Kategori: Julemad

Foto: Camilla Plum

Camilla Plums æbletoddy 

Hver dag til og med 22. december fra kl. 10.00-16.00 holder Camilla Plum økologisk julemarked på Fuglebjerggaard i Nordsjælland. Her kan man nyde en hyggelig dag blandt boder fyldt til randen med delikate lækkerier og kreative ideer til jul og gaver.

"I år byder vi igen på et flot udvalg af pynt, masser af gode gaveideer, og alt hvad du skal bruge til julemaden. Her finder man også vores krydderier, herlige uldsvinestege og min berømte julemedister, og fra begyndelsen af december også frugt, grønt og juleblomster," fortæller Camilla Plum

Men selvom du måske ikke får tid og lejlighed til at besøge Camilla Plum på Fuglebjerggaard i julen, så skal du ikke undvære hendes dejlige æbletoddy.

Som hele Danmarks kogekone og forfatter til den smukke og inspirerende kogebog 'Jul', er det ingen hemmelighed, at Camilla elsker julen og er vild med alt, hvad der hører julen til.

Hvert år bliver der julehygget hjemme på gården, hvilket man ved selvsyn kan opleve ved det hyggelige julemarked, men også læse meget mere om i julebogen. Her præsenterer hun alskens godt i såvel den traditionelle som mere eksotiske versioner af julens mad akkompagneret af anekdotestof om oprindelsen af råvarer, retter og traditioner.

Fra bogen bringer vi her opskriften på hendes skønne æbletoddy.


ÆBLETODDY
til 15 personer
 

  • 4 l ufiltreret æblesaft eller virkelig god æblemost
  • mindst 4 dl brun, god rom, gerne en hel flaske
  • 200 g rørsukker
  • 1 flækket vaniljestang, skåret i tynde skrå stykker
  • 10 stjerneanis
  • saft af 1 citron
  • tyndt skrællet gul skal af citronen
  • 1 spsk kardemommefrø


"Man skal tage mængden af sukker og citron med et gran salt, hvis saften er enten meget sur eller sød skal der justeres", siger Camilla Plum.

Kom alt undtagen rom i en gryde og varm op. Lad det trække et par timer, gerne til næste dag. Ved serveringen varmes op igen, til lige under kogepunktet, hæld rommen i og nyd din Æbletoddy mens den er varm!

Julemad
Sådan slipper du for at tage på i julen 

Det er sjældent nok at krydse fingre for, at man ikke tager på i julen, for der står jo ikke ligefrem luftsteg og vindfrikadeller på menuen. Men her er lidt fakta, som måske vil give stof til eftertanke og endda give dig en helt konkret idé om, hvad du kan gøre for ikke at tage på i julen.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Svenske köttbullar 

Lune, svenske köttbullar er en lækker mundfuld, og må ikke mangle på det svenskinspirerede julebord!

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hjemmebagt leverpostej med bacon 

Ingen julefrokost uden lun leverpostej - med knasende, sprød bacon! En lun, hjemmebagt leverpostej dufter herligt og smager skønt og er en populær delikatesse, når store og små samles til familiens julefrokost.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Rødbedesalat med æbler, feta og nødder 

Frisk og herlig salat til julefrokostbordet.

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Lingonsylt 

Af tyttebær kan man koge det lækreste tyttebærsyltetøj, men de små bær er også ganske velegnede til råsyltning. Råsyltede tyttebær er smagen af nordisk efterår, og godt til kødretter, til stegt fisk og vildt, i sandwich såvel som i pandekager med flødeskum.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Gravad laks 

Gravad betyder at indgnide rå fisk med salt, sukker, dild og krydderier. Efter 1-3 døgn trækkes væsken ud af kødet og giver fisken en helt ny konsistens og smag. Syltet fennikel kan med fordel laves på forhånd. Lav rigeligt, for de smager også dejligt i en frisk salat!

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Janssons frestelse 

’Janssons frestelse’ er en herlig svensk ret, som kombinerer flødekartofler med små salte ansjoser eller benfri sild. Retten er ikke mindst et fast element på højtidernes buffetborde jul og påske.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Svensk jul: Klassiske svenske pepparkakor  

De duftende svenske ingefærsmåkager 'pepparkakor' med kanel, kardemomme, ingefær og nelliker, nydes året rundt i Sverige, og i julen er de små, krydrede kager en absolut favorit blandt julelækkerierne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Svensk fladbrød 

Bag fine, sprøde svenske fladbrød.

Læs mere
Julemad
Glaseret juleskinke  

- med grønlangkål og brunede kartofler. En skøn svenskinspireret juleret, som med sikkerhed vil falde i alles smag.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^