Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen

Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Er du i tvivl - så lad være

Står du i lufthavnen og kommer i tvivl om, hvorvidt du har købt varer, der er ulovlige at indføre, så henvend dig til toldmyndighederne i lufthavnen eller ved grænsen, som kan oplyse dig om reglerne. Er du ved henvendelsen i besiddelse af ulovlige produkter, så vil de kræves udleveret, hvorefter toldmyndighederne sørger for at de destrueres.

Hvis du har ulovlige produkter med hjem i bagagen og IKKE selv henvender dig til toldmyndighederne, så vil det tolkes som værende en bevidst eller uagtsom handling og blive politianmeldt.

Souvenirs fremstillet af horn, skind, elfenben, koraler mv, der ikke må tages med hjem fra ferien

For at forhindre kraftige bestandsnedgange hos en lang række dyr og i sidste ende risikere arters udryddelse, står souvenirs fremstillet af materialer fra truede dyrearter på den internationale liste CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.

Der er imidlertid produkter fremstillet af truede arter, som du i meget begrænsede mængder må tage med hjem fra lande uden for EU – uden CITES tilladelse. Eksempelvis må du, ifølge Miljøstyrelsen, tage følgende med hjem fra rejsen til dit eget brug: 3 skaller fra kæmpemuslinger, fire krokodille-produkter (fx bælter, tasker, et par sko og 125 gram kaviar.

Oversigt over nogle af de produkter, af materialer fra truede dyrearter, der er omfattet restriktioner og forbud:

Pattedyr

  • Aber: kranier, skind.
  • Bjørne: trofæer, skind, orientalsk medicin.
  • Elefanter: elfenben, smykker, udskårne genstande, skindprodukter.
  • Flodhest: tænder, udskårne genstande.
  • Hvaler: udskårne og hele tænder, barder, kød, spæk.
  • Hvalros: tænder og hele kranier.
  • Kattedyr: skind, trofæer, pelsjakker, orientalsk medicin.
  • Næsehorn: horn, orientalsk medicin.

Fugle

  • Fasaner: (visse arter) fjer.
  • Papegøjer: fjer
  • Paradisfugle: fjer.
  • Rovfugle og ugler: udstoppede, fjer

Krybdyr

  • Havskildpadder: hele skjold, udskårne genstande af skjold: kamme, smykker, brillestel.
  • Kobraslanger: udstoppede, skindprodukter, i flasker med alkohol.
  • Krokodiller: skindprodukter: tasker, bælter, punge, urremme, sko, støvler, udstoppede (mindre individer).
  • Kvælerslanger (pytoner og boaer): skindprodukter (samme typer som krokodille).
  • Landskildpadder: skjold.
  • Sumpskildpadder: (visse arter), skjold.
  • Varaner: skindprodukter (samme typer som krokodille), udstoppede.
  • Andre dyr
  • Fugleedderkopper: (visse arter) udstoppede.
  • Koraller: dekorationer, stykker af koral
  • Kæmpekonkylie: hele sneglehuse
  • Kæmpemuslinger: hele skaller.
  • Sommerfugle (svalehaler og fuglevinger): døde opsat i glaskasser.

Kilde: Miljøstyrelsen: Handel med truede arter (2023)


Planter der ikke må tages med hjem fra ferien

Det kan være fristende at tage eksotiske planter med hjem fra ferien - men det kan være både skadeligt for naturen og forbudt at bringe planterne til Danmark.

Ved at tage levende planter eller planteprodukter med hjem fra ferien, risikerer du at indføre alvorlige planteskadegørere til Danmark, f.eks. svampesygdomme, virus, bakterier og insekter. Det kan have store konsekvenser for den danske produktion af planter og være skadeligt for vores natur. Hvis der først er en alvorlig planteskadegører som har slået sig ned i Danmark, kan det nemlig være næsten umuligt at bekæmpe den effektivt. 

Samtidig er en række plantearter i dag er så truede af udryddelse, at de er omfattet af Washingtonkonventionen. Dette gælder fx de fleste kaktusplanter og orkideer. Disse er helt forbudte at importere eller kræver en særlig tilladelse. Andre er det lovligt at importere, men disse kan alligevel bære på sygdomme eller insekter, der kan gøre skade i den danske natur.

Restriktionerne afhænger af, hvorvidt planterne importeres fra et land inden for eller udenfor EU. Inden for EU er der åbne grænser, dvs. at hvis du rejser til Danmark fra et andet EU land, kan du generelt frit medbringe alle typer af planter og planteprodukter til privat brug.

Oversigt over nogle af de planter og planteprodukter, der er omfattet restriktioner og forbud:

  • Alle Cyclamen
  • Alle Kaktus
  • Alle Koglepalmer (Cycadeer)
  • Visse arter af kødædende planter
  • Alle Orkideer

Kilde: Landbrugsstyrelsen: Pas på med at tage planter med hjem fra ferien (2023)

Fødevarer der ikke må tages med hjem fra ferien

Når en række animalske fødevarer er ulovlige at importere til Danmark, så skyldes det, at de kan være inficerede med nye virus, fx mund- og klovesyge eller svinepest, der kan smitte f.eks. et dansk landbrug og dyr.

Rammer en af de alvorlige husdyrsygdomme en dansk besætning, vil et udbrud betyde alvorlige lidelser for dyrene, som så skal aflives af myndighederne. Et udbrud med en fremmed virus vil koste Danmark milliarder i bekæmpelse, eksporten af dansk kød vil lukke, hvilket vil resultere i tabte eksportindtægter og erstatninger til landmændene.

Kilde: Fødevarestyrelsen: Privat ind- og udførsel af fødevarer (2023)

Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Shopping
^