Kategori: Halloween

Opskrift: Halloweenboller med græskar

Udover at være en skøn ingrediens i mange retter, så er græskar næringsmæssigt også kilde til folat og kalium. Og ved at bruge halloweengræskarets kød, så sørger du for at få mest muligt ud af råvaren, hvilket mindsker madspild, og da det samtidigt en grøntsag i sæson, er du med til at skåne miljøet. Foto: Betina Hastoft

Græskarboller: Den perfekte opskrift til Halloween og hyggestunder 

Skal der hjemmebagte boller på morgenbordet, så er lune græskarboller et absolut hit. Her bringer vi opskriften, der på lækreste, lune vis bringer smagen af sæsonens græskar ind i køkkenet.

15 stk

Ingredienser

  • 1 spisegræskar, min. 600 g 
  • 25 g gær
  • 2 dl vand
  • 2 tsk salt
  • 1 æg
  • 150 g groft mel 
  • 450 g hvedemel
  • 2-3 spsk græskarkerner

Opskrift

  1. Bag græskarreti ovnen ved 175°C i ca. 1 time til de er mørt og afkøl. Kan sagtens gøres et par dage før, når ovnen alligevel er i gang.
  2. Halver græskarret, fjern kernerne og skrab kødet ud, 500 g i alt og mos med en gaffel. Alternativt kan du bruge en elpisker, der både løsner og moser græskarkødet een gang.
  3. Rør gæren ud i lunken vand, tilsæt græskar. Rør salt, æg og groft mel i og lad dejen stå 30 minutter. Tilsæt hvedemel lidt af gangen og rør dejen godt igennem, den skal være en anelse klistret. Lad dejen hvile tildækket 1 time.
  4. Kom dejen med skeer i smurte muffins forme eller sæt bollerne med skeer på en bageplade med bagepapir. Drys med græskarkerner og lad dem hæve 30 min.
  5. Bag bollerne ca. 20 min. ved 225°C, afkøl på rist og nyd dem gerne lune

 


 

Tips

Idéer til sunde, smagfulde variationer:

  • Kanel, kardemomme, tørret frugt, nødder eller chokolade
    Du kan nemt tilpasse opskriften ved at eksperimentere med forskellige ingredienser. Prøv at tilføje kanel og/eller kardemomme, små stykker mørk chokolade eller tørret frugt som rosiner eller tranebær. Skal bollerne have ekstra crunch kan du også blande hakkede nødder, som valnødder eller pekannødder, i dejen.
     
  • Alternative sunde ingredienser: Fuldkorn, chiafrø og hørfrø
    Ved at erstatte noget af hvedemelet med fuldkornsmel får du ekstra fibre og en sundere version af græskarbollerne. Du kan også reducere mængden af sukker eller helt udelade det, hvis du foretrækker en mindre sød bolle. Tilsæt superfoods som chiafrø eller hørfrø til dejen for at få ekstra næringsstoffer uden at ændre smagen væsentligt.

 

Top 10 Halloween-film der garanterer gys og gru
Halloween
Top 10 Halloween filmgys 

Lysene i græskarlygterne ved hoveddøren står og blafrer, græskarsuppen bobler i gryden, og karameller og lakridspiberne ligger klar til uddeling, når kvarterets udklædte unger kigger forbi og hviner ’Slik eller ballade!’. Det er den 31. oktober og Halloween, og der er lagt op til en stemningsfuld…

Læs mere
Morticia Addams: den perfekte udklædning til Halloween
Halloween
Den ultimative halloweenudklædning: Morticia Addams 

Torsdag den 31. oktober 2024 fejres Halloween, den traditionelt amerikanske fest, som i løbet af de sidste 20 år er blevet et stort hit i Europa. Halloween, der stammer fra det gamle 'all hallows eve' – allehelgensaften, var oprindeligt en aften dedikeret til at mindes de døde. I dag er det dog…

Læs mere
Prøv opskriften på krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Tivoli danner hvert efterår ramme om DM i Kæmpegræskar, hvor Danmarks største græskar bliver vejet.
Efterår
Kæmpegræskar sætter ny nordisk rekord 

Tivolis årlige DM i Kæmpegræskar har fået en ny superstjerne – og nej, det er ikke et popidol, men et gigantisk græskar på imponerende 1115 kilo! Det er tungere end en lille bil eller et par elefant-kalve - og større end nogens vildeste græskardrømme. Bag dette monster af et græskar står Peter Holst…

Læs mere
Årstidens råvarer
Hokkaido-græskar: Smagfulde retter og masser af næring 

Hokkaido-græskar er ikke kun et smukt efterårssymbol – det er en ægte smagsperle fra Japan, som vil forvandle dine retter med sin delikate, sødlige smag og silkebløde tekstur. Dens fasthed og gyldne farve gør den perfekt til både søde og salte retter, hvilket betyder, at Hokkaido er din nye bedste…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt butternut med parmesan og smørstegt salvie  

Butternut er en skøn og meget alsidig squash med en sødmefuld, blød og nøddeagtig smag. Den kan både koges, steges og sautere, og bruges til supper, gryderetter, salater og puréer. Men måske er den allerbedst ovnstegt som tilbehør til efterårets og vinterens retter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Halloween
Optikere advarer mod udklædningskontaktlinser  

Med Halloween bugner kostumebutikkerne med udklædninger, parykker og hugtænder - og her finder man ofte også farvede kontaktlinser på hylderne. Men hvis man ikke tager sine forholdsregler, så kan den slags brug af kontaktlinser i værste fald skade synet, advarer optikere. Forhandlere af…

Læs mere
Halloween
Græskarlygter - Sådan gør du 

Skal der pyntes op med græskarlygter i anledning af Halloween, så her en stribe gode tips, som vil sikre dig et flot resultat.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød af Åse Solvej Hansen – lær at bage det perfekte rugbrød
Åse Solvej Hansen - Rugbrødsglæde

Der er en særlig glæde ved at bage sit eget rugbrød – duften, smagen og følelsen af at skabe noget fra bunden. 'Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød' giver dig en grundig introduktion til surdejsbagning, så du nemt kan lave velsmagende og næringsrige rugbrød hjemme i dit eget køkken.

Læs mere
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Shopping
^