Symptomerne kan variere i styrke, men i værste fald betyde, at man har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Uden det forårsboost, som andre oplever, kan man nemt foranlediges til at tro, at det drejer sig om en slem virus.
Hos lægen vil man sandsynligvis blive opfordret til at tage melatonin som døgnrytmeregulerende kosttilskud, men selvom der er ikke rapporteret om alvorlige bivirkninger, så oplever nogen svimmelhed, kvalme og hovedpine.
6 metoder, der forebygger forårstræthed
Der er til gengæld flere metoder, der kan hjælpe dig med at skabe balance i melatoninniveauet, og dermed mindske de symptomer, du oplever:
- For at stabilisere din døgnrytme, er det vigtigt at have faste sengetider hver dag – også i weekenden.
- Brug mørklægningsgardiner, så du lukker lyset ude, når du skal sove og så du ikke vågner ved første solstrejf.
- Brug mere tid udenfor. Gå ture, oplev naturens forandring og forårets dufte og lyde. Lad solbrillerne blive derhjemme. Hjernen har brug for dagslys, for at kunne skelne mellem dag og nat.
- Tag billeder af naturen på dine gåture. Disse kan siden bruges til at visualisere og reflektere over de positive oplevelser, du har haft undervejs og virke beroligende. Mobiltelefonen må dog under ingen omstændigheder være tændt i soveværelset, da lyset fra mobiltelefonens blåviolette lys påvirker søvnen.
- Find ro med fem ord, som du forbinder med positive følelser fx havet, solopgang, forårsblomster, brise og sommermad.
- Find energi med fem ord, der i rækkefølge forbindes med stigende energiniveau, fx slumre, vågne, vejrtrækning, fokusering, energi. Forud for en opgave, et møde eller en køretur, kan du, ved at gennemgå ordene og mærke følelsen bag hvert ord, føle dig samlet og klar.
Når du mærker, at du så småt får styr på søvnen og får mere overskud, så lad være med at have urealistiske forventninger til hvad du magter. Værn om dig selv, hold fast i rutinerne og gør alt hvad du kan, for ikke at stresse.