Ny gratis app sladrer om kemi i dine plejeprodukter 

Kemiluppen er navnet på en ny, gratis app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, der skal hjælpe forbrugerne med at finde rundt i de uønskede stoffer i de personlige plejeprodukter.

Hvilke stoffer er der i dine plejeprodukter?
Har du nogensinde tænkt over, om dine personlige plejeprodukter indeholder stoffer, som kan give allergi eller er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende? Hvis dit svar er ja, er du ikke alene. I Forbrugerrådet Tænk Kemi er man dagligt i kontakt med forbrugere, der vil vide mere om indholdet i for eksempel deres yndlings bodylotion, læbepomade eller deodorant.

Få hjælp med Kemiluppen
Derfor lancerer man nu en ny, gratis app, som hedder Kemiluppen. Med appen kan forbrugerne let scanne deres personlige plejeprodukter og – i mange tilfælde – med det samme få Forbrugerrådet Tænk Kemis vurdering af indholdet i form af en grøn, gul eller rød kemikolbe. Grøn betyder, at produktet er uden problematiske kemikalier, i ’gule’ produkter skal forbrugeren være opmærksom på for eksempel parfume eller miljøbelastende stoffer, og en rød kemikolbe betyder, at produktet indeholder stoffer, der for eksempel er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.
”Det er utroligt vigtigt, at forbrugerne har mulighed for let at kunne finde ud af, hvilke stoffer der er i de produkter, de smører på huden og er i tæt kontakt med i løbet af dagen. De fleste har ikke en chance for at gennemskue de snørklede kemiske navne, der nogle gange dækker over stoffer, der har vist sig at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende,” siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.

Indeholder 1.500 personlige plejeprodukter
I Kemiluppens database findes næsten 1.500 personlige plejeprodukter lige fra ansigtscreme til babyolier. Og det er vigtigt med en hjælpende hånd til at navigere i de mange indholdsstoffer. Forbrugerrådet Tænk Kemis vurderinger af produkterne viser, at hver fjerde af de vurderede produkter – 377 ud af 1477 – modtager den laveste karakter, en rød kemikolbe. Denne karakter skyldes indhold af stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, kræft- eller allergifremkaldende. Stofferne optræder for eksempel på EU’s liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer, Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer eller de norske myndigheders Prioriteringsliste. Heldigvis er der også mange ’grønne’ produkter, og dem kan Kemiluppen hjælpe forbrugerne med at finde frem til.
”Kemiluppen er et glimrende værktøj til alle forbrugere, der vil vide mere om, hvilke stoffer de kommer i kontakt med gennem deres personlige pleje. Man kan simpelthen scanne produktet med sin mobiltelefon og får i de fleste tilfælde en bedømmelse af indholdet lige med det samme. Er produktet ikke i databasen, kan man med appen sende indholdslisten til tjek hos Forbrugerrådet Tænk Kemis eksperter og få svar lidt senere,” siger Anja Philip.
Indholdsstoffer, der får rød kolbe, er for det meste lovlige at anvende, og det enkelte produkt er ikke farligt i sig selv. Men de uønskede stoffer bidrager til den samlede eksponering. Og da stofferne kan forstærke hinanden kan det for eksempel give hormonforstyrrende effekter. Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at forårsage blandt andet lav sædkvalitet hos drenge og tidlig pubertet hos piger.

Appen kan downloades gratis i både App Store og Google Play

Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^