Husk de 8 vigtige anbefalinger:
1. Hold råt og tilberedt adskilt
Bakterier spreder sig nemt fra råt til stegt kød, hvis man bruger samme grilltang eller skærebræt til råvarerne og den stegte mad, husk derfor:
- Hold råt og stegt adskilt.
- Brug to grilltænger eller to sæt af andre køkkenredskaber ved stegningen. Èt sæt til det rå kød og ét til det færdigstegte kød.
- Brug også to forskellige fade eller skærebrædder til henholdsvis råt og grillet kød.
- Læg ikke råt kød på grillen med fingrene, så bakterier evt. bagefter overføres til fx salat og brød.
2. Opvarm korrekt og tilstrækkeligt
- Bakterier i maden dør ved stegning og kogning. Kød, fjerkræ, fisk og æg skal varmes op til mindst 75 grader. Brug et stegetermometer hvis du er i tvivl.
- Fisk er gennemvarmet, når kødet er fast og ikke har en gennemsigtig glans.
- Æg er gennemvarmet, når det er helt stivnet, ved spejlæg, skal blommen være varm.
- Kød er gennemvarmet, når kødsaften er klar, og kødet ikke er lyserødt.
- Fjerkræ og hakket kød skal gennemsteges. Kog evt. fjerkræ inden du griller, så du sikre dig at kødet er tilstrækkeligt opvarmet.
- Vær ekstra påpasselig ved grillstegning i sommervarmen. Sørg for, at kødet er stegt tilstrækkeligt.
3. Genbrug ikke marinaden
- Marineret kød smager skønt. Syren i marinaden får kødet til at mørne og smagen til at trænge ind. Lad kødet stå i køleskabet og trække, og tag det først frem, lige før du skal bruge det. Genbrug ikke marinaden, men kassér den.
4. Røg fra grill kan være sundhedsfarligt
- Fedt fra kød eller marinade må ikke dryppe ned på det glødende kul, da det vil danne tjæreholdig røg, som øger risikoen for at udvikle kræft. Det kan man undgå ved at lægge folie under kødet eller bruge en grillmarinade uden olie.
5. Skær det brankede kød fra
- Hvis kødet bliver branket eller forkullet, bør du skære de sorte skorper af og smide dem ud. De brankede skorper indeholder skadelige stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.
6. Hold maden afkølet
- Fødevarer skal på køl, straks efter, eller så hurtigt som muligt efter indkøb. Køleskabets temperatur bør max være 5°C.
- Rester fra middagsmaden, eller varm mad der skal gemmes, skal nedkøles ligeså snart den er dampet af.
- Rester fra morgen- og frokostbord, bør også sættes i køleskab hurtigst muligt.
- Skal du tø mad op, så gør det i køleskabet.
7. Vask hænder
- Husk at vaske hænderne grundigt før du går i gang med at lave mad, og efter du har rørt ved rå madvarer fx råt kød og rå grønsager. Vores hænder er ofte den direkte årsag til spredning af bakterier, derfor er det vigtigt at vaske hænder ofte.
8. Husk også ..
- Skift din karklud og dit viskestykke ud hver dag, på denne måde mindsker du også risikoen for bakterier.