I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.
Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs og toast. Bladene kan også blancheres som spinat eller friteres i olie, og roden kan ligesom andre rodfrugter, bruges til stuvning.
Den fine gule mælkebøtteblomst er, især i foråret, mildere i smagen, og giver sirupper og eddike en delikat twist, ligesom den kan bruges til fremstilling af mælkebøttesaft, -vin og -urteteer.
Vitaminrig lægeplante
Planten er rig på A-vitamin og C-vitamin, og er kendt for sine naturmedicinske egenskaber. Som lægeplante kan mælkebøttestænglens saft bruges som lindrende og smertestillende salve, når man fx har brændt sig på en brændenælde, ligesom mælkebøttete og -saft er kendt for sine vanddrivende egenskaber.
Selvom der ikke findes videnskabelige undersøgelser, der bekræfter effekten, så siges det at mælkebøttesalve kan bruges til behandling af åreknuder og hæmorider og styrke imunforsvaret.