, optøede supperærter

Sauce

  • Sky fra stegningen og suppeærterne
  • 1 dl.kraftig rødvin
  • Maizena saucejævner til brun sauce
  • Lidt frisk timian
  • Salt, friskkværnet peber


Sådan gør du:

  • Rids sværen omhyggeligt med ca.½ cms mellemrum og helt ned til kødet. Bed evt. slagteren gøre det - han har en god skarp kniv.
  • Drys og gnid salt godt ned mellem sværene og stik laurbærblade i rillerne. Læg stegen på en rist og sørg for, at den ligger så vandret som muligt. Læg evt. lidt stanniol under stegen, hvor den er lavest.
  • Tænd ovnene på 200 grader og steg stegen i 90 minutter. Bruges et stegetermometer, skal det vise 65 grader, når stegen er færdigstegt. Spæd evt. med yderligere vand undervejs, hvis det fordamper under stegningen.
  • Tag stegen ud, blend sky samt urter og hæld det hele i en gryde.
  • Lad kødet hvile ca. 20 minutter - det skal ikke dækkes til. Hviletiden bevirker, at kødsaften bliver i kødet i stedet for at løbe ud når stegen skæres for.
  • Hæld rødvin i stegeskyen og kog saucen igennem, til den er jævn. Hvis urterne ikke jævner nok, kan Smag saucen godt til med lidt timian, salt og peber, og servér til kødet og det øvrige tilbehør.


TIP TIL SPRØD SVÆR

  • Sæt evt. flæskestegen under ovngrillen et par minutter og bliv ved ovnen, til sværen er sprød og bobler let.
Plumkage - smagen og duften af jul
Julemad
Plumkage - smagen og duften af jul  

Her får du opskriften på en duftende, dejlig plumkage – fuld af krydderier og frugt. Den originale opskrift byder at kagen overhældes med rom, men her har vi valgt en lidt lettere udgave uden ...

Læs mere
Julemad
Håkonskager  

En nem opskrift, hvor børnene også kan være med. Dejen skal nemlig både æltes godt med hænderne og rulles - og den slags er børn mægtig gode til :o)

Læs mere
Julemad
Peanut butter cookies 

Amerikanske cookies med saltede, ristede peanuts, jordnøddesmør og mørk chokolade. Et skønt alternativ til danske julesmåkager. Af opskriften får du en stor portion, men så har du også til f.eks. en værtindegave. De store flotte kager holder sig lækre i glas - og med låg på varer de måske også lidt…

Læs mere
Jule-rødkåls-coleslaw
Julemad
Julerødkålscoleslaw 

Frisk, sprød rødkål i herlig coleslawsalat med vineddike og dijonsennep.

Læs mere
Julemad
Sprød rødkålssalat 

En helt vidunderlig sprød rødkålssalat med tørrede kirsebær, mandler og feta - en julespecialitet fra Claus Meyer!

Læs mere
Julemad
Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej 

Skøn julemenu udviklet af kok Bent J. Megzari Andreasen fra Dansk Vegetarforening: Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej, rødkål, rosenkål, kartoffelmos og ribssauce.

Læs mere
Julemad
Decemberboller med nisseøl 

"Disse decemberboller er lige sådan en type boller, jeg kan lide," fortæller forfatter og madskribent, Sif Orellana, om de lækre boller, vi her bringer opskriften på.

"De er både mørke og fiberrige på grund af grahamsmelet og nisseøllen, og så er de fyldt med skønne, hakkede nødder, figner og…

Læs mere
Selleri-æblesalsa
Julemad
Selleri-æblesalsa til julens pølsebord 

Svenske O.P. Anderson har bedt madblogger og kogebogsforfatter, Marie Melchior, om at udvikle inspirerende opskrifter på julefrokostretter, der matcher deres forskellige aquavitter. Her får du hendes opskrift på selleri-æblesalsa, som passer perfekt til julens pølsebord med et udvalg af italienske,…

Læs mere
Tre varme drikke til julen
Julemad
Tre varme drikke til julen 

Når mørket sænker sig, og den kolde vintervind får sneen til at fyge, findes der intet bedre end at samle familie og venner til hyggeligt samvær inden døre. Her er tre enkle opskrifter på drikke, som smager og varmer. Opskrifterne er udviklet af Dansukker.

Læs mere
Julemad
Sild på julefrokostbordet 

Skal der også sild på dit juleforkostbord, så bringer vi her seks lækre sildeanretninger udarbejdet af kokken Claus Holm for Glyngøre.

"En god sildemad kan bestå af mange ting. Den gode gamle traver med rugbrød, sild, løgringe og et æg ér virkelig god. Men det er der også andet der er. Fx er der…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^