Kategori: Skilsmisse
Nye skilsmisseregler 

Nye, nedslående rekorder er netop sat for antal skilsmisser og samværssager i fogedretten. Men der er tiltrængt hjælp at spore for de tusindvis af børn, der havner i en højspændt konflikt mellem forældrene i den netop vedtagne skilsmissepakke, vurderer to eksperter.

Ny skilsmissepakke er godt nyt for børnene
Der har været stort pres fra mange sider på at revidere lovgivningen, så de mange ulykkelige sager om samvær kan bringes ned. Den 19. marts vedtog alle Folketingets partier en ny skilsmissepakke, og loven træder i kraft den 1. oktober.

Værn mod samværschikane
”Den nye lov vil give os nogle tiltrængte værktøjer, så vi bedre kan imødekomme samværschikane. Der vil blive indført mødepligt i statsforvaltningen samt mulighed for midlertidige afgørelser om samvær samt erstatningssamvær. Yderligere tilbydes forældrene rådgivning, når barnet ikke udleveres til samvær i henhold til samværsaftalen. Denne rådgivning kan være med til at undgå, at barnet bliver klemt i konflikten,” forklarer familieretsekspert Mie Rahbek Thomsen, advokat hos ADVODAN Slagelse.

”Man skal dog ikke glemme, at nogle gange nægter en forælder at udlevere barnet til samvær som en reel beskyttelse af barnet, men inden forholdene er undersøgt nærmere, kan det være svært at skelne mellem samværschikane og begrundet beskyttelse,” siger Mie Rahbek Thomsen.

Godt for børnene
Også skilsmisserådgiver Mette H. Hinnerskov fra skilsmisseraad.dk ser positivt på den nye pakke.
”Det er en glædes dag for de børn, hvis forældre fremover skal skilles, og som ikke formår at samarbejde om børnene. Vi har ganske enkelt ikke som samfund kunnet være bekendt, at børnene er blevet taget som gidsler i forældrenes indbyrdes kamp for at skade hinanden, og derfor gør det mig så glad, at alle partier har stemt ja til den nye skilsmisselovpakke. Forhåbentlig skaber det frem over mulighed for nogle hurtigere afgørelser i Statsforvaltningssager, ligesom chikanesagerne som det ser ud med skilsmissepakken ikke længere vil være en mulighed. Det vil være til stor gavn for alle implicerede parter,” siger Mette H. Hinnerskov.

Advokatens råd
”Man kan undgå mange misforståelser og skænderier, hvis man laver en samværsaftale, som både tager højde for hverdagssamværet samt feriesamværet – påske, vinterferie, sommerferie m.m. Samværsaftalen skal også tage højde for jul og nytår. Kan forældrene ikke tale sammen, kan det være en god idé, at afhentning og aflevering sker i institution eller skole, så forældrene ikke skal have kontakt med hinanden,” siger hun.

Grundløse anklager
Bliver man mødt med grundløse anklager, vil man gavne sin sag bedst ved at medvirke til eventuelle undersøgelser og presse på, så sagen bliver behandlet så hurtigt som muligt.
”Igen er det vigtigt at holde konfliktniveauet nede, da der har været eksempler på, at barnet ikke kan udleveres til samvær med henvisning til forældrenes konfliktniveau,” forklarer Mie Rahbek Thomsen og minder om, at det er strafbart at fremsætte grundløse anklager.

Fakta om Forældreansvarsloven:
• Bopælsforælderen har et ansvar for, at barnet får samvær med den forælder, som barnet ikke bor hos.
• Det er som udgangspunkt i barnets tarv og en ret for barnet at h ave kontakt til begge sine forældre.
• Kan man ikke nå til enighed om en samværsaftale, kan samværsforælderen kontakte Statsforvaltningen, som vil hjælpe parterne med at lave en aftale.
• Overholder bopælsforælderen ikke samværsaftalen, kan samværsforælderen kontakte fogedretten, og der få hjælp til at få barnet udleveret.
• Man har mulighed for at søge om at få barnets bopæl, hvis bopælsforælderen uden grund nægter at udlevere barnet til samvær. Det skal være i barnets tarv at skulle flytte, men hvis den ene forælder uden grund hindrer samværet og opfører sig på en måde, som strider mod barnets bedste, kan der være grundlag for at flytte bopælen.

Parforhold
Hvorfor trækker han tiden ud? 

Fra brevkassen: Når de nu er så voldsomt forelsket, hvorfor har han så brug for tre måneder til at overveje om han vil forlade kone og børn?, spørger en frustreret læser.

Læs mere
Skilsmisse
Han gik da det blev alvor 

Fra brevkassen: For en uge siden var de stormende forelskede og kunne ikke leve uden hinanden. Hun var klar til at forlade mand og barn, men pludselig er det slut. Nu siger han, at han slet ikke er klar til et forhold.

Læs mere
Penge & økonomi
Splittelse i familien omkring arv 

Fra brevkassen: Hun er bekymret for, at der skal opstå splittelse i familien i forbindelse med, at deres far i særlig grad har betænkt deres stedmor frem for sine børn, i sit testamente.

Læs mere
Parforhold
Skal man bekende utroskab? 

Fra brevkassen: Hun har været sammen med en kollega under et kursus, og er i tvivl om hun skal fortælle sin mand om affæren.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
De var det perfekte par - synes hun .. 

Fra brevkassen: Hun er meget fortvivlet over at have mistet sin kæreste og vil så gerne finde en måde at vinde ham tilbage på ...

Læs mere
Skilsmisse
Jalousi over eksmandens nye liv 

Fra brevkassen: Hun er vred og fuld af had over situationen: Hendes eksmand er nyforelsket, og deres fælles datter har fået en veninde i den hans nye kæreste.

Læs mere
Parforhold
Slip besiddertrangen 

Fra brevkassen: Hun skriver til brevkassen, fordi hun erkender, at deres parforhold er plaget af hendes besiddertrang ...

Læs mere
Parforhold
Fortryder affære  

Hendes affære har såret hendes mand så dybt, at hun frygter, de aldrig vil kunne finde sammen igen.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun er gift og har børn - men er forelsket i en anden 

Fra brevkassen: Hun er 42 og har to store børn med sin mand gennem 20 år. Nu har hun mødt en yngre mand og oplever en samhørighed med ham, hun ikke har oplevet før. Nu overvejer hun, om hun skal følge sit hjerte og forlade mand og børn …

Læs mere
Parforhold
En mand med to personligheder  

Fra brevkassen: Efter 32 års samliv, er hun i tvivl om de har en fremtid sammen. Hun føler sig meget påvirket af hans omskiftelige adfærd, hvor han på den ene side kan være en kærlig og nærværende mand, og på den anden side dominerende og aggressiv …

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^