Informationscenteret for Miljø & Sundhed har indkøbt og tjekket 40 hårshampoer for det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MG.
Screeningen afslører, at knapt hver sjette indeholder stoffet.
Forbrugerne skal nu også til at se sig godt for, når de køber hårshampo. Nye undersøgelser viser nemlig, at det stærkt allergifremkaldende stof methyldibromo glutaronitrile (MG), som tidligere er sat i forbindelse med allergi fra cremer og flydende håndsæbe, også kan fremkalde allergi, når det findes i hårshampo.
Af de 40 hårshampoer, som Informationscenteret for Miljø & Sundhed (IMS) har kigget nærmere på, indeholder syv det allergifremkaldende stof. Det drejer sig om Exclusiv Shampoo og Mild Shampoo (begge købt i Føtex), Gry mild shampoo (købt i Fakta), Sense Shampoo (købt i SPAR) samt Hair Essentials Unique Haircare - Sensicare Shampoo, Musk Oil No. 6 Hair Shampoo og Matas Hårshampoo med keratin og jojoba (alle købt i Matas).
Flere af producenterne af disse produkter erklærer nu, at de agter at holde helt op med at bruge MG i hårshampo. Screeningen afslørede, at 33 hårshampoer ikke indeholdt MG. Mange producenter har altså allerede fundet ud af at anvende alternative konserveringsstoffer i deres produkter.
- Det er positivt, at flere af producenterne nu siger, at de vil droppe MG helt. Men jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne undrer sig over, hvorfor mange skal udvikle allergi overfor stoffet, før det sker, siger miljø- og sundhedsfaglig medarbejder i IMS Rikke Petersen. Hun opfordrer forbrugerne til at undgå hårshampoo med MG, hvis de gerne vil nedsætte allergirisikoen.
De senere år har lægerne konstateret en kraftig stigning i antallet af allergitilfælde over for MG. Nye undersøgelser fra bl.a. Videncenter for Allergi tyder på, at stoffet er så allergifremkaldende, at det slet ikke bør anvendes i kosmetiske produkter. EU's videnskabelige komite for forbrugerprodukter, SCCP, anbefalede for nylig, at MG slet ikke anvendes i kosmetiske produkter overhovedet.
- Med den nye viden om MG i hårshampo og udmeldingen fra EU's videnskabelig komité, er der ikke længere noget argument for at bruge MG i kosmetik, siger Rikke Petersen.
Tidligere er MG mest blevet sat i forbindelse med allergi fra produkter, der er beregnet til at blive på huden (fx. lotion og creme). EU har derfor fra marts 2005 forbudt MG i produktionen af den slags såkaldte stay-on produkter. Fra september 2005 må der ikke længere findes stay-on produkter med MG på hylderne.
De 40 produkter er udvalgt, så både de mest solgte produkter samt nogle "alternative" produkter er med. Screeningen er ikke 100% markedsdækkende. At et produkt er uden MG, er ikke ensbetydende med, at IMS generelt anbefaler produktet, da det godt kan indeholde andre problematiske stoffer.