Inspiration til krukkehaven

Kategori: Forår

Inspiration til krukkehaven 

Der er absolut ingen regler for, hvad man kan dyrke og plante i, og ingen grund til at vælge fancy potter, der koster en formue. Så længe det passer til din stil i krukkehave og kan indeholde den givne mængde jord samt har dræn i bunden, så kan det meste bruges.

Sådan lyder opfordringen fra stylist og designer Dorthe Kvist, der, med mange års erfaring indenfor indretning af haver og hjem, ved hvordan man med enkle midler kan skabe stemning, sammenhæng og harmoni i indretningen. Her følger en stribe skønne idéer fra hendes inspirerende gør-det-selv bog 'Byhaven':

  • Køkkenhaver, frugtbuske og mindre træer kræver en del jord, her kan beholderne være murerbaljer, pallerammer eller big bags.

  • Salat kan dyrkes i tagrender eller altankasser eller som bunddække i krukker med opstammede træer eller frugtbuske.

  • Krydderurter og mellemstore grøntsager kan dyrkes i fx potter, kasser, bildæk, kaffekander og tedåser.F.eks. kan man sagtens komme solbær i en gammel gryde, gulerødder i gamle frugtkasser, hestebønner i pallerammer, små spirer i klementinkasser, blomster i sandsække (til 5 kr. i byggecentret), kartofler i vævede pvc-sække og jordbær hængende på væggen i et smart plasticsystem.

  • Urtehaven kan plantes i trillebøre, kartofler i gamle gummistøvler, tomatplanter i aflagte kaffedåser, og staudebedet i en legevogn.

  • Når du planter i potter, er det fint at sætte dem sammen i grupper. Sæt dem gerne sammen i ulige antal. Varierende højde på både potter og planter er hyggeligt og giver et naturligt og organisk udtryk.

  • Vil du have en strammere stil, så er gentagelser godt. Vælg et lige antal potter og ens planter, det skaber ro og et mere minimalistisk udtryk.

  • Vælg pottetype, der passer til plantefarve. Du kan gøre meget for udtrykket ved at plante i en beholder, der matcher plantens farve, fx er planter med sølv- eller grågrønne blade rigtig flotte i zink-beholdere, der understreger det grå.

  • Pas på med sorte og meget mørke beholdere, står de i fuld sol, kan rødderne få det for varmt.

  • Tænk stort, når du vælger potter, så skal du vande mindre.
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Såning af stokroser
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Regler for loppemarkeder og tips til, hvordan man prutter om prisen
Loppemarkeder
Loppemarkeder: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^