Syv ud af 40 shampooer indeholder MG

Syv ud af 40 shampooer indeholder MG 

Informationscenteret for Miljø & Sundhed har indkøbt og tjekket 40 hårshampoer for det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MG.

Informationscenteret for Miljø & Sundhed har indkøbt og tjekket 40 hårshampoer for det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MG.
Screeningen afslører, at knapt hver sjette indeholder stoffet.

Forbrugerne skal nu også til at se sig godt for, når de køber hårshampo. Nye undersøgelser viser nemlig, at det stærkt allergifremkaldende stof methyldibromo glutaronitrile (MG), som tidligere er sat i forbindelse med allergi fra cremer og flydende håndsæbe, også kan fremkalde allergi, når det findes i hårshampo.

Af de 40 hårshampoer, som Informationscenteret for Miljø & Sundhed (IMS) har kigget nærmere på, indeholder syv det allergifremkaldende stof. Det drejer sig om Exclusiv Shampoo og Mild Shampoo (begge købt i Føtex), Gry mild shampoo (købt i Fakta), Sense Shampoo (købt i SPAR) samt Hair Essentials Unique Haircare - Sensicare Shampoo, Musk Oil No. 6 Hair Shampoo og Matas Hårshampoo med keratin og jojoba (alle købt i Matas).

Flere af producenterne af disse produkter erklærer nu, at de agter at holde helt op med at bruge MG i hårshampo. Screeningen afslørede, at 33 hårshampoer ikke indeholdt MG. Mange producenter har altså allerede fundet ud af at anvende alternative konserveringsstoffer i deres produkter.

- Det er positivt, at flere af producenterne nu siger, at de vil droppe MG helt. Men jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne undrer sig over, hvorfor mange skal udvikle allergi overfor stoffet, før det sker, siger miljø- og sundhedsfaglig medarbejder i IMS Rikke Petersen. Hun opfordrer forbrugerne til at undgå hårshampoo med MG, hvis de gerne vil nedsætte allergirisikoen.

De senere år har lægerne konstateret en kraftig stigning i antallet af allergitilfælde over for MG. Nye undersøgelser fra bl.a. Videncenter for Allergi tyder på, at stoffet er så allergifremkaldende, at det slet ikke bør anvendes i kosmetiske produkter. EU's videnskabelige komite for forbrugerprodukter, SCCP, anbefalede for nylig, at MG slet ikke anvendes i kosmetiske produkter overhovedet.

- Med den nye viden om MG i hårshampo og udmeldingen fra EU's videnskabelig komité, er der ikke længere noget argument for at bruge MG i kosmetik, siger Rikke Petersen.

Tidligere er MG mest blevet sat i forbindelse med allergi fra produkter, der er beregnet til at blive på huden (fx. lotion og creme). EU har derfor fra marts 2005 forbudt MG i produktionen af den slags såkaldte stay-on produkter. Fra september 2005 må der ikke længere findes stay-on produkter med MG på hylderne.

De 40 produkter er udvalgt, så både de mest solgte produkter samt nogle "alternative" produkter er med. Screeningen er ikke 100% markedsdækkende. At et produkt er uden MG, er ikke ensbetydende med, at IMS generelt anbefaler produktet, da det godt kan indeholde andre problematiske stoffer.


Når du pakker til hjemrejsen, husk at tjekke din bagage for væggelus.
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig meget ubehagelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at slippe af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i…

Læs mere
Fordærvet kød symptomer
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Kvinder har færre penge til alderdommen end mænd 

Ifølge Danmarks Statistik har kvinder en pensionsformue, der er 25% mindre end mænds, tjener i gennemsnit 12% mindre end mænd og har en pensionsformue, der er 25% lavere.

Årsagerne til den ulige fordeling er blandt andet:

Læs mere
Grillsikkerhed: Gode råd til sikker brug af grillen.
Forbrugernyt
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Sammenlign priser på forsikringer
Forbrugernyt
Betaler du for meget for din forsikring? 

Mange går stadig glip af en billigere forsikring, lyder det fra pensionskassers erhvervsorganisation Forsikring & Pension. Flere forbrugere er bevidste om, at de muligvis kan få en billigere eller bedre forsikring, men mange får alligevel ikke undersøgt mulighederne.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^