15 gode råd til facebookbrugerne

15 gode råd til facebookbrugerne 

Mens mere end 200.000 danskere har valgt at oprette deres profiler på Facebook, modtager Forbrugerrådet løbende henvendelser fra bekymrede facebookbrugere ...

Mens mere end 200.000 danskere har valgt at oprette deres profiler på Facebook, modtager Forbrugerrådet løbende henvendelser fra bekymrede facebookbrugere, der er i tvivl om hvordan Facebook bruger de informationer de tilføjer på deres profiler. Derfor giver Forbrugerrådet nu 15 gode råd til, hvordan man beskytter sig selv og sine venner bedst muligt. Nogle råd begrænser selvfølgelig en del af hele Facebook-idéen, men listen kan også blot bruges til en indføring i, hvilke konsekvenser enkelte klik på Facebook kan have for brugeren og brugerens venner.

Gode råd til facebookbrugerne
1. Skift kodeord til din profil jævnligt, og brug ikke kodeordet til andet end Facebook. Facebook har nemlig et stort problem med hackere, der stjæler brugernes oplysninger og koder.

2. Brug ikke applikationerne (fx elektroniske spil, gimmicks), da det er svært at gennemskue, hvem der står bag og dermed får adgang til dine og dine venners oplysninger.

3. Lad dig ikke lokke af annoncerne. Annoncer med tilbud, undersøgelser, konkurrencer m.m., er ofte, ligesom applikationerne, designet til at trække oplysninger ud af brugerne. Desuden er der ofte ikke et reelt tilbud bag, da de er forbundet med dyre abonnementer.

4. Adskil privatliv og arbejde. Overvej, hvad du vil bruge din Facebook-profil til. Opret eventuelt to profiler – en til kollegaer og arbejdskontakter og en til venner og familie.

5. Indstil privatlivsindstillingerne så stramt som muligt. Her er en guide til hvordan man gør: (www.nettendenser.dk/2008/09/16/guide-til-privatliv-paa-facebook/comment-page-1/).

6. Overvej om det du lægger ud kan tåle at blive offentliggjort i andre sammenhænge fx til jobsamtaler eller på dates. Fire ud af ti arbejdsgivere har afvist ansøgere på grund af oplysninger, som de har fundet på Facebook.

7. Slet jævnligt billeder og oplysninger, der ikke længere er aktuelle.

8. Brug ikke din almindelige e-mail, og oplys aldrig din kode til Facebook. I stedet kan det være en idé at oprette en alias-webmail kun til det formål.

9. Opgiv ikke dine kontaktinformationer fx adresse og telefonnummer på din profil.

10. Brug ikke dit fulde navn. Brug i stedet kun fornavn, eller undlad dit mellemnavn. Vil du være på den sikre side, så brug et alias fx et kælenavn.

11. Læg ikke billeder eller oplysninger ud om andre på Facebook, medmindre de udtrykkeligt har givet dig lov.

12. Bidrag til at gøre Facebooks vilkår bedre. Skriv til den gruppe, som Facebook har oprettet til formålet. Her kan man komme med gode idéer til, hvad de nye vilkår skal og ikke skal indeholde (www.facebook.com/group.php?gid=69048030774).

13. Klag til Facebook, hvis du er utilfreds med vilkårene (privacy@facebook.com).

14. Klag til Datatilsynet, hvis du er utilfreds med Facebooks vilkår eller ikke får svar på din klage hos Facebook. E-mail: dt@datatilsynet.dk eller postadresse: Datatilsynet, Borgergade 28, 5, 1300 København K.

15. Slet din Facebook profil. Her er et link til, hvordan du sletter din profil permanent: (www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account). Selvom Facebook gør opmærksom på (lige inden du trykker slet), at vilkårene er ændret, så er det ikke til det bedre…

Hvem har ansvaret
Forbrugerrådet har løbende samlet information om, hvordan Facebook samler og udnytter brugernes dataoplysninger. Forbrugerrådet mener ikke, at ansvaret hviler på brugerne alene. Men indtil Datatilsynet finder ud af, om Facebook overtræder persondataloven og dermed kan tvinge Facebook til at ændre ageren, så har brugerne brug for vejledning.

Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^