Kategori: Forår

Ikke alle oplever det store energiboost i foråret  

For de allerfleste føles forårssol, frisk luft og lunere dage så befriende, at det automatisk løfter humøret. Nogle har imidlertid svært ved at finde den store forårsbegejstring. De slæber sig gennem dagen og føler sig skidt tilpas og overvældet af træthed.

Fænomenet er faktisk ikke så ualmindeligt, og har tilsyneladende en naturlig forklaring. Ifølge undersøgelser skyldes forårstræthed formentligt forstyrrelser i hjernens melatoninniveau. Melatonin er det hormon i hjernen, der styrer døgnrytmen, men det udskilles kun i mørke, og med forårets øgede dagslys, forsinkes produktionen, hvilket kan resultere i nedsat energiniveau, hukommelses- og koncentrationsbesvær, træthed og humørsvingninger.

Symptomerne kan variere i styrke, men i værste fald betyde, at man har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Uden det forårsboost, som andre oplever, kan man nemt foranlediges til at tro, at det drejer sig om en slem virus.

Hos lægen vil man sandsynligvis blive opfordret til at tage melatonin som døgnrytmeregulerende kosttilskud, men selvom der er ikke rapporteret om alvorlige bivirkninger, så oplever nogen svimmelhed, kvalme og hovedpine.

6 metoder, der forebygger forårstræthed

Der er til gengæld flere metoder, der kan hjælpe dig med at skabe balance i melatoninniveauet, og dermed mindske de symptomer, du oplever:

  1. For at stabilisere din døgnrytme, er det vigtigt at have faste sengetider hver dag – også i weekenden.
  2. Brug mørklægningsgardiner, så du lukker lyset ude, når du skal sove og så du ikke vågner ved første solstrejf.
  3. Brug mere tid udenfor. Gå ture, oplev naturens forandring og forårets dufte og lyde. Lad solbrillerne blive derhjemme. Hjernen har brug for dagslys, for at kunne skelne mellem dag og nat.
  4. Tag billeder af naturen på dine gåture. Disse kan siden bruges til at visualisere og reflektere over de positive oplevelser, du har haft undervejs og virke beroligende. Mobiltelefonen må dog under ingen omstændigheder være tændt i soveværelset, da lyset fra mobiltelefonens blåviolette lys påvirker søvnen.
  5. Find ro med fem ord, som du forbinder med positive følelser fx havet, solopgang, forårsblomster, brise og sommermad.
  6. Find energi med fem ord, der i rækkefølge forbindes med stigende energiniveau, fx slumre, vågne, vejrtrækning, fokusering, energi. Forud for en opgave, et møde eller en køretur, kan du, ved at gennemgå ordene og mærke følelsen bag hvert ord, føle dig samlet og klar.

Når du mærker, at du så småt får styr på søvnen og får mere overskud, så lad være med at have urealistiske forventninger til hvad du magter. Værn om dig selv, hold fast i rutinerne og gør alt hvad du kan, for ikke at stresse.

Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2023: Har du kendskab til et marked, vi ikke har med på oversigten? 

Med foråret og oprydning i kældre og loftsrum, er det igen blevet tid til loppemarkeder. Over hele landet står boderne klar, og her venter der masser af fine loppefund og dejlige oplevelser.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle…

Læs mere
^