Hornfisk med strandtzatziki og strandkarse 

Det er sæson for hornfisk, så har du fiskeentusiaster i familien, så er det oplagt at pakke fiskegrej og -stang og tage på hornfisketur. Hornfisk er en dejlig spisefisk, ikke mindst når den den serveres med hjemmerørt remoulade eller en cremet tzatziki fuld af vilde strandurter. Fra Thomas Laursens nye bog 'Vild - Naturen ind i køkkenet' bringer vi her en herlig forårsret fuld af ingredienser samlet i den vilde, danske natur.

Ingredienser:

  • 1 agurk (gem lidt af de saltede agurker til servering)
  • 200 g strandarve
  • 2 dl cremefraiche
  • 1 håndfuld ramsløg
  • 1 citron
  • 4 hornfiskefileter
  • 50 g smør
  • salt og peber
  • olie til stegning
  • 4 skiver rugbrød

Tilberedning:

  • Skær agurken i skiver og drys stykkerne med salt.
  • Lad dem trække i 30 minutter og skyl dem fri for salt bagefter.
  • Skyl arven godt for at undgå knasende sand.
  • Rør en tzatziki af cremefraiche, saltede agurker, finthakkede ramsløg og plukkede strandarveblade.
  • Smag til med citron og salt.
  • Befri hornfiskefileterne for bugben og steg fisken på en pande i halvt smør og halvt olie ved middel varme.
  • Krydr med salt og peber. Vend fileterne en eller to gange og tryk forsigtigt på dem. Når de giver efter i flager, er de færdige.
  • Kom smør på en pande og rist rugbrødsskiverne heri.
  • Læg ristet rugbrød på en tallerken og anret fisken ovenpå.
  • Server tzatzikien ved siden af med lidt saltede agurker samt evt. skovsyre.

Vild - Naturen ind i køkkenet

Til alle, der nyder at samle og bruge ingredienser fra den vilde naturs spisekammer, har en af landets absolutte pionerer indenfor moderne dansk vildmad skrevet en formidabel guide. 

Thomas Laursen har hele sit liv været betaget af den danske natur og har gennem årene tilegnet sig en enorm viden om dansk naturs spiselige planter. I dag lever han af at formidle sin viden, og af at samle vilde urter, bær, tang og svampe til nogle af landets mest feterede restauranter. Heldigvis har han også fundet tid til at skrive en helt suveræn guide til alle os, der nyder at bruge de vilde ingredienser hjemme i vores eget køkken. 

I bogen 'Vild - Naturen ind i køkkenet' deler han ud af sin viden og viser hvor og hvordan man finder de vilde råvarer. Bogen er inddelt i biotoper, dvs. naturtyper, så man nemt kan slå op og finde frem til, hvilken plante man står med og hvilke planter man skal kigge efter. 

Mange mennesker tænker umiddelbart på skoven, når de vil ud og finde vilde, spiselige planter - til gengæld har de færreste af os helt styr på i hvilken slags skov, man finder de forskellige urter. Samtidig er skoven, ifølge Thomas Laursen, ikke altid det mest oplagte sted at finde vilde spiselige planter. Der findes fx fine, velsmagende urter, som kun trives ved vandløbet, mosen og søen, og andre, der kun findes på stranden, på enge og i nåleskove.
Med 'Vild - Naturen ind i køkkenet' får du både styr på, hvor du finder de vilde delikatesser, men også hvordan lækkerierne kan tilberedes og anvendes i delikate retter, desserter, is og drikke.

Titel: Vild - Naturen ind i køkkenet
Forfatter: Thomas Laursen
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling: Bogen kan bestilles her

Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen - og genplant dem i naturen når de er afblomstret 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
Havetips fra Haveselskabet: Sådan får du dine franske anemoner til at trives 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De står ranke og stråler med deres fyldige kronblade omkring den markerede midte, og er ikke kun skønne i haven, men fungerer også perfekt som snitblomst.

Læs mere
Regler for loppemarkeder og tips til, hvordan man prutter om prisen
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2024: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Gør-det-det: Kreative idéer til blomsterdekorationer 

Friske sommerblomster kan meget mere end pynte i krukker og vaser. Her er fire nye, dekorative idéer; Friske blomster i glas og ramme, som hårpynt i romantisk boho-stil, i isterninger til sommerdrinks, og som servietring til sommerbordet.

 

Læs mere
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle…

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Få en sund, tæt og velplejet græsplæne
Forår
Sådan får du en flot græsplæne - 4 vigtige haveråd 

I foråret, når græsplænen ikke længere er alt for våd, skal blade og sidste års visne græs rives sammen for at sikre luft til græsrødderne og de nye græsspirer. Desværre fremmer det også væksten af mos i plænen. Mos trives gennem vinteren og kan derfor have et forspring, når foråret starter.

Læs mere
Frost i køkkenhaven
Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Hjemmedyrkning af grøntsager
Forår
Kickstart dyrkning af grøntsager og krydderurter på kun 30 minutter 

Dyrkning af egne grøntsager hitter! Mere end en tredjedel af danskerne dyrker selv deres krydderurter og grøntsager, og flere har mod på at anlægge en køkkenhave.

Læs mere
Rengøring uden kemikalier
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Shopping
^