Både forbrugerne og forhandlerne vildledes, og forbrugerne kommer til at hænge på en øget elregning. Derudover bliver de øvrige producenter udsat for unfair konkurrence. Stærkt kritisabelt og undergravende for forbrugernes tillid til energimærkningen, mener Elsparefonden.
Fire producenter af køle- og fryseprodukter har sendt produkter i energiklasse A+ på markedet, som enten bruger for meget energi eller har forkert volumenangivelse. Det viser en ny stikprøvekontrol, Elsparefonden har gennemført. Dermed lever produkterne hverken op til EU’s energimærkningsordning eller Elsparefondens Elsparemærke.
”Det er stærkt kritisabelt, at 40 procent af de produkter, vi har testet, dumper, fordi de bruger mere energi eller har mindre volumen, end producenterne fortæller,” siger Mads Lindevall Kristiansen, projektleder i Elsparefonden.
”Det betyder, forbrugerne bliver vildledt og ikke kan regne med at få et energieffektivt køle-/fryseskab, selvom de vælger et produkt mærket A+. Men det betyder også, at der bliver sået tvivl om energimærkningen, og at forbrugerne i længden kan miste tilliden til, at ordningen fungerer.”
Kan man stole på Elsparemærket?
Det er køle-/fryseprodukter fra AEG, Candy, Electrolux og Gram, der er dumpet i Elsparefondens stikprøvekontrol. Ud over at være mærket i energiklasse A+ har produkterne fået Elsparemærket. Derfor er de blevet udtaget af Elsparefonden til stikprøvekontrol.
Elsparemærket bygger på frivillige aftaler mellem Elsparefonden og de enkelte producenter, hvorimod EU’s energimærkning er lovpligtig. Elsparemærket baseres derfor på tillid til, at energimærkningen overholdes.
”Hvis vi oplever uregelmæssigheder, går vi offensivt ud og fortæller om det. Kun på den måde kan vi sikre Elsparemærkets troværdighed. Det er vigtigt for os, at forbrugerne får besked om, hvilke produkter der ikke lever op til kravene. Når producenterne ikke overholder energimærkningen, udsættes de øvrige producenter for unfair konkurrence, og både forbrugerne og forhandlerne vildledes,” siger Mads Lindevall Kristiansen.
Rammer også forhandlerne
Det er markedsdirektør Claus Christiansen fra Skousen enig i.
”Det er meget uheldigt for vores troværdighed som forhandler, når producenterne sender produkter på markedet, der ikke lever op til kravene. Hvis forbrugerne vil klage over et produkt, kommer de jo til os som forhandler og ikke til producenten. Det er derfor vigtigt, at vi kan stole på energimærkningen for at kunne give forbrugerne en tilfredsstillende rådgivning,” siger Claus Christiansen og fortsætter:
”Vi ved, at forbrugerne har stor tillid til Elsparemærket og efterspørger det i meget høj grad. Derfor er det godt, at Elsparefonden laver stikprøver for at kontrollere de oplysninger om blandt andet energiforbrug, som producenterne oplyser. Jeg vil gerne opfordre alle producenter til at sørge for, at de ikke misbruger hverken energimærkningsordningen eller Elsparemærket. Ellers har hverken vi som forhandlere eller forbrugerne nogen som helst chance for at finde frem til de energirigtige alternativer,” siger markedsdirektør Claus Christensen.
Nogle producenter vil kompensere forbrugerne
Elsparefonden har kontaktet producenterne bag de dumpede produkter for at høre, hvad de vil gøre for de forbrugere, der har købt produkterne på et forkert grundlag.
Gram, der er én af de producenter, der dumpede i Elsparefondens test, beklager, at deres produkter ikke gik igennem kontrollen.
”Vi står selvfølgelig ved det faktum, at de aktuelle produkter ikke bestod testen og har det nøjagtig lige som Elsparefonden og detailhandlen: Vi ønsker at bevare troværdigheden om vores navn. Vi vil derfor tilbyde alle kunder, der er berørt af sagen, at de kan få byttet deres køle-/fryseskab eller få en passende kompensation,” siger Jacob Ingerslev, der er produktchef hos Gram.
Han understreger, at det pågældende produkt er trukket ud af markedet og således kun har været solgt i en begrænset periode.
Også Candy har trukket deres dumpede produkt ud af markedet. De lover, at deres kunder kan få en ny model med et energiforbrug, der svarer til det, den dumpede model burde have haft.
AEG-Electrolux oplyser, at de pågældende produkter ikke længere sælges. De ønsker dog ikke at svare på, hvad de forbrugere skal gøre, der har købt et køle-/fryseskab fra AEG eller Electrolux, der ikke lever op til energimærkningen.
Større elregning til forbrugerne
Merforbruget på de dumpede produkter betyder, at forbrugerne kommer til at hænge på en øget elregning gennem hele produktets levetid.
”De afvigelser i energiforbruget, vi har kunnet konstatere i vores stikprøvekontrol, gør, at forbrugerne får et merforbrug på godt 100 kroner om året eller over 1.000 kroner i produktets levetid. Det er en ekstraregning, som forbrugerne intet har fået at vide om og ikke har kunnet gardere sig imod,” siger Mads Lindevall Kristiansen fra Elsparefonden.
Han understreger, at det er positivt, at EU har en fælles energimærkning med internationale normer og standarder. Men at hverken energimærkningen, Elsparemærket eller forbrugerne kan være tjent med, at så stor en procentdel af produkterne ikke lever op til mærkningen.
”Hvis de fælles, internationale skalaer skal fungere, skal de fælles spilleregler jo overholdes. Og det er åbenlyst ikke tilfældet, når 40 procent af produkterne i én kategori dumper i Elsparefondens test,” siger Mads Lindevall Kristiansen.
02.01.2025
Forbrugernyt 28.11.2024
Forbrugernyt