"Der er desværre ingen grænser for svindlernes kyniske opfindsomhed eller mangel på medfølelse. Meget tyder på, at svindlerne lige nu går især efter ældre kvinder, men ingen kan vide sig sikker. Svindlerne er meget overbevisende i deres historier, så flere er på det seneste blevet snydt til at udlevere deres betalingskortoplysninger og kode til NemID, hvorefter svindlerne har fået adgang til at flytte store pengebeløb," forklarer Jan Mågård, Sparekassen Kronjylland.

Svindlerne har ældre kvinder i sigtekornet - igen 

Telefonen ringer, og personen i den anden ende giver sig ud for at være fx medarbejder hos Nets' sikkerhedsafdeling, dit pengeinstitut, politiet eller noget helt fjerde. Medarbejderen siger, at vedkommende blot vil gøre dig opmærksom på, at der i øjeblikket er svindlere, som forsøger at hæve penge på din bankkonto. Medarbejderen tilbyder, at hjælpe med at forhindre det, men siger, at det kræver, at du handler hurtigt. Hvis du bare lige oplyser dine betalingskortoplysninger og koderne til dit NemID til medarbejderen, så vil problemet hurtigt blive løst...

Det lyder jo troværdigt, men "medarbejderen" har ikke rent mel i posen - og i stedet for at hjælpe, bliver din bankkonto tømt. Det er desværre ikke bare en skræmmehistorie, men i dag en særlig udbredt form for svindel og kriminalitet.

Del budskabet med dine ældre pårørende

"Der er desværre ingen grænser for svindlernes kyniske opfindsomhed eller mangel på medfølelse. Meget tyder på, at svindlerne lige nu går især efter ældre kvinder, men ingen kan vide sig sikker. Svindlerne er meget overbevisende i deres historier, så flere er på det seneste blevet snydt til at udlevere deres betalingskortoplysninger og kode til NemID, hvorefter svindlerne har fået adgang til at flytte store pengebeløb," forklarer Jan Mågård, der er fagchef for kort og selvbetjening i Sparekassen Kronjylland.

Det er især ældre kvinder, der for tiden bliver ringet op. Det er en tendens, der før er set.
Jan Mågårds opfordring er, at alle tager en snak med deres forældre og bedsteforældre om denne type svindel:

"Vi må alle hjælpe de ældre, så de kan blive klædt på til at gennemskue svindlerne og til at sige nej i telefonen eller simpelthen smække på. Man skal aldrig udlevere sine personlige oplysninger - heller ikke selvom personen i telefonen virker til at kende dig eller oplyser, at du har været udsat for svindel. Ingen med gode hensigter vil nogensinde bede om at få adgang til eller en kopi af et NemID eller konto- og betalingskortoplysninger." siger  Jan Mågård.

"Del endelig det budskab med dine forældre eller bedsteforældre, for de ældre ser måske ikke selv de aktuelle advarsler og gode råd," opfordrer han.

Jan Mågård tror, at svindlerne går efter ældre personer, da de typisk er et lettere offer for svindlerne end de yngre:

"De unge er vant til at navigere på de digitale platforme og er fra barnsben blevet dunket i hovedet med risikoen for IT-svindel, og så tør de stille kritiske spørgsmål overfor autoriteter," forklarer Jan Mågård. Han har dog ikke nogen forklaring på, hvorfor det lige nu typisk er ældre kvinder, svindlerne går efter.

Sådan spærrer du NemID eller betalingskort

Hvis du har mistet dit NemID nøglekort eller har mistanke om, at nogen misbruger det eller har adgang til det, skal du straks spærre det via hjemmesiden www.nemid.nu.
Du skal også straks spærre dit betalingskort, hvis du har mistanke om, at nogen kender dine kortoplysninger. Det gør du ved at kontakte dit pengeinstitut eller Nets.

