Ny gratis app sladrer om kemi i dine plejeprodukter 

Kemiluppen er navnet på en ny, gratis app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, der skal hjælpe forbrugerne med at finde rundt i de uønskede stoffer i de personlige plejeprodukter.

Hvilke stoffer er der i dine plejeprodukter?
Har du nogensinde tænkt over, om dine personlige plejeprodukter indeholder stoffer, som kan give allergi eller er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende? Hvis dit svar er ja, er du ikke alene. I Forbrugerrådet Tænk Kemi er man dagligt i kontakt med forbrugere, der vil vide mere om indholdet i for eksempel deres yndlings bodylotion, læbepomade eller deodorant.

Få hjælp med Kemiluppen
Derfor lancerer man nu en ny, gratis app, som hedder Kemiluppen. Med appen kan forbrugerne let scanne deres personlige plejeprodukter og – i mange tilfælde – med det samme få Forbrugerrådet Tænk Kemis vurdering af indholdet i form af en grøn, gul eller rød kemikolbe. Grøn betyder, at produktet er uden problematiske kemikalier, i ’gule’ produkter skal forbrugeren være opmærksom på for eksempel parfume eller miljøbelastende stoffer, og en rød kemikolbe betyder, at produktet indeholder stoffer, der for eksempel er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.
”Det er utroligt vigtigt, at forbrugerne har mulighed for let at kunne finde ud af, hvilke stoffer der er i de produkter, de smører på huden og er i tæt kontakt med i løbet af dagen. De fleste har ikke en chance for at gennemskue de snørklede kemiske navne, der nogle gange dækker over stoffer, der har vist sig at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende,” siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.

Indeholder 1.500 personlige plejeprodukter
I Kemiluppens database findes næsten 1.500 personlige plejeprodukter lige fra ansigtscreme til babyolier. Og det er vigtigt med en hjælpende hånd til at navigere i de mange indholdsstoffer. Forbrugerrådet Tænk Kemis vurderinger af produkterne viser, at hver fjerde af de vurderede produkter – 377 ud af 1477 – modtager den laveste karakter, en rød kemikolbe. Denne karakter skyldes indhold af stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, kræft- eller allergifremkaldende. Stofferne optræder for eksempel på EU’s liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer, Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer eller de norske myndigheders Prioriteringsliste. Heldigvis er der også mange ’grønne’ produkter, og dem kan Kemiluppen hjælpe forbrugerne med at finde frem til.
”Kemiluppen er et glimrende værktøj til alle forbrugere, der vil vide mere om, hvilke stoffer de kommer i kontakt med gennem deres personlige pleje. Man kan simpelthen scanne produktet med sin mobiltelefon og får i de fleste tilfælde en bedømmelse af indholdet lige med det samme. Er produktet ikke i databasen, kan man med appen sende indholdslisten til tjek hos Forbrugerrådet Tænk Kemis eksperter og få svar lidt senere,” siger Anja Philip.
Indholdsstoffer, der får rød kolbe, er for det meste lovlige at anvende, og det enkelte produkt er ikke farligt i sig selv. Men de uønskede stoffer bidrager til den samlede eksponering. Og da stofferne kan forstærke hinanden kan det for eksempel give hormonforstyrrende effekter. Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at forårsage blandt andet lav sædkvalitet hos drenge og tidlig pubertet hos piger.

Appen kan downloades gratis i både App Store og Google Play

Sammenlign priser på forsikringer
Forbrugernyt
Betaler du for meget for din forsikring? 

Mange går stadig glip af en billigere forsikring, lyder det fra pensionskassers erhvervsorganisation Forsikring & Pension. Flere forbrugere er bevidste om, at de muligvis kan få en billigere eller bedre forsikring, men mange får alligevel ikke undersøgt mulighederne.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^