Får du for meget salt? Tag testen

Kategori: Forbrugernyt

Får du for meget salt? Tag testen 

En ostemad til morgenmad, en rundtenom med hamburgerryg til frokost og så en pizza med hjem efter arbejde. De tre måltider kan sagtens udgøre udmærkede dele af en varieret kost – men de er også eksempler på måltider, der kan være smækfyldt med salt og dermed en trussel mod helbredet. Ifølge Fødevarestyrelsen spiser 9 ud af 10 danskere for meget salt, og derfor har Fødevarestyrelsen i samarbejde med Hjerteforeningen udviklet en test, der skal give danskerne et bedre indblik i deres saltvaner. 

Ost og færdigretter

De fleste danskere ved, at der generelt spises for meget salt, ligesom de fleste af os er klar over, at et overforbrug af salt kan give forhøjet blodtryk og forøget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Til gengæld tror de færreste, at de selv får for meget, fordi det kan være svært at gennemskue hvilke typer mad, der indeholder meget salt.

"Størstedelen af det salt vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber - især fra brød og kødpålæg, men vi får også en del fra fx ost og færdigretter. Faktisk får vi langt mere salt fra den mad vi køber, end når vi giver maden et drys fra saltbøssen. Men der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen." siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Tre gram mindre salt kan spare 400.000 danskere for forhøjet blodtryk

Ifølge Fødevarestyrelsens undersøgelser spiser mænd  9-11 gram salt om dagen, mens kvinder spiser 7-8 gram. Det er langt over WHO og de Nordiske landes anbefalinger på 5-6 gram dagligt, og bærer en del af skylden for, at 38 procent af den voksne befolkning i Danmark har et forhøjet blodtryk, hvilket på sigt kan få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Men hvis danskerne skærer deres gennemsnitlige indtag af salt ned med tre gram, så kan de betyde at 400.000 færre danskere i fremtiden vil have problemer med forhøjet blodtryk.

"Det kræver kun ganske små omlægninger af kosten at få bedre saltvaner. Det kan for eksempel være at skifte to skiver brød med skinke og ost om morgenen ud med havregryn med mælk og mandler eller skyr med frugt. Allerede der kan man spare op til 2,4 gram salt, så det er ikke meget, der skal til," forklarer Trine Grønlund, specialkonsulent i Sund mad og Kommunikation.

 

Få et indblik i dit eget saltindtag - <link http: www.salttest.dk>Prøv Fødevarestyrelsens test her.


Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^