Nøddesteg
- med champignons i filodej
Ingredienser:
- 2 stænger selleri skåret i tern
- 1 porre i skiver
- 2 løg hakket
- 2 fed presset hvidløg
- 350 g. champignons (eller blandede svampe efter behag) i skiver
Sauteres af i 10 min. i:
- 30 g. olivenolie
Tilsættes:
- 2 ½ dl. grønsagsbouillon (1 grønsagsbouillon-terning opløst i varmt vand)
- Koges igennem.
Drys i denne masse:
- 550 g. nødder som er blendet i foodprocessoren (hasselnødder, cashew nødder, mandler u. skind)
- 30 g. sojamel
- 160 g. rasp
- 2 spsk. hakkede krydderurter (du kan bruge 1 spsk. tørrede provencal krydderurter i stedet for friske)
- Salt og peber
Tilsæt:
- ½ dl. sojafløde (Soya cuisine)
Tilberedning:
- Den optøede filodej lægges ud på bordet i 4 lag.
- Pensl alle lag med olie.
- Læg nøddemassen som en tyk pølse på filodejen og rul den sammen.
- Læg rullen på en bageplade med bagepapir, med filodej åbningen nedad så den ikke åbner sig.
- Pensl med olie
- Bag i ovn i 40 min. ved 180 °C.
Julekål
Ingredienser:
- 1 ½ kg. snittet rødkål
- 2 stk. fintsnittede æbler (gerne sure Elstar æbler)
- 1 stk. fintsnittede løg
- 150 g. rissirup (honning kan bruges, brug dog kun ca. det halve)
- 1 dl. rødvinseddike
- 2 dl. rødvin
- 100 g. ribsgelé
- 1 dl. appelsin saft
- ½ stang hel kanel
- 2 laurbærblade
- 2 nelliker
Tilberedning:
- Alt kommes i en gryde og koges sagte under låg til rødkålen er mør.
- Krydderier fiskes op af den færdige rødkål..
- Rødkålen kan holde i ca. én uge i køleskab.
- Hvis det skal syltes, kommes det på sterile glas med det samme, dækket med væde, og lukkes med låg.
- Glassene kommes herefter i en gryde med vand.
- Vandet bringes i kog og glassene koges i vandet i ca. 15 min.
Kartoffelmos
Ingredienser & tilberedning:
- 1 kg. Skrællede store kartofler koges i rigeligt vand uden salt til de er kogt helt møre.
- Vandet hældes fra og gryden kommes tilbage på den varme kogeplade i et par minutter så alt vandet damper fra.
- Tag gryden fra pladen.
- Tilsæt:
- 75 g. vegetabilsk margarine (f.eks. Nutana)
- Ca. 2 dl. sojamælk (kan variere meget da det kommer an på indholdet af stivelse i kartoflerne)
- Salt og peber.
Tilberedning:
- Pisk det godt igennem. Det gør ikke noget hvis der er lidt klumper i, så kan man se at den er hjemmelavet.
- Man kan sagtens lave den 1 time før hvis man kommer film og låg på og sætter den på 1/2 -1 på kogepladen. Men hold øje da det nemt kan brænde på.
Ribssauce
Ingredienser:
- 1 hakket løg
Sauteres af i:
- 40 g. olie
Tilsættes:
- 25 g. hvedemel som ristes af ved middelhøj varme i 3 min.
Tilsættes yderligere:
- 50 g. ribsgele
- 4 dl. grønsagsbouillon (1 grønsagsbouillon-terning blandet i 4 dl varmt vand)
- Alt koges godt igennem, blendes med stavblender eller i høj blender, sigtes, kommes tilbage i gryden og tilsættes:
- 50 g. frosne ribs
- Saucen koges igennem, tilsættes evt. lidt kulør, og serveres.