Gode råd til at undgå svindel:

  • NemID er personligt. Du må aldrig udlevere dit NemID til andre
  • Med NemID-app’en undgår du at have fysiske nøglekort, der kan blive fotograferet, stjålet, eller som kan mistes
  • Brug ikke en offentligt tilgængelig computer, når du anvender dit NemID
  • Har du mistanke om, at andre har kendskab til dine koder eller NemID, skal du straks kontakte din bank og få dem spærret
  • Du må aldrig udlevere adgangskode til Netbank eller Mobilbank til andre. Din bank ringer aldrig for at få koder af dig til at hjælpe dig med et problem i Netbank
  • Del ikke dine betalingskortoplysninger med andre. Din bank eller lignende vil aldrig bede om disse
  • Vær altid opmærksom på falske mails og hjemmesider (tjek fx adressen)
  • Vær opmærksom, hvis du bliver bedt om at betale et restbeløb for levering af en pakke eller vare. Fragten er altid betalt sammen med varen
Kend dine rettigheder og få hjælp til at håndtere reklamationer
Forbrugernyt
Dine rettigheder ved nethandel: Gode råd til et trygt indkøb 

Når du handler på nettet, er det vigtigt at være opmærksom på dine rettigheder, da de kan variere afhængigt af, om du handler med en virksomhed eller en privatperson. Forbrugerrådet Tænk giver dig her nogle gode råd og forklarer dine rettigheder i forskellige situationer, så du kan handle trygt og…

Læs mere
Forbrugerrådet Tænk: Børn udsættes dagligt for skjult markedsføring via influencere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk: Producenter omgår reglerne og bombarderer børn med skjulte reklamer  

I dag er børn mere udsatte end nogensinde før, når det gælder reklamer for usunde fødevarer – særligt gennem influencermarketing. Børn færdes frit på nettet, hvor de bombarderes med reklamer, og det er næsten umuligt for forældre at holde øje med, hvad deres børn bliver eksponeret for.

Winni…

Læs mere
Hyldebærsaft: Kog bærrene for at undgå kvalme og diarré
Forbrugernyt
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme er nogle af de symptomer, man risikerer at opleve, hvis man spiser de saftige hyldebær rå. Selvom hyldebær er en delikatesse, når de er korrekt tilberedt, kan de være sundhedsskadelige i rå tilstand.

Læs mere
Spiselige svampe og bær – undgå deres farlige dobbeltgængere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
International day of charity, Unicef
Forbrugernyt
International Velgørenhedsdag: Små handlinger, store forandringer 

Den 5. september markerer vi International Velgørenhedsdag – en dag, der fejrer global solidaritet og indsatsen for at udrydde fattigdom. Det er en oplagt mulighed for at reflektere over, hvordan vi hver især kan bidrage til en bedre verden.

Læs mere
Tjekliste: Bæredygtige valg i hverdagen
Forbrugernyt
Tjekliste til en grønnere hverdag: Små skridt til store forandringer 

At leve mere bæredygtigt i hverdagen behøver ikke være besværligt. Med enkle justeringer kan vi alle tage skridt mod en grønnere fremtid.

Disse små tiltag kan gøre en stor forskel. Vi har samlet en liste med praktiske og inspirerende råd, som kan hjælpe dig med at integrere bæredygtige vaner i din…

Læs mere
Forbrugerrådet Tænk advarer mod farlige produkter på Temu-platformen.
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk advarer mod Temu 

Forbrugerrådet Tænk har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor 38 produkter fra den populære kinesiske handelsplatform Temu er blevet testet. Resultaterne er bekymrende: hele 30 af produkterne overholder ikke de europæiske regler, og mange viser sig at have alvorlige sikkerhedsproblemer.

Læs mere
Når du pakker til hjemrejsen, husk at tjekke din bagage for væggelus.
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig meget ubehagelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at slippe af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i…

Læs mere
Fordærvet kød symptomer
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Kvinder har færre penge til alderdommen end mænd 

Ifølge Danmarks Statistik har kvinder en pensionsformue, der er 25% mindre end mænds, tjener i gennemsnit 12% mindre end mænd og har en pensionsformue, der er 25% lavere.

Årsagerne til den ulige fordeling er blandt andet:

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^