Kategori: Forår

Såning af stokroser

Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har været dyrket i Danmark igennem flere hundrede år. 

I dag er stokrosen yderst populær især i gamle haver, måske fordi mange af os forbinder den med sommeridyl, brosten og stråtækte huse, man ser afbilledet i gamle malerier. 

  • Blomstens navn: Stokrose 
  • Latinske navn: Alcea (i familie med katost)
  • Type: Flerårig staude 
  • Stokrose som lægeplante: Tidligere har udtræk af læge-stokrose, som er i familie med almindelig stokrose, været anvendt som middel mod lungebetændelse og urinvejsinfektion, mens roden skulle være effektiv behandling af mavesyre og mavekatar.

Dyrkning af stokrose

  • Stokroser sås i marts i let fugtig priklejord, som er særligt velegnet til forspiring.
  • Stil dem i vindueskarmen, hvor de står lunt og solrigt.
  • Når frøene er vokset til små spirer, skal de ompottes og stå lyst og lunt i fx vindueskarm eller drivhus.
  • Når der ikke længere er risiko for frost, kan de plantes ud.
    Bemærl: Da stokrosen har pælerod og et stort net af rødder, er fornuftigt at vælge placeringen med omhu, så man slipper for udfordringen med at flytte dem.
  • Stokrosen skal stå solrigt i fugtig jord, og gerne op ad mur eller hegn for støtte.
  • Stokrosen blomstrer fra fra begyndelsen af juli til slutningen af september. 
Rengøring uden kemikalier
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen - og genplant dem i naturen når de er afblomstret 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
DIY: Kreative gør-det-selv projekter med friske blomster 

Friske blomster kan meget mere end pynte i krukker og vaser: Sæt fx små sommerblomster i glas og ramme, brug dem som romantisk hårpynt, frys dem i isterninger til læskedrikke og drinks, eller dæk bordet med det fineste blomster-servietringe ...

 

Læs mere
Forår
Havetips fra Haveselskabet: Sådan får du dine franske anemoner til at trives 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De står ranke og stråler med deres fyldige kronblade omkring den markerede midte, og er ikke kun skønne i haven, men fungerer også perfekt som snitblomst.

Læs mere
Regler for loppemarkeder og tips til, hvordan man prutter om prisen
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2024: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle…

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Shopping
^