15 stk
Ingredienser
- 1 spisegræskar, min. 600 g
- 25 g gær
- 2 dl vand
- 2 tsk salt
- 1 æg
- 150 g groft mel
- 450 g hvedemel
- 2-3 spsk græskarkerner
Opskrift
- Bag græskarreti ovnen ved 175°C i ca. 1 time til de er mørt og afkøl. Kan sagtens gøres et par dage før, når ovnen alligevel er i gang.
- Halver græskarret, fjern kernerne og skrab kødet ud, 500 g i alt og mos med en gaffel. Alternativt kan du bruge en elpisker, der både løsner og moser græskarkødet een gang.
- Rør gæren ud i lunken vand, tilsæt græskar. Rør salt, æg og groft mel i og lad dejen stå 30 minutter. Tilsæt hvedemel lidt af gangen og rør dejen godt igennem, den skal være en anelse klistret. Lad dejen hvile tildækket 1 time.
- Kom dejen med skeer i smurte muffins forme eller sæt bollerne med skeer på en bageplade med bagepapir. Drys med græskarkerner og lad dem hæve 30 min.
- Bag bollerne ca. 20 min. ved 225°C, afkøl på rist og nyd dem gerne lune
Tips
Idéer til sunde, smagfulde variationer:
- Kanel, kardemomme, tørret frugt, nødder eller chokolade
Du kan nemt tilpasse opskriften ved at eksperimentere med forskellige ingredienser. Prøv at tilføje kanel og/eller kardemomme, små stykker mørk chokolade eller tørret frugt som rosiner eller tranebær. Skal bollerne have ekstra crunch kan du også blande hakkede nødder, som valnødder eller pekannødder, i dejen.
- Alternative sunde ingredienser: Fuldkorn, chiafrø og hørfrø
Ved at erstatte noget af hvedemelet med fuldkornsmel får du ekstra fibre og en sundere version af græskarbollerne. Du kan også reducere mængden af sukker eller helt udelade det, hvis du foretrækker en mindre sød bolle. Tilsæt superfoods som chiafrø eller hørfrø til dejen for at få ekstra næringsstoffer uden at ændre smagen væsentligt.