Kategori: Julemad

Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej 

Skøn julemenu udviklet af kok Bent J. Megzari Andreasen fra Dansk Vegetarforening: Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej, rødkål, rosenkål, kartoffelmos og ribssauce.

Nøddesteg 
- med champignons i filodej

Ingredienser:

  • 2 stænger selleri skåret i tern 
  • 1 porre i skiver 
  • 2 løg hakket 
  • 2 fed presset hvidløg 
  • 350 g. champignons (eller blandede svampe efter behag) i skiver 

Sauteres af i 10 min. i:

  • 30 g. olivenolie 

Tilsættes:

  • 2 ½ dl. grønsagsbouillon (1 grønsagsbouillon-terning opløst i varmt vand) 
  • Koges igennem.

Drys i denne masse:

  • 550 g. nødder som er blendet i foodprocessoren (hasselnødder, cashew nødder, mandler u. skind) 
  • 30 g. sojamel 
  • 160 g. rasp 
  • 2 spsk. hakkede krydderurter (du kan bruge 1 spsk. tørrede provencal krydderurter i stedet for friske) 
  • Salt og peber 

Tilsæt:

  • ½ dl. sojafløde (Soya cuisine) 

Tilberedning:

  • Den optøede filodej lægges ud på bordet i 4 lag.
  • Pensl alle lag med olie.
  • Læg nøddemassen som en tyk pølse på filodejen og rul den sammen. 
  • Læg rullen på en bageplade med bagepapir, med filodej åbningen nedad så den ikke åbner sig. 
  • Pensl med olie
  • Bag i ovn i 40 min. ved 180 °C. 



Julekål

Ingredienser:

  • 1 ½ kg. snittet rødkål 
  • 2 stk. fintsnittede æbler (gerne sure Elstar æbler) 
  • 1 stk. fintsnittede løg 
  • 150 g. rissirup (honning kan bruges, brug dog kun ca. det halve) 
  • 1 dl. rødvinseddike 
  • 2 dl. rødvin 
  • 100 g. ribsgelé 
  • 1 dl. appelsin saft 
  • ½ stang hel kanel 
  • 2 laurbærblade 
  • 2 nelliker 

Tilberedning:

  • Alt kommes i en gryde og koges sagte under låg til rødkålen er mør. 
  • Krydderier fiskes op af den færdige rødkål.. 
  • Rødkålen kan holde i ca. én uge i køleskab. 
  • Hvis det skal syltes, kommes det på sterile glas med det samme, dækket med væde, og lukkes med låg.
  • Glassene kommes herefter i en gryde med vand. 
  • Vandet bringes i kog og glassene koges i vandet i ca. 15 min.

 

Kartoffelmos
Ingredienser & tilberedning:

  • 1 kg. Skrællede store kartofler koges i rigeligt vand uden salt til de er kogt helt møre.
  • Vandet hældes fra og gryden kommes tilbage på den varme kogeplade i et par minutter så alt vandet damper fra. 
  • Tag gryden fra pladen. 
  • Tilsæt:
  • 75 g. vegetabilsk margarine (f.eks. Nutana) 
  • Ca. 2 dl. sojamælk (kan variere meget da det kommer an på indholdet af stivelse i kartoflerne)
  • Salt og peber. 

Tilberedning:

  • Pisk det godt igennem. Det gør ikke noget hvis der er lidt klumper i, så kan man se at den er hjemmelavet.
  • Man kan sagtens lave den 1 time før hvis man kommer film og låg på og sætter den på 1/2 -1 på kogepladen. Men hold øje da det nemt kan brænde på.

Ribssauce

Ingredienser:

  • 1 hakket løg 

Sauteres af i:

  • 40 g. olie 

Tilsættes:

  • 25 g. hvedemel som ristes af ved middelhøj varme i 3 min.


