Kategorier: Sommer  -  Forbrugernyt

I varmen fordærves maden hurtigt og kan udvikle sig til rene bakteriebomber. Men med nogle enkle råd, kan du mindske risikoen for en mave-tarm infektion og ubehagelige symptomer som diarré, kvalme og opkastninger, smerter og feber.

Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner betydeligt.


Husk de 8 vigtige anbefalinger:

1. Hold råt og tilberedt adskilt

Bakterier spreder sig nemt fra råt til stegt kød, hvis man bruger samme grilltang eller skærebræt til råvarerne og den stegte mad, husk derfor:

  • Hold råt og stegt adskilt.
  • Brug to grilltænger eller to sæt af andre køkkenredskaber ved stegningen. Èt sæt til det rå kød og ét til det færdigstegte kød.
  • Brug også to forskellige fade eller skærebrædder til henholdsvis råt og grillet kød.
  • Læg ikke råt kød på grillen med fingrene, så bakterier evt. bagefter overføres til fx salat og brød.


2. Opvarm korrekt og tilstrækkeligt

  • Bakterier i maden dør ved stegning og kogning. Kød, fjerkræ, fisk og æg skal varmes op til mindst 75 grader. Brug et stegetermometer hvis du er i tvivl.
  • Fisk er gennemvarmet, når kødet er fast og ikke har en gennemsigtig glans.
  • Æg er gennemvarmet, når det er helt stivnet, ved spejlæg, skal blommen være varm.
  • Kød er gennemvarmet, når kødsaften er klar, og kødet ikke er lyserødt.
  • Fjerkræ og hakket kød skal gennemsteges. Kog evt. fjerkræ inden du griller, så du sikre dig at kødet er tilstrækkeligt opvarmet.
  • Vær ekstra påpasselig ved grillstegning i sommervarmen. Sørg for, at kødet er stegt tilstrækkeligt.

3. Genbrug ikke marinaden

  • Marineret kød smager skønt. Syren i marinaden får kødet til at mørne og smagen til at trænge ind. Lad kødet stå i køleskabet og trække, og tag det først frem, lige før du skal bruge det. Genbrug ikke marinaden, men kassér den.


4. Røg fra grill kan være sundhedsfarligt

  • Fedt fra kød eller marinade må ikke dryppe ned på det glødende kul, da det vil danne tjæreholdig røg, som øger risikoen for at udvikle kræft. Det kan man undgå ved at lægge folie under kødet eller bruge en grillmarinade uden olie.


5. Skær det brankede kød fra

  • Hvis kødet bliver branket eller forkullet, bør du skære de sorte skorper af og smide dem ud. De brankede skorper indeholder skadelige stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.


6. Hold maden afkølet

  • Fødevarer skal på køl, straks efter, eller så hurtigt som muligt efter indkøb. Køleskabets temperatur bør max være 5°C.
  • Rester fra middagsmaden, eller varm mad der skal gemmes, skal nedkøles ligeså snart den er dampet af.
  • Rester fra morgen- og frokostbord, bør også sættes i køleskab hurtigst muligt.
  • Skal du tø mad op, så gør det i køleskabet.

7. Vask hænder

  • Husk at vaske hænderne grundigt før du går i gang med at lave mad, og efter du har rørt ved rå madvarer fx råt kød og rå grønsager. Vores hænder er ofte den direkte årsag til spredning af bakterier, derfor er det vigtigt at vaske hænder ofte.


8. Husk også ..

  • Skift din karklud og dit viskestykke ud hver dag, på denne måde mindsker du også risikoen for bakterier.



Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^