Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Er du i tvivl - så lad være

Står du i lufthavnen og kommer i tvivl om, hvorvidt du har købt varer, der er ulovlige at indføre, så henvend dig til toldmyndighederne i lufthavnen eller ved grænsen, som kan oplyse dig om reglerne. Er du ved henvendelsen i besiddelse af ulovlige produkter, så vil de kræves udleveret, hvorefter toldmyndighederne sørger for at de destrueres.

Hvis du har ulovlige produkter med hjem i bagagen og IKKE selv henvender dig til toldmyndighederne, så vil det tolkes som værende en bevidst eller uagtsom handling og blive politianmeldt.

Souvenirs fremstillet af horn, skind, elfenben, koraler mv, der ikke må tages med hjem fra ferien

For at forhindre kraftige bestandsnedgange hos en lang række dyr og i sidste ende risikere arters udryddelse, står souvenirs fremstillet af materialer fra truede dyrearter på den internationale liste CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.

Der er imidlertid produkter fremstillet af truede arter, som du i meget begrænsede mængder må tage med hjem fra lande uden for EU – uden CITES tilladelse. Eksempelvis må du, ifølge Miljøstyrelsen, tage følgende med hjem fra rejsen til dit eget brug: 3 skaller fra kæmpemuslinger, fire krokodille-produkter (fx bælter, tasker, et par sko og 125 gram kaviar.

Oversigt over nogle af de produkter, af materialer fra truede dyrearter, der er omfattet restriktioner og forbud:

Pattedyr

  • Aber: kranier, skind.
  • Bjørne: trofæer, skind, orientalsk medicin.
  • Elefanter: elfenben, smykker, udskårne genstande, skindprodukter.
  • Flodhest: tænder, udskårne genstande.
  • Hvaler: udskårne og hele tænder, barder, kød, spæk.
  • Hvalros: tænder og hele kranier.
  • Kattedyr: skind, trofæer, pelsjakker, orientalsk medicin.
  • Næsehorn: horn, orientalsk medicin.

Fugle

  • Fasaner: (visse arter) fjer.
  • Papegøjer: fjer
  • Paradisfugle: fjer.
  • Rovfugle og ugler: udstoppede, fjer

Krybdyr

  • Havskildpadder: hele skjold, udskårne genstande af skjold: kamme, smykker, brillestel.
  • Kobraslanger: udstoppede, skindprodukter, i flasker med alkohol.
  • Krokodiller: skindprodukter: tasker, bælter, punge, urremme, sko, støvler, udstoppede (mindre individer).
  • Kvælerslanger (pytoner og boaer): skindprodukter (samme typer som krokodille).
  • Landskildpadder: skjold.
  • Sumpskildpadder: (visse arter), skjold.
  • Varaner: skindprodukter (samme typer som krokodille), udstoppede.
  • Andre dyr
  • Fugleedderkopper: (visse arter) udstoppede.
  • Koraller: dekorationer, stykker af koral
  • Kæmpekonkylie: hele sneglehuse
  • Kæmpemuslinger: hele skaller.
  • Sommerfugle (svalehaler og fuglevinger): døde opsat i glaskasser.

Kilde: Miljøstyrelsen: Handel med truede arter (2023)


Planter der ikke må tages med hjem fra ferien

Det kan være fristende at tage eksotiske planter med hjem fra ferien - men det kan være både skadeligt for naturen og forbudt at bringe planterne til Danmark.

Ved at tage levende planter eller planteprodukter med hjem fra ferien, risikerer du at indføre alvorlige planteskadegørere til Danmark, f.eks. svampesygdomme, virus, bakterier og insekter. Det kan have store konsekvenser for den danske produktion af planter og være skadeligt for vores natur. Hvis der først er en alvorlig planteskadegører som har slået sig ned i Danmark, kan det nemlig være næsten umuligt at bekæmpe den effektivt. 

Samtidig er en række plantearter i dag er så truede af udryddelse, at de er omfattet af Washingtonkonventionen. Dette gælder fx de fleste kaktusplanter og orkideer. Disse er helt forbudte at importere eller kræver en særlig tilladelse. Andre er det lovligt at importere, men disse kan alligevel bære på sygdomme eller insekter, der kan gøre skade i den danske natur.

Restriktionerne afhænger af, hvorvidt planterne importeres fra et land inden for eller udenfor EU. Inden for EU er der åbne grænser, dvs. at hvis du rejser til Danmark fra et andet EU land, kan du generelt frit medbringe alle typer af planter og planteprodukter til privat brug.

Oversigt over nogle af de planter og planteprodukter, der er omfattet restriktioner og forbud:

  • Alle Cyclamen
  • Alle Kaktus
  • Alle Koglepalmer (Cycadeer)
  • Visse arter af kødædende planter
  • Alle Orkideer

Kilde: Landbrugsstyrelsen: Pas på med at tage planter med hjem fra ferien (2023)

Fødevarer der ikke må tages med hjem fra ferien

Når en række animalske fødevarer er ulovlige at importere til Danmark, så skyldes det, at de kan være inficerede med nye virus, fx mund- og klovesyge eller svinepest, der kan smitte f.eks. et dansk landbrug og dyr.

Rammer en af de alvorlige husdyrsygdomme en dansk besætning, vil et udbrud betyde alvorlige lidelser for dyrene, som så skal aflives af myndighederne. Et udbrud med en fremmed virus vil koste Danmark milliarder i bekæmpelse, eksporten af dansk kød vil lukke, hvilket vil resultere i tabte eksportindtægter og erstatninger til landmændene.

