Alene i Danmark står husstandene for knap 250.000 tons fødevarer årligt i skraldespanden. Det svarer til, at hver dansker smider omtrent 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener.

Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har kigget på tallene.

Madspild rangerer som den tredjestørste kilde til verdens samlede CO2-udledning, men er samtidig et punkt hvor alle kan gøre en forskel med små ændringer i hverdagen. Alene i Danmark står husstandene for knap 250.000 tons fødevarer årligt i skraldespanden. Det svarer til, at hver dansker smider omtrent 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener.

En personlig forbrugerindsats er vigtig i kampen mod CO2-udledning

Selvom det går fremad med at øge bevidstheden om at reducere madspild, er der stadig et betydeligt potentiale for forbedring - og det er et potentiale, som danskerne gerne vil imødekomme. I en rapport udarbejdet af Electrolux siger 76 pct. af danskerne, at de er villige eller meget villige til at gøre en personlig indsats for at hjælpe med at bekæmpe klimaforandringerne. Her er reduktion af madspild et håndgribeligt bidrag og et oplagt sted at starte klimakampen. Det reducerer ikke blot CO2-udledningen; på sigt kan der også være store besparelser at hente for den enkelte dansker.

”At mindske madspild er et suverænt sted at starte for den klimabevidste dansker. Derudover er det også en nem måde at spare penge i hverdagen,” fortæller Vanessa Butani, direktør for bæredygtighed hos Electrolux.

I den forbindelse har Electrolux sat sig som mål at stå i front for den bæredygtige udvikling i samfundet og spille en aktiv rolle i kampen mod madspild. Derfor arbejdes der hos hvidvareproducenten kontinuerligt på udvikling af innovativ teknologi, der kan hjælpe forbrugerne til at træffe mere bæredygtige valg i hverdagen

Senest har Electrolux lanceret et køle-/fryseskab, der er udviklet til at holde maden frisk længere ved, ifølge Electrolux, at reducerer madspild med op til 20 pct.

Kilder

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 'Vi drøner 250.000 tons mad direkte i skraldespanden hvert år'. Ritzau.dk. 2022
  • Danmarks Statistik. 'Status for udvalgte danske målepunkter for en mere bæredygtig verden'. 2022
  • FAO. 'Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources'. 2013
  • Electrolux. 'Rapport: The Truth About Laundry'. 2023

Det nye Electrolux Cooling 360° køle-/fryseskab, skal hjælpe danskerne med at blive mere klimavenlige i hverdagen. Køleskabet er udstyret med indbyggede sensorer, der automatisk korrigerer temperaturen, når køleskabsdøren åbnes og lukkes. Det forhindrer, at madvarerne udsættes for temperaturchok og fordærv, hvilket kan reducere madspild med op mod 20 pct.

 “Ved at udvikle køleskabe med optimal temperaturfordeling er vi i stand til at forlænge fødevarernes holdbarhed og bevare deres kvalitet længere. Med Cooling 360°-teknologien har køleskabet en 30 pct. bedre temperaturfordeling, så dine madvarer er beskyttet, uanset hvor du placerer dem,” fortæller René Meng, produktspecialist hos Electrolux.

 Electrolux Cooling 360° køle-/fryseskab har et elegant interiør og er det første på markedet med en inderside af 70 pct. genanvendt plast. Det har en vejledende udsalgspris på 12.695 DKK og kan købes på Electrolux’ hjemmeside eller hos udvalgte forhandlere fra september 2023.

Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Mod midnatssolen, af Dy Plambeck

I romanen 'Mod midnatssolen' tager Dy Plambeck os med på en indsigtsfuld rejse langs Norges kyst til Tromsø, hvor Amy sammen med sine døtre og veninder, Lulu og Kari, navigerer gennem livets komplekse forhold. Plambeck beskriver levende Amys udfordringer ved at finde sin plads i en ny familie med…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Shopping
^