Brug elektricitet når den er billigst
Overordnet er det vigtigt at huske, at prisen på el bliver fastsat af udbud og efterspørgsel og varierer time for time døgnet rundt. I spidsbelastningstimerne er der mindre grøn energi i elnettet, da fx vindmøllestrømmen her suppleres af andre og dyrere energikilder for at dække det høje forbrug.
Derfor kan mange husstande spare penge ved at blive bedre til at bruge strøm, når den er billigst og i øvrigt samtidig mest grøn. Det kan man gøre ved at prøve at undgå højt strømforbrug i spidsbelastningsperioden fra kl. 17-20 ved f.eks. at udskyde starten på tøjvasken eller opvaskemaskinen til andre tidspunkter.
Tøjvask
Tøjvask står for 20% af husstandens strømforbrug, så her er det vigtigt at huske:
- at prisen for en vask halveres, når du halverer temperaturen. Derfor bør bukser, t-shirts, bluser og skjorter vaskes ved 15 til 20 °C., snavset tøj ved 30°C, men kun sengetøj, håndklæder, undertøj og karklude bør vaskes på 60°C.
- at vente med at vaske tøj til man kan fylde vaskemaskinen helt op.
- at det kan svare sig at vaske tøj, når strømmen er billigst, dvs. uden for spidsbelastningsperioden fra kl. 17-20.
- at der er gode penge at spare ved at tørre tøjet på tørresnoren i stedet for i tørretumbleren.
TV, computere og spillekonsoller
Underholdningsmaskiner; TV, spillekonsoller og computere står tilsammen for hele 35% af den gennemsnitlige danskers årlige strømforbrug, så her skal man huske, at de elektriske apparater sluger strøm selv når de er i standby-mode, derfor bør de slukkes på kontakten.
Køkkenapparater
Køleskab, fryser, ovn, elkedel og opvaskemaskine. Der er elektricitet og penge at spare ved at bruge køkkenmaskinerne fornuftigt. Husk:
- at du ikke behøver koge en hel kedel vand, hvis du blot skal have til en kop te
- at du kan mindske ovenens strømforbrug ved at optø frostvarer i køleskabet inden de sættes i ovnen.
- at du ofte kan slukke ovnen eller kogeplade tidligere, og bruge eftervarmen til at varme retten færdig.
- at tjekke temperaturen i køleskab og fryser. Der kan være penge at spare ved at få indstillet temperaturen på køleskab og fryser korrekt. Køleskabets temperatur bør ligge på 5 °C, og temperaturen i fryseren på 18 °C. Er For hver grad, temperaturen sænkes under henholdsvis 5 og -18 grader, stiger dit elforbrug med 2-5 procent – mest i køleskabet.
- at sørge for at køleskab og fryser står placeret, så der er luft omkring dem. Hvis de ikke kan komme af med den varme, som den indbyggede kompressor afgiver, skal de arbejde hårdere for at afkøle, og det påvirker dit elforbruget.
- at du kan bruge ovnens eftervarme på en kold dag ved at lade ovnlågen stå åben efter brug.
- at fylde opvaskemaskinen helt og vaske på lavere temperaturer.
Varme
Det er billigere at opvarme boligen med fjernvarme end med varmepumpe, oliefyr og gasfyr, men overordnet kan der spares på varmeregning, hvis man husker:
- at skrue ned for varmen, når man forlader huset, og inden man går i seng.
- at i bad uden for spidsbelastningsperioden fra kl. 17-20,m hvor elprisen er højst.
- at lade være med lade vandet løbe, når du ikke bruger det, fx mens du børster tænder.