Kategori: Forbrugernyt
Er dit hjem medicinsikkert? 

Et stort antal danskere, herunder mange børn og unge, bliver hvert år indlagt som følge af medicinforgiftninger med bl.a. smertestillende piller og vitaminpiller. En stor del af disse forgiftninger kunne have været undgået, hvis tilgængeligheden af medicin i hjemmet var mindre. Men mange, især børnefamilier, tænker ikke over, at de smertestillende piller i fx køkkenskabet kan udgøre en risiko.

Det viser en undersøgelse foretaget for Panodil af Kompas Kommunikation, at børnene hos hver tredje børnefamilie kan få fat i hjemmets medicin uden hjælp fra en voksen.

Giftlinjen: Forkert opbevaring fører til forgiftninger
Professor Kim Dalhoff, som arbejder med forgiftninger på Bispebjerg Hospital, hvor han er overlæge og medansvarlig for lægemiddelforgiftninger i Giftlinjen, peger på, at tilgængeligheden af medicin i hjemmet og risikoen for forgiftninger hænger sammen:
”I Giftlinjen hører vi om næsten alle slags forgiftninger. Både små børn som har fået fat på de søde vitaminpiller, de unge som har tømt familiens lager af smertestillende medicin pga. kærestesorg og de ældre, som ved en fejl har taget den forkerte medicin, fordi den fx stod sammen med fødevarerne. Fælles for dem alle er, at opbevaringen ikke har været sikker nok,” siger Kim Dalhoff.

Det kunne være endt galt
Stella Zederkof Stigfeldt fra Avedøre er mor til to børn på henholdsvis 5 og 7 år. Hun har selv oplevet, hvor lidt der skal til, før børn kan få fat i medicin. Således fik Stella et chok, da hun fandt sine to børn i gang med at spise vitaminpiller i et uopmærksomt øjeblik:
”Pillerne stod højt placeret på en kommode i stuen i måske 160 centimeters højde. Så jeg fik et kæmpe chok, da jeg kom ind i stuen og opdagede, at mine børn var i fuld gang med at spise pillerne. De nåede kun at spise et par stykker, men jeg er ikke i tvivl om, at hvis de havde haft tiden til det, så havde de tømt glasset,” fortæller Stella.
Efter episoden er Stella blevet meget mere opmærksom på hvordan vitaminpiller og medicin skal opbevares. Begge dele er nu gemt væk i skabet, og Stella undervurderer ikke længere børnenes kreativitet og klatreevner.

Falck: Forgiftninger kan forebygges
Hver dag året rundt er Falck ude hos danskere, som har brug for hjælp. I nogle tilfælde er det børn og unge med forgiftninger, som Falck kommer til undsætning. Men mange af forgiftningerne kunne være undgået, hvis mængden og tilgængeligheden af medicin i de danske hjem var mindre:
”Det overvejende antal af de medicinforgiftninger vi ser hos børn og unge, kan forebygges ved at mindske mængden og tilgængeligheden af medicin i hjemmet. De vigtigste huske-regler til forebyggelse er, at opbevare al slags medicin, inkl. vitaminpiller og naturlæge-midler utilgængeligt, for børn og unge, samt at mindske mængden af medicin i hjemmet og opbevare det separat fra f.eks. fødevarer, så man ikke tager medicinen ved en fejl,” fortæller lægelig direktør Matthias Giebner fra Falck, som påpeger, at de gode råd også gælder for dem, som ikke selv har børn, men får besøg af børn i deres hjem.

Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^