Kategori: Psykolog

Kan man være født uheldig?

Kan man være født uheldig? 

Hun synes hendes liv er præget af uheld og spørger psykolog Ingrid Ortmann, om man kan være født uheldig.

Hej Ingrid
Kan man være født uheldig eller under en sort stjerne? Jeg har stillet mig selv det spørgsmål mange, mange gange...
Det værste er nok den skepsis jeg bliver mødt med, når jeg en sjælden gang ytrer, at jeg er en "temmelig uheldig person" - det bliver bagatelliseret som værende "opspind”.
Jeg er sådan et menneske, der får koppen med revnen i bunden, kagestykket med hår i, sygdomme, som ellers er næsten umulige at få. Hver gang jeg har ønsket noget inderligt, har jeg fået det modsatte - i negativ forstand. Hvis jeg får skat tilbage (fordi jeg efterhånden går med seler og livrem), kommer der ikke længe efter en regning på et tilsvarende beløb, og pengene bliver krævet tilbage. Mine hunde fik begge cancer, hvilket skulle være umuligt med deres alder, indenfor 4 måneder. Under min graviditet, som oven i købet var kunstig befrugtning, blev jeg påkørt i et fodgængerfelt og var tre gange tilstede da andre blev påkørt. Det er som om, livet ønsker at skræmme livet af mig.
Jeg var ved at miste mit barn flere gange under graviditeten, og fødslen endte i drama og traume. Mit barn er dog sund og rask men fik selvfølgelig en sjælden hudsygdom efter 4 uger i denne verden. Jamen jeg kan blive ved og ved... Alt det her er kun inden for det sidste år.

I mine 36 år har der på samme måde været meget få ugers pause mellem episoder med problemer og livsmodstand, og jeg er efterhånden ved at udvikle mig til et rystende nervevrag.
Jeg tør ikke røre ved ting, som kan gå i stykker. Jeg tør ikke købe en lækker kjole eller stille op med den store middag, for hver gang er der gået noget galt. Det er frygteligt at leve sådan, og det er som regel ting, jeg intet kan gøre for at forhindre vil ske.
Jeg har prøvet at ændre mit uheld med alverdens ting: positiv tænkning, tankeændring, harefod, 300 firkløvere, som jeg har fundet de sidste 3 år, jeg har bedt til Gud og de højere magter, set en psykolog, ejer alskens lykkeamuletter... Ja, alt hvad der kunne have en smugle positiv indflydelse på mit uheld.
En ting er at være uheldig alene, men når man som jeg har et barn, er der ikke plads til at falde ned af trapper, få stenslag fra bilerne i ansigtet, tabe skoldet vand ud af defekte kopper osv.
Jeg er ellers et positivt menneske, og prøver at se det gode ved livet, men må indrømme det bliver sværere og sværere. Nogen gange har jeg tænkt at en ond ånd har besat mig eller noget, for jeg kan slet ikke se nogen forklaring på det ellers.
__________________________________

Tak for din mail, hvor du spørger om man kan være født uheldig.
Jeg må nok starte med at erkende, at jeg, trods stor livserfaring både på det personlige og professionelle plan, ikke kan besvare dette spørgsmål med udgangspunkt i undersøgelser omkring hvorvidt der ligefrem er mennesker der fødes uheldige.
Det kan dog se ud som om nogen mennesker der fødes mere uheldige end andre. Og udfra din beskrivelse af dine mange uheld, kunne man få den tanke, at heldet hidtil ikke rigtig har tilsmilet dig.
Jeg må erkende, at du har oplevet mange uheldige ting, men når jeg læser din mail fornemmer jeg også, at du er meget fokuseret på alle de ting, der går galt for dig. Udfra din mail lyder det som om, du efterhånden næsten forventer at noget vil gå galt for dig.

Jeg kan huske, at jeg for en del år siden i en periode lige som dig oplevede at der skete mange uheldige ting i mit liv - både i det store og det små. Jeg husker også følelsen af næsten at forvente, at alt hvad der kunne gå galt ville gå galt - og at der nok snart ville ske noget dårligt igen. Tanken var i den grad selvforstærkende og jeg lavede derfor en positiv/negativ liste og førte, over tre måneder hverdag, en slags dagbog om hvad dagen havde bragt af positive eller negative hændelser.
Det viste sig, efter tre måneder, at der faktisk var langt flere gode oplevelser end dårlige. Dette første til at jeg nåede erkendelsen af, at livet består af op- og nedture, og en blanding af positive og negative hændelser. Jeg besluttede herefter primært at give de positive hændelser opmærksomhed og tog den håndfaste beslutning, at opfatte mig selv som heldig.
I dag er livet stadig en blanding af gode og mindre gode ting. Men forskellen er, at min opmærksomhed primært rettes mod alle "velsignelserne" - altså alt det gode der sker.
Min konklusion i dag, både udfra personlige og professionelle erfaringer, er at der hvor vi sender vores opmærksomhed hen, der flyder vores energi også hen - og livet udfolder sig efter det vi giver opmærksomhed .
Med dette mener jeg, at hvis vi har for meget fokus på de negative hændelser, får disse alt for meget af vore energi – og så er dem dem der får overtaget i vores liv.
Der er en gammel sandhed, som er eviggyldigt, at verden bliver, som vi ser den. Du er sikkert, pga. at der i en periode i dit liv har været en del negative hændelser, kommet til at se verden med de briller, der får dig til at se ud, som om du altid er uheldig.

