Der er ingen grund til panik over de seneste dages mediehistorier om farligheden ved teflonpander, mener Fødevaredirektoratet.
Først når en teflonpande er 360 grader varm, udskilles de farlige giftgasser, som de seneste dage har været omtalt i pressen, særligt i Ekstra Bladet. Hvis maden har været i kontakt med en stegepande på 360 grader, er den uspiselig. Normal stegetemperatur er omkring 200 grader.
Generelt råder Fødevaredirektoratet forbrugerne til ikke stege maden for hårdt. Ved høje temperaturer og brankning af maden dannes både stegemutagener, PAH og acrylamid, der alle er kræftfremkaldende stoffer.
I mediernes dækning har der især været fokuseret på stoffet PFOA, som kan udskilles fra teflonpander. Høje doser af stoffet hos forsøgsdyr har vist nedsat vækst, øget dødelighed og forsinket kønsmodning hos unger.
"Det er et stof, vi er opmærksomme på, fordi det kan ophobes i pattedyr og mennesker. En foreløbelig vurdering foretaget af den Amerikanske Miljøstyrelse viser dog, at belastningen af børn og voksne i USA er væsentligt lavere end de doser, som giver effekter i forsøgsdyr. PFOA følges også af EU-Kommissionen, som også har godkendt brugen at det materiale, man bruger til teflonpander", siger afdelingsforstander i Fødevaredirektoratet John Christian Larsen.
Fødevaredirektoratet