"Der er desværre ingen grænser for svindlernes kyniske opfindsomhed eller mangel på medfølelse. Meget tyder på, at svindlerne lige nu går især efter ældre kvinder, men ingen kan vide sig sikker. Svindlerne er meget overbevisende i deres historier, så flere er på det seneste blevet snydt til at udlevere deres betalingskortoplysninger og kode til NemID, hvorefter svindlerne har fået adgang til at flytte store pengebeløb," forklarer Jan Mågård, Sparekassen Kronjylland.

Svindlerne har ældre kvinder i sigtekornet - igen 

Telefonen ringer, og personen i den anden ende giver sig ud for at være fx medarbejder hos Nets' sikkerhedsafdeling, dit pengeinstitut, politiet eller noget helt fjerde. Medarbejderen siger, at vedkommende blot vil gøre dig opmærksom på, at der i øjeblikket er svindlere, som forsøger at hæve penge på din bankkonto. Medarbejderen tilbyder, at hjælpe med at forhindre det, men siger, at det kræver, at du handler hurtigt. Hvis du bare lige oplyser dine betalingskortoplysninger og koderne til dit NemID til medarbejderen, så vil problemet hurtigt blive løst...

Det lyder jo troværdigt, men "medarbejderen" har ikke rent mel i posen - og i stedet for at hjælpe, bliver din bankkonto tømt. Det er desværre ikke bare en skræmmehistorie, men i dag en særlig udbredt form for svindel og kriminalitet.

Del budskabet med dine ældre pårørende

"Der er desværre ingen grænser for svindlernes kyniske opfindsomhed eller mangel på medfølelse. Meget tyder på, at svindlerne lige nu går især efter ældre kvinder, men ingen kan vide sig sikker. Svindlerne er meget overbevisende i deres historier, så flere er på det seneste blevet snydt til at udlevere deres betalingskortoplysninger og kode til NemID, hvorefter svindlerne har fået adgang til at flytte store pengebeløb," forklarer Jan Mågård, der er fagchef for kort og selvbetjening i Sparekassen Kronjylland.

Det er især ældre kvinder, der for tiden bliver ringet op. Det er en tendens, der før er set.
Jan Mågårds opfordring er, at alle tager en snak med deres forældre og bedsteforældre om denne type svindel:

"Vi må alle hjælpe de ældre, så de kan blive klædt på til at gennemskue svindlerne og til at sige nej i telefonen eller simpelthen smække på. Man skal aldrig udlevere sine personlige oplysninger - heller ikke selvom personen i telefonen virker til at kende dig eller oplyser, at du har været udsat for svindel. Ingen med gode hensigter vil nogensinde bede om at få adgang til eller en kopi af et NemID eller konto- og betalingskortoplysninger." siger  Jan Mågård.

"Del endelig det budskab med dine forældre eller bedsteforældre, for de ældre ser måske ikke selv de aktuelle advarsler og gode råd," opfordrer han.

Jan Mågård tror, at svindlerne går efter ældre personer, da de typisk er et lettere offer for svindlerne end de yngre:

"De unge er vant til at navigere på de digitale platforme og er fra barnsben blevet dunket i hovedet med risikoen for IT-svindel, og så tør de stille kritiske spørgsmål overfor autoriteter," forklarer Jan Mågård. Han har dog ikke nogen forklaring på, hvorfor det lige nu typisk er ældre kvinder, svindlerne går efter.

Sådan spærrer du NemID eller betalingskort

Hvis du har mistet dit NemID nøglekort eller har mistanke om, at nogen misbruger det eller har adgang til det, skal du straks spærre det via hjemmesiden www.nemid.nu.
Du skal også straks spærre dit betalingskort, hvis du har mistanke om, at nogen kender dine kortoplysninger. Det gør du ved at kontakte dit pengeinstitut eller Nets.

Gode råd til at undgå svindel:

  • NemID er personligt. Du må aldrig udlevere dit NemID til andre
  • Med NemID-app’en undgår du at have fysiske nøglekort, der kan blive fotograferet, stjålet, eller som kan mistes
  • Brug ikke en offentligt tilgængelig computer, når du anvender dit NemID
  • Har du mistanke om, at andre har kendskab til dine koder eller NemID, skal du straks kontakte din bank og få dem spærret
  • Du må aldrig udlevere adgangskode til Netbank eller Mobilbank til andre. Din bank ringer aldrig for at få koder af dig til at hjælpe dig med et problem i Netbank
  • Del ikke dine betalingskortoplysninger med andre. Din bank eller lignende vil aldrig bede om disse
  • Vær altid opmærksom på falske mails og hjemmesider (tjek fx adressen)
  • Vær opmærksom, hvis du bliver bedt om at betale et restbeløb for levering af en pakke eller vare. Fragten er altid betalt sammen med varen
Forbrugernyt
Kvinder har færre penge til alderdommen end mænd 

Ifølge Danmarks Statistik har kvinder en pensionsformue, der er 25% mindre end mænds. Kvinder tjener i gennemsnit 12% mindre end mænd og har en pensionsformue, der er 25% lavere. Den samlede formue, inkl. boligfriværdi og fri opsparing, er 40% mindre for kvinder. Dertil kommer, at kvinder både går…

Læs mere
Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^