15 gode råd til facebookbrugerne

15 gode råd til facebookbrugerne 

Mens mere end 200.000 danskere har valgt at oprette deres profiler på Facebook, modtager Forbrugerrådet løbende henvendelser fra bekymrede facebookbrugere ...

Mens mere end 200.000 danskere har valgt at oprette deres profiler på Facebook, modtager Forbrugerrådet løbende henvendelser fra bekymrede facebookbrugere, der er i tvivl om hvordan Facebook bruger de informationer de tilføjer på deres profiler. Derfor giver Forbrugerrådet nu 15 gode råd til, hvordan man beskytter sig selv og sine venner bedst muligt. Nogle råd begrænser selvfølgelig en del af hele Facebook-idéen, men listen kan også blot bruges til en indføring i, hvilke konsekvenser enkelte klik på Facebook kan have for brugeren og brugerens venner.

Gode råd til facebookbrugerne
1. Skift kodeord til din profil jævnligt, og brug ikke kodeordet til andet end Facebook. Facebook har nemlig et stort problem med hackere, der stjæler brugernes oplysninger og koder.

2. Brug ikke applikationerne (fx elektroniske spil, gimmicks), da det er svært at gennemskue, hvem der står bag og dermed får adgang til dine og dine venners oplysninger.

3. Lad dig ikke lokke af annoncerne. Annoncer med tilbud, undersøgelser, konkurrencer m.m., er ofte, ligesom applikationerne, designet til at trække oplysninger ud af brugerne. Desuden er der ofte ikke et reelt tilbud bag, da de er forbundet med dyre abonnementer.

4. Adskil privatliv og arbejde. Overvej, hvad du vil bruge din Facebook-profil til. Opret eventuelt to profiler – en til kollegaer og arbejdskontakter og en til venner og familie.

5. Indstil privatlivsindstillingerne så stramt som muligt. Her er en guide til hvordan man gør: (www.nettendenser.dk/2008/09/16/guide-til-privatliv-paa-facebook/comment-page-1/).

6. Overvej om det du lægger ud kan tåle at blive offentliggjort i andre sammenhænge fx til jobsamtaler eller på dates. Fire ud af ti arbejdsgivere har afvist ansøgere på grund af oplysninger, som de har fundet på Facebook.

7. Slet jævnligt billeder og oplysninger, der ikke længere er aktuelle.

8. Brug ikke din almindelige e-mail, og oplys aldrig din kode til Facebook. I stedet kan det være en idé at oprette en alias-webmail kun til det formål.

9. Opgiv ikke dine kontaktinformationer fx adresse og telefonnummer på din profil.

10. Brug ikke dit fulde navn. Brug i stedet kun fornavn, eller undlad dit mellemnavn. Vil du være på den sikre side, så brug et alias fx et kælenavn.

11. Læg ikke billeder eller oplysninger ud om andre på Facebook, medmindre de udtrykkeligt har givet dig lov.

12. Bidrag til at gøre Facebooks vilkår bedre. Skriv til den gruppe, som Facebook har oprettet til formålet. Her kan man komme med gode idéer til, hvad de nye vilkår skal og ikke skal indeholde (www.facebook.com/group.php?gid=69048030774).

13. Klag til Facebook, hvis du er utilfreds med vilkårene (privacy@facebook.com).

14. Klag til Datatilsynet, hvis du er utilfreds med Facebooks vilkår eller ikke får svar på din klage hos Facebook. E-mail: dt@datatilsynet.dk eller postadresse: Datatilsynet, Borgergade 28, 5, 1300 København K.

15. Slet din Facebook profil. Her er et link til, hvordan du sletter din profil permanent: (www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account). Selvom Facebook gør opmærksom på (lige inden du trykker slet), at vilkårene er ændret, så er det ikke til det bedre…

Hvem har ansvaret
Forbrugerrådet har løbende samlet information om, hvordan Facebook samler og udnytter brugernes dataoplysninger. Forbrugerrådet mener ikke, at ansvaret hviler på brugerne alene. Men indtil Datatilsynet finder ud af, om Facebook overtræder persondataloven og dermed kan tvinge Facebook til at ændre ageren, så har brugerne brug for vejledning.

Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^