Syv ud af 40 shampooer indeholder MG

Syv ud af 40 shampooer indeholder MG 

Informationscenteret for Miljø & Sundhed har indkøbt og tjekket 40 hårshampoer for det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MG.

Informationscenteret for Miljø & Sundhed har indkøbt og tjekket 40 hårshampoer for det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MG.
Screeningen afslører, at knapt hver sjette indeholder stoffet.

Forbrugerne skal nu også til at se sig godt for, når de køber hårshampo. Nye undersøgelser viser nemlig, at det stærkt allergifremkaldende stof methyldibromo glutaronitrile (MG), som tidligere er sat i forbindelse med allergi fra cremer og flydende håndsæbe, også kan fremkalde allergi, når det findes i hårshampo.

Af de 40 hårshampoer, som Informationscenteret for Miljø & Sundhed (IMS) har kigget nærmere på, indeholder syv det allergifremkaldende stof. Det drejer sig om Exclusiv Shampoo og Mild Shampoo (begge købt i Føtex), Gry mild shampoo (købt i Fakta), Sense Shampoo (købt i SPAR) samt Hair Essentials Unique Haircare - Sensicare Shampoo, Musk Oil No. 6 Hair Shampoo og Matas Hårshampoo med keratin og jojoba (alle købt i Matas).

Flere af producenterne af disse produkter erklærer nu, at de agter at holde helt op med at bruge MG i hårshampo. Screeningen afslørede, at 33 hårshampoer ikke indeholdt MG. Mange producenter har altså allerede fundet ud af at anvende alternative konserveringsstoffer i deres produkter.

- Det er positivt, at flere af producenterne nu siger, at de vil droppe MG helt. Men jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne undrer sig over, hvorfor mange skal udvikle allergi overfor stoffet, før det sker, siger miljø- og sundhedsfaglig medarbejder i IMS Rikke Petersen. Hun opfordrer forbrugerne til at undgå hårshampoo med MG, hvis de gerne vil nedsætte allergirisikoen.

De senere år har lægerne konstateret en kraftig stigning i antallet af allergitilfælde over for MG. Nye undersøgelser fra bl.a. Videncenter for Allergi tyder på, at stoffet er så allergifremkaldende, at det slet ikke bør anvendes i kosmetiske produkter. EU's videnskabelige komite for forbrugerprodukter, SCCP, anbefalede for nylig, at MG slet ikke anvendes i kosmetiske produkter overhovedet.

- Med den nye viden om MG i hårshampo og udmeldingen fra EU's videnskabelig komité, er der ikke længere noget argument for at bruge MG i kosmetik, siger Rikke Petersen.

Tidligere er MG mest blevet sat i forbindelse med allergi fra produkter, der er beregnet til at blive på huden (fx. lotion og creme). EU har derfor fra marts 2005 forbudt MG i produktionen af den slags såkaldte stay-on produkter. Fra september 2005 må der ikke længere findes stay-on produkter med MG på hylderne.

De 40 produkter er udvalgt, så både de mest solgte produkter samt nogle "alternative" produkter er med. Screeningen er ikke 100% markedsdækkende. At et produkt er uden MG, er ikke ensbetydende med, at IMS generelt anbefaler produktet, da det godt kan indeholde andre problematiske stoffer.


Forbrugerrådet Tænk: Børn udsættes dagligt for skjult markedsføring via influencere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk: Producenter omgår reglerne og bombarderer børn med skjulte reklamer  

I dag er børn mere udsatte end nogensinde før, når det gælder reklamer for usunde fødevarer – særligt gennem influencermarketing. Børn færdes frit på nettet, hvor de bombarderes med reklamer, og det er næsten umuligt for forældre at holde øje med, hvad deres børn bliver eksponeret for.

Winni…

Læs mere
Hyldebærsaft: Kog bærrene for at undgå kvalme og diarré
Forbrugernyt
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme er nogle af de symptomer, man risikerer at opleve, hvis man spiser de saftige hyldebær rå. Selvom hyldebær er en delikatesse, når de er korrekt tilberedt, kan de være sundhedsskadelige i rå tilstand.

Læs mere
Spiselige svampe og bær – undgå deres farlige dobbeltgængere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
International day of charity, Unicef
Forbrugernyt
International Velgørenhedsdag: Små handlinger, store forandringer 

Den 5. september markerer vi International Velgørenhedsdag – en dag, der fejrer global solidaritet og indsatsen for at udrydde fattigdom. Det er en oplagt mulighed for at reflektere over, hvordan vi hver især kan bidrage til en bedre verden.

Læs mere
Tjekliste: Bæredygtige valg i hverdagen
Forbrugernyt
Tjekliste til en grønnere hverdag: Små skridt til store forandringer 

At leve mere bæredygtigt i hverdagen behøver ikke være besværligt. Med enkle justeringer kan vi alle tage skridt mod en grønnere fremtid.

Disse små tiltag kan gøre en stor forskel. Vi har samlet en liste med praktiske og inspirerende råd, som kan hjælpe dig med at integrere bæredygtige vaner i din…

Læs mere
Forbrugerrådet Tænk advarer mod farlige produkter på Temu-platformen.
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk advarer mod Temu 

Forbrugerrådet Tænk har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor 38 produkter fra den populære kinesiske handelsplatform Temu er blevet testet. Resultaterne er bekymrende: hele 30 af produkterne overholder ikke de europæiske regler, og mange viser sig at have alvorlige sikkerhedsproblemer.

Læs mere
Når du pakker til hjemrejsen, husk at tjekke din bagage for væggelus.
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig meget ubehagelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at slippe af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i…

Læs mere
Fordærvet kød symptomer
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Kvinder har færre penge til alderdommen end mænd 

Ifølge Danmarks Statistik har kvinder en pensionsformue, der er 25% mindre end mænds, tjener i gennemsnit 12% mindre end mænd og har en pensionsformue, der er 25% lavere.

Årsagerne til den ulige fordeling er blandt andet:

Læs mere
Grillsikkerhed: Gode råd til sikker brug af grillen.
Forbrugernyt
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^