Kilde: Fødevarestyrelsen: Privat ind- og udførsel af fødevarer (2023)

Pas på falske investeringstilbud på sociale medier
Forbrugernyt
Myndigheder advarer mod falske investeringsråd - Sådan beskytter du dig mod ulovlige investeringstilbud 

Det begynder ofte med et opslag på sociale medier. En influencer deler tips til, hvordan man kan tjene penge hurtigt, investere klogt eller blive økonomisk fri. Det lyder fristende – især når rådene kommer fra nogen, man føler, man kan stole på. Men nu advarer fire danske myndigheder om, at flere af…

Læs mere
Lov om fravalg af genoplivning: Det skal du vide
Forbrugernyt
Nye muligheder for at fravælge genoplivning 

Ifølge Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil det fremover være muligt at fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop. Det betyder, at man på forhånd kan tage stilling til, om man ønsker at blive forsøgt genoplivet i en akut situation – en beslutning, der kan være relevant for dem, der ønsker en…

Læs mere
Forbrugerrådet: Fra 2026 bliver PFAS i regntøj, skitøj og støvler forbudt i Danmark
Forbrugernyt
Slut med PFAS i dit regntøj – nye regler fra 2026 

Forbrugerrådet Tænk har i årevis arbejdet for at få PFAS-stoffer forbudt i forbrugerprodukter. Nu er der godt nyt: Fra juli 2026 bliver PFAS forbudt i tøj, sko og imprægneringsmidler i Danmark. Det betyder, at regntøj, vinterstøvler og udendørstekstiler fremover skal fremstilles uden disse svært…

Læs mere
Sådan fjerner du vejsalt fra sko og støvler effektivt
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne, og hvordan du bedst tørrer fugtige sko og støvler.

Læs mere
Stop Spild Af Mad: Reducering af madspild gennem innovative løsninger og partnerskaber
Forbrugernyt
Fra idé til bevægelse: Historien bag Stop Spild Af Mad 

Madspild er noget, de allerfleste danskere er bevidste om – men vidste du, at Danmarks kamp mod madspild startede med én persons initiativ?

I dag er Stop Spild Af Mad en af de mest indflydelsesrige bevægelser på området, men vejen dertil har været både lang og banebrydende. Bag organisationen…

Læs mere
Genbrugsbutikker på nettet oplever stigende efterspørgsel
Forbrugernyt
Bæredygtigt tøjforbrug: Flere vælger genbrug online 

Flere danskere end nogensinde vælger at købe genbrugstøj på nettet, og trenden ser kun ud til at vokse. Den stigende interesse for secondhand-mode skyldes en kombination af økonomiske fordele, en øget bevidsthed om bæredygtighed og en generel ændring i forbrugsvaner. Online-platforme gør det lettere…

Læs mere
Netsvindel rammer flere danskere end nogensinde
Forbrugernyt
Eksplosiv stigning i netsvindel: Sådan beskytter du dig online 

I 2024 oplevede Forbruger Europa en dramatisk stigning i antallet af sager om netsvindel. På ét år er antallet mere end tredoblet – en udvikling, der viser, hvordan useriøse virksomheder konstant forfiner deres metoder til at udnytte forbrugerne.

Læs mere
NordVPN: Beskyt dit privatliv mod tech-giganternes aflytning
Forbrugernyt
Tech-giganterne lytter med: Test din telefon for aflytning 

Har du nogensinde oplevet, at en reklame dukker op kort efter, du har talt om noget? Det kan føles, som om din telefon lytter med – og ifølge eksperter er det værd at undersøge. En enkel test kan vise, om din telefon aflytter dine samtaler og bruger oplysningerne til at sende målrettede reklamer.

Læs mere
Multi Level Marketing eller pyramidespil – forstå forskellen og undgå fælder
Forbrugernyt
Multi Level Marketing i Danmark – Hvad du bør vide 

Multi Level Marketing (MLM), også kendt som netværksmarkedsføring, præsenteres ofte som en attraktiv forretningsmulighed med udsigt til økonomisk frihed. Men den gråzone, der eksisterer mellem lovlig MLM og ulovlige pyramidespil, skaber forvirring og bekymring blandt både myndigheder og forbrugere.…

Læs mere
Spar penge på transporten
Forbrugernyt
Transportbudget: Sådan sparer du penge på transporten og tager hensyn til miljøet 

Transport er en stor post i de flestes budget, men med små ændringer kan du både reducere udgifterne og gøre din transport mere bæredygtig.

Det er naturligvis mere bekvemt at tage bilen, men der er mange penge at spare ved at vælge offentlig transport. For eksempel kan en pendler mellem Roskilde og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Manden i huset – en psykologisk spændingsroman af Sanne Udsen
Sanne Udsen - Manden I Huset

Hvordan håndterer man det øjeblik, hvor ens liv pludselig vælter omkuld? I Manden i huset stiller Sanne Udsen skarpt på kærlighed, svigt og de skjulte sider af et langvarigt ægteskab.

Læs mere
Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - Opskriften på bedre hud i overgangsalderen

Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen'

Overgangsalderen påvirker huden på mange måder – men hvad kan du selv gøre for at holde den sund og i balance? 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen' er den første bog, der kombinerer hudpleje og kost for…

Læs mere
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
'Freckleface Strawberry' er Julianne Moores børnebog om selvaccept og mangfoldighed.
Julianne Moore - Freckleface Strawberry

Nogle børn føler sig anderledes, men måske er det netop dét, der gør dem helt særlige? 'Freckleface Strawberry' er en hjertevarm fortælling om en lille pige, der kæmper med at acceptere sine fregner – noget, hun i starten ville ønske, hun kunne skrubbe væk eller dække til.

Læs mere
Shopping
^