Kategorier: Parforhold  -  Skilsmisse
En mand med to personligheder  

Fra brevkassen: Efter 32 års samliv, er hun i tvivl om de har en fremtid sammen. Hun føler sig meget påvirket af hans omskiftelige adfærd, hvor han på den ene side kan være en kærlig og nærværende mand, og på den anden side dominerende og aggressiv …

_______________________________________


Jeg er lige fyldt 60 og har i 32 boet sammen med min jævnaldrende mand. Sammen har vi to dejlige døtre, på 19 og 21. Min mand og jeg er ikke gift, men for nylig foreslog han, at vi giftede os på min 60-års dag. Vielsen skulle foregå på rådhuset. Vores piger ville være der, og bagefter skulle vi fire fejre det med en hyggelig frokost. Jeg blev glad for hans forslag og var glad efterfølgende, dvs. faktisk i flere uger - indtil få dage før, hvor jeg pludselig følte, at jeg ikke kunne gennemføre det.
Min kæreste er naturligt nok meget vred, ked af det, skuffet, og føler sig til grin over, at jeg pludselig sagde fra. Nu siger han, at hvis jeg vil giftes med ham, skal jeg tage initiativet og "ned på knæ", som han udtrykker det.
Lige nu forsøger jeg, at finde ud af, hvorfor jeg ikke kunne gennemføre, at gifte mig med ham. Jeg er meget glad for ham, men jeg oplever ham som to meget forskellige personer. Han er på den ene side en sød, kærlig, varm, betænksom, nærværende og munter mand, men på den anden side er han også nærtagende, opfarende, en, der vil blande sig i/bestemme stort set alt, som skælder hårdt og vredt, næsten hadsk ud over bagateller. Det gør mig grædefærdig, skræmt, trist, som om alt bliver mørkt og trøstesløst.
Ja, jeg har måske selv givet svaret - men hvad skal jeg gøre? Er jeg "skør", som han siger, fordi jeg har boet sammen med ham i 32 år og så ikke vil giftes? Han siger, at hvis jeg ikke kan gifte mig med ham, må vi flytte fra hinanden, og det virker som den naturlige løsning- men det er næsten ikke til at overskue at tænke på.

_______________________________________

Tak for din mail.

Det er forståeligt, at din mand er skuffet og vred, og føler sig til grin over din beslutning. At opleve, at du fortryder brylluppet i sidste øjeblik, må helt sikkert føltes som en kæmpe afvisning af ham, og af hele grundlaget for jeres forhold. Det må uden tvivl have givet ham fornemmelsen af, at jeres forhold har hvilet på en løgn.

Din kæreste siger, at du må være "skør", når du efter 32 år ikke vil giftes med ham. Når han bruger ordet ”skør” er det måske, fordi dit valg i hans øjne virker ulogisk: I har delt livet med hinanden i 32 år og fået to dejlige døtre sammen - og så vil du alligevel ikke have ham. Han er blevet afvist, hvilket får ham til at ræsonnere, at du ikke vil have ham, hvorfor jeres forhold og samliv i hans øjne, ikke kan fortsætte.

Problemets kerne er, at du oplever, at din kæreste har to meget forskellige og modsatrettede personligheder. Du beskriver, hvordan han på den ene side kan være kærlig, varm, munter og nærværende, og på den anden være en nærtagende og opfarende mand, som kan finde på at skælde ud over bagateller på en hård og ubehagelig måde.

Mit råd til dig er, at du søger professionel hjælp, for jeg mener, at der er rigtig meget omkring dit forhold, som du bør få afklaret, før du træffer en endelig beslutning omkring jeres forholds fremtid.
Du beskriver, hvordan din kærestes mørke sider får dig til at føle dig skræmt og trist, og hvordan hans adfærd påvirker din sindsstemning. Måske har du set mere af hans mørke sider de seneste år? Måske har du efterhånden svært ved, at se gennem fingre med hans opførsel? Måske er dit sind nu fyldt til randen af alle de gange, du har skullet komme dig over hans udfald mod dig? Måske føler du, at du accepterer hans omskiftelige sind, hvis du siger ja til at leve med ham til "døden jer skiller"? Og måske skræmmer det dig at tænke på, at I skal blive gamle sammen, og måske i mange år gå op og ned af hinanden som pensionister? Eller måske har du inderst inde bare brug for at have en dør åben, så du føler dig fri til at gå, skulle det hele bliver for meget for dig?

Noget tyder på, at din kæreste har nogle følelsesmæssige forstyrrelser, som han ikke kan kontrollere. Jeg ved ikke om du har gjort ham klart, at du har meget svært ved at komme videre, når der har været en situation, hvor han har været ude af balance. For det kunne være, at stille det, som betingelse for et fortsat samliv, at han får gjort noget ved de problemer han har med at styre sig selv.

En psykolog vil kunne hjælpe dig med at få den afklaring, du har brug for, for at kunne træffe de beslutninger omkring dit liv og din tilværelse. For det er en stor ting, at gå fra hinden efter så mange år, og det kan være svært at overskue, at skulle starte forfra. Men hvis jeres forhold er slidt op af din mands omskiftelige sind og lave frustrationstærskel, så kan 30 års samliv mere, også blive et sandt mareridt.

Jeg tror det er klogt af dig, at forsøge at få klarhed over, hvad det er i dig, der gør oprør mod at blive gift med den mand, du har kendt så længe. Samtidig håber jeg, at du vil have modet til at handle på den klarhed, som du når frem til.

Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^