Tilsættes yderligere:

  • 50 g. ribsgele
  • 4 dl. grønsagsbouillon (1 grønsagsbouillon-terning blandet i 4 dl varmt vand)
  • Alt koges godt igennem, blendes med stavblender eller i høj blender, sigtes, kommes tilbage i gryden og tilsættes:
  • 50 g. frosne ribs
  • Saucen koges igennem, tilsættes evt. lidt kulør, og serveres.
Vegetarisk jul: Kombiner umami og julens krydderier i en grøn og herlig julemenu
Julemad
Vegetarisk jul: Plantebaserede retter fyldt med umami og velsmag 

Julen er en tid for traditioner og smag, men det betyder ikke, at der ikke er plads til nytænkning. Med en grøn julemenu kan du byde på plantebaserede retter, der både er bæredygtige og fulde af velsmag. Charlotte Vinther Schmidt, fødevareingeniør og ph.d. fra Københavns Universitet, har sammensat…

Læs mere
Julemad
Julevin - De bedste flasker 

Vin til julemaden er aldrig nemt, så vi har spurgt fire vinentusiaster, hvilke vine de serverer for deres gæster juleaften. Det er blevet til anbefalinger af en stribe vine med sødme og kraft, som matcher den fed and, søde brunkartofler og syrlig rødkål.

Læs mere
Opskrift på hvid gløgg: Den perfekte lette, varme drik i julen
Julemad
Opskrift: Hvid gløgg – Et let og dejligt alternativ til rødvinsgløgg 

Hvid gløgg passer godt til den nordiske jul og er et dejligt alternativ til rødvinsgløgg. Hvidvinsgløgg er knap så tung og krydret som den traditionelle gløgg, og er en let og lækker drik at servere, fx. efter en tung julefrokost.

Læs mere
Rødkålssalat: En farverig og aromatisk rødkål med stor smag. Perfekt til julens klassiske retter
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike, appelsin og sorte sesamfrø 

Blandt julebordets klassikere er den lune rødkål et uundværligt tilbehør til and, flæskesteg og andre traditionelle retter. Denne version er krydret med hindbæreddike, appelsinsaft og varme krydderier, som giver en skøn balance mellem sødme og syre. Sorte sesamfrø tilføjer fine smagsnoter og giver…

Læs mere
Camilla Plums æbletoddy – en varm og krydret favorit til vinteren
Julemad
Camilla Plums æbletoddy 

Camilla Plum, kendt for sin passion for økologi og gode råvarer, deler her opskriften på sin skønne æbletoddy. Det er en herlig varm drik, en favorit på en råkold decemberdag og et dejligt alternativ til den klassiske gløgg.

Læs mere
Bag nemme og dekorative julemænd og -koner med Mette Blomsterbergs småkageopskrift.
Julemad
Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

Læs mere
Julesmåkage opskrift: Lav de fineste jule-småkager med kardemomme og kanel – perfekte til pynt og hygge
Julemad
Lyse småkager - Figurkager 

De er så fine, de små kardemomme- og kanelsmåkager og de dufter og smager så dejligt. De er perfekte til gløgg, men kan også trækkes på silkebånd og bruges som pynt på juletræet eller som en lille gave sammen med årets julehilsen til venner og bekendte.

Læs mere
Svenske juleopskrifter: Klassisk svensk jul
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

I julen forkæler svenskerne sig selv med et overdådigt smörgåsbord, der bugner af klassiske retter. Fra den cremede kartoffelspecialitet 'Janssons frestelse' og de små, krydrede köttbullar til honningglaseret juleskinke, der serveres med lingonsylt, er 'den svenska julen' en fryd for ganen. Her…

Læs mere
Sådan finder du lokale gårdbutikker med økologiske julevarer
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad? 

Mange danskere vælger økologiske madvarer i julen, enten for smagens skyld eller for at støtte bæredygtighed og dyrevelfærd. Men med stigende priser og en presset økonomi er spørgsmålet i år, om det økologiske valg passer ind i julebudgettet.

En prissammenligning viser tydeligt forskellen i…

Læs mere
Chokoladesmåkager: Sådan laver du store chokoladecookies, der smelter på tungen
Opskrifter & råvarer
Store chokoladesmåkager: Sprøde cookies med blød midte 

Blandt skønne småkager er chokoladecookies simpelthen ikke til at komme udenom. Disse uimodståelige chokoladelækkerier med det sprøde ydre og en blød midte, smelter på tungen. Smagen er intens og rig og lige så perfekte til kaffen som til desserten med vaniljeis på toppen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^