Mit råd til dig er, at du over en periode laver en liste over alt det gode, der sker for dig hver dag. Fokuser på alt, fra de helt små ting, som f.eks. at nogen har været venlige overfor dig, at du har klaret en opgave godt eller at du har oplevet noget smukt og dejligt. I denne periode skal du hver dag påskønne alt det gode og positive, og hver dag takke for alt det gode, du har oplevet i løbet af dagen. Læg mærke til hvordan din tankegang langsomt ændrer sig i mere positiv retning. Den nervøsitet du har nu, vil så småt aftage fordi du ikke har din opmærksomhed på de ting der evt. sker af mere negativ karakter. Det er især vigtigt, at du i den periode ikke giver opmærksomhed til de små og mindre betydelige uheld, du måtte opleve i hverdagen.
Efter nogle måneder kan du så prøve, over et stykke tid, dagligt at lave en positiv og en negativ liste. Du behøver ikke at checke listen hver dag, men måske et par gange om måneden.
Jeg tror, at du efterhånden vil opdage, at der er flere glæder og positive oplevelser end det modsatte - simpelthen fordi du ikke mere kun fokuserer på det negative, men nu i langt højere grad på alle de gode oplevelser. Det vil gøre en stor forskel i positiv retning, at du ikke mere forventer, at der sker så mange negative ting i dit liv.

Det er en vigtig livsfilosofi, at have positive forventninger til livet og samtidig være bevidst om, at du er i stand til at klare de udfordringer du møder i livet. En sådan livsfilosofi vil medvirke til, at du igen kommer ind på et positivt spor, når du har været udsat for noget negativt. Konklusionen på mine råd er: at du med al din viljestyrke beslutter dig til at slippe din negative identitet, som værende født under en uheldig stjerne - og at du fra i dag erstatter denne negative identitet med en tro på at du kan ændre din selvopfattelse til noget positivt og livskraftigt.

Det er en god ide at starte hver dag med at prøve at forestille dig, at denne dag vil blive en god dag. Denne dag bliver en god dag, fordi du er i stand til at se det positive der sker, samtidig med at du har styrken til at klare de udfordringer denne dag bringer. Og at du alligevel evner at få det bedste ud af dagen.

Forandringen i dit liv skal komme fra dine tanker om dig selv og dine forventninger til dagen. Tankens kraft er den stærkeste kraft, der findes for os mennesker. Du har brugt mange kraftfulde tanker på, at tænke på hvor uheldig du har været. Start dagen med at huske dig selv på din beslutning om, at styre dine tanker i retning af hvor heldig du ønsker at være både - i stort og småt. At ændre dine tankemønstre vil, efterhånden som det bliver en integreret del af dig, give dig det liv som både du og dit barn fortjener. At se verden gennem nye briller, fordi du styrer dine tanker i en positiv retning, er langt mere helbredende end de tiltag du har forsøgt gennem behandling af forskellig art. Redskaberne til et bedre liv ligger i meget høj grad i dine hænder.

Jeg ønsker dig viljeskraft og styrke til at komme ud af den onde cirkel du er havnet i.
Held og lykke og alle gode ønsker for dig og dit barn.

Mange kærlige hilsner

Takt og tone
Brevkassen: Blomst i knaphullet? 

Skal et eventuelt skærf matche min kærestes kjole, eller må det være sort som min butterfly? Forfatter og ekspert i festens traditioner, Sanne Udsen, besvarer spørgsmålet.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler 

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Bryllupsfest
Takt og tone når bedsteveninden og ekskæresten skal giftes 

Hvordan opfører man sig, når man er inviteret til bryllup, hvor bruden er ens bedste veninde og gommen er en gammel ekskæreste?

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab 

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Jul
Firmajulefrokost - Skal, skal ikke? 

Fra brevkassen: Er man en dårlig kollega, hvis man ikke tager til julefest?

Læs mere
Parterapeut
Venindens nye kæreste er selvoptaget og egoistisk 

Hvad gør man, når ens nære veninde har fået en kæreste, man ikke bryder sig om? Læs terapeut Peter Kongshaug svar i brevkassen.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Parterapeut
Terapeutens brevkasse: Lyver han? 

Hun har modtaget en kryptisk besked fra kvinde, som kender hendes kæreste. Men kæresten nægter bekendtskabet, og nu er hun i tvivl om, hun skal, på egen hånd, skal finde ud af hvem kvinden er.

Læs mere
Parterapeut
Terapeuten: Derfor har skilsmissebørn en øget risiko for overvægt  

En ny undersøgelse konkluderer, at skilsmissebørn oftere er overvægtige end børn, der bor med begge forældre. Parterapeut Peter Kongshaug ser tendensen som et udtryk for, hvor udfordret børn i skilsmisser ofte er.

Læs mere
Parterapeut
Skal hun kæmpe eller søge skilsmisse? 

Med en datter i dyb krise, burde det være en fælles kamp at holde sammen på familien. Men hendes mand har kun foragt tilovers for deres datter, hvilket igen og igen munder ud i skænderier. Hun føler sig alene i kampen for børnenes trivsel og overvejer nu at lade sig skille.

Læs mere
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
^