Livsstilssygdomme

Livsstilssygdomme 

Livsstilssygdomme er en hyppigt brugt betegnelse på en række sygdomme som fx. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes.

Livsstilssygdomme er en hyppigt brugt betegnelse på en række sygdomme som fx. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes. Grunden til det kaldes livsstilssygdomme er at sygdommene opstår på grund af vores livsstil.

Herunder er listet de mest forekommende livsstilssygdomme:

• Diabetes (sukkersyge)
• Blodpropper / Åreforsnævring
• Lungekræft

Diabetes (sukkersyge)
Der er 2 forskellige typer:

Type 1 diabetes
Kroppens immunforsvar har dræbt de insulinproducerende
celler. Det er nødvendigt at indsprøjte insulin flere gange om dagen.

Type 2 diabetes
Ca. 150.000 danskere har type 2 diabetes, og en ligeså stor gruppe skønnes at
have type 2 diabetes uden at vide det endnu.
Det anslås, at der hvert år er mellem 10.000 og 20.000 danskere, som får type 2-diabetes.
Sygdommen ses hyppigst blandt overvægtige, der samtidig får for lidt
motion. Men sygdommen kan også være arvelig. 10-15 % af alle personer med type 2 diabetes er normalvægtige.

I visse tilfælde kan type 2 diabetes gennem hele livet styres med motion og sund mad, mens andre fra starten eller med tiden får brug for tabletbehandling og/eller insulinbehandling.

Alle kroppens celler har brug for insulin, blandt andet for at kunne optage sukker (glukose) fra blodbanen.
Hvis cellerne ikke er følsomme nok overfor insulin, eller der ikke dannes nok insulin, stiger blodets indhold af glukose, og der kommer glukose i urinen, når blodsukkeret er tilstrækkeligt højt.

Det høje sukkerindhold i blodet kan beskadige både små og store blodkar i fx hjerte, øjne og
nyrer. Det påvirker også nervernes funktion.

Diabetes skyldes ikke for megen brug af sukker i maden, men at sukkerstofferne fra mad og drikkevarer ikke kan komme ind i kroppens celler. Inde i cellen skal sukkeret bruges til at fremstille energi, så cellen kan opbygge nye celler, lave hormoner, enzymer og meget mere.

Symptomer på for højt blodsukker

• Træthed
• Kvalme
• Mundtørhed
• Hyppig vandladning
• Tørst

Symptomer på for lavt blodsukker

• Sveden/rysten
• Mathed
• Hjertebanken
• Svimmelhed
• Hovedpine og kvalme

Det gode budskab er, at det hjælper, hvis man lægger livsstilen om – også selv om
man har haft diabetes i flere år.

Livsstilsændringer i form af øget fysisk aktivitet
og sund mad bør derfor altid være en vigtig del af behandlingen af sygdommen.

Et vægttab påvirker blodsukker, blodtryk og kolesterol i gunstig retning. Cellerne – især musklerne – bliver bedre i stand til at bruge sukkeret i blodet, og bugspytkirtlen vil producere mere af det nødvendige insulin.

Blodpropper / Åreforsnævring
En blodprop i hjertet, kaldes i fagsprog for et hjerteinfarkt eller et akut myocardieinfarkt. Blodpropper opstår næsten altid på grund af forsnævringer (åreforkalkning) i hjertets kranspulsårer , som forsyner hjertet med ilt.

Ca. 13.000 danskere rammes hvert år af en blodprop i hjertet.

Hjertet er omgivet af kranspulsårerne, som forsyner hjertemusklen med blod og ilt.
Hvis der opstår en blodprop i disse kranspulsårer kan blod og ilt ikke længere fortsætte sin vej gennem åren og nå hjertemuskulaturen på den anden side af blodproppen.

Det betyder, at det område i hjertemusklen, som kranspulsårerne før forsynede med iltet blod, vil dø. Det betyder, at det berørte område mister sin funktion som muskel, hvis der ikke startes en blodpropopløsende behandling.

Hvordan føles en blodprop i hjertet?

• De typiske symptomer er pludselig opståede brystsmerter bag brystbenet.
• Der er ofte udstråling af smerterne til venstre arm.
• Smerterne kan også stråle ud til højre arm, hænderne, underkæben, maven, øret eller ryggen.
• Der kan være svær svimmelhed eller besvimelse.
• Der kan være svær åndenød.


Risikofaktorer
Der er mange faktorer, som er medvirkende til udvikling af åreforsnævring.

• Tobaksrygning.
• Arvelighed i familien.
• Diabetes type 1 og type 2.
• Forhøjet blodtryk.
• Højt fedt og kolesterolindhold i maden.
• Overvægt.
• Stress.
• For lidt motion.
• Alkohol misbrug.

At undgå blodpropper handler i vid udstrækning om at vælge den rigtige livsstil. Det er dokumenteret, at maden vi spiser, måden vi bruger vores krop på og balancen mellem arbejde og fritid har stor betydning for vores sundhed.

Du kan gøre meget for at spise fornuftigt, ved at spise fedt- og kolesterolfattigt og samtidig motionere tilstrækkeligt – forebygges risikoen for blodpropper.

Hvis du er ryger, er det en rigtig god idé at lægge tobakken på hylden. Den er også én de væsentligste grunde til hjerte- og karsygdomme.

Lungekræft
Lungekræft opstår som resultat af forandringer i slimhindeceller i lungerne. Forandringerne skyldes især, at cellerne er blevet udsat for kræftfremkaldende stoffer.

Lungekræft er en af de mest almindelige former for kræft. Tobaksrygning er skyld i langt de fleste tilfælde af kræft i lungerne. Det er tjæren i cigaretten der er kræftfremkaldende. Mere end 90 pct. af alle tilfælde skyldes rygning. Man kan også få lungekræft uden at ryge, men det er sjældent.

Tobaksrøg er hovedårsagen til, at antallet af tilfælde af lungekræft er steget betydeligt gennem de sidste 50 år. I dag konstateres cirka 3.500 nye tilfælde af lungekræft om året, og sygdommen udgør i Danmark 5,5 procent af alle dødsårsager. Det er den hyppigste kræftform hos mænd, og sygdommen er i kraftig stigning hos kvinder.

En stresset hverdag, sætter antallet at cigaretter op, især hos kvinderne.

Samlet set forårsager eller medvirker tobaks-rygning til hvert tredje kræftdødsfald.


Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^