Savner nærvær  

Fra brevkassen: Hun savner nærvær og lidenskab i sit ægteskab gennem 35 år ...

Hej brevkasse.
Jeg skriver fordi mit ægteskab er dødt. Vi har været gift snart 35 år, men vi har ikke noget sammen mere - ej heller sex. Jeg har ikke lyst, da gnisten er væk. Der er ingen ømhed, nærhed, søde ord eller opmærksomhed fra hans side. Sådan har det været de sidste 10 år. Jeg føler kun vi er venner. Vi kan ikke, og har aldrig kunne, snakke sammen om følelser. Så vi går bare op og ned af hinanden, og passer hver vores ting.
Jeg har mit arbejde, men han sidder derhjemme og er gået på pension. Jeg føler, vi er vokset fra hinanden, men har det svært ved at gå, fordi det er så mange år vi har været sammen.
Hvad gør jeg? Jeg kan mærke, at jeg har et kæmpe behov for frihed og måske finde en, som kan give mig det jeg savner.
Jeg vil rigtig gerne høre, hvad du tænker, når du nu har læst beskrivelsen af min situation.

_______________________________


Tak for din mail, hvor beder om mine tanker omkring dit liv i et ægteskab, der er helt gået i stå.
I brevet beskriver du, hvordan I bare går ved siden af hinanden, uden at vise hinanden nogen form for omsorg og følelser. I har aldrig talt om følelser, og du føler, at I på alle måder er vokset fra hinanden. I har været gift i 35 år og, som du skriver, er det naturligvis svært for dig at gå fra din mand, som nu sidder hjemme hele dagen, efter at han er gået på pension.
Du skriver at du længes efter frihed og måske efter at finde en, der kan give dig noget af den nærhed du savner. Og jeg må medgive dig, at jeg også tænker, at du lever i en meget fastlåst situation.
Det kan være, at du synes, at du allerede har prøvet alt for at tilføre jeres forhold både mere liv og følelser. Derfor mener jeg, at tiden er inde til at sætte jeres situation på spidsen og få klarhed over, hvorvidt I begge føler, at alle følelser for hinanden er væk. Du skriver ikke noget om, hvorvidt I har fået talt ud om jeres situation, men det må du simpelthen forlange at I for gjort nu.
Du må fatte mod til, at forlange en samtale om, hvordan I kan få det bedre. Du må gøre din mand klart, at du ikke kan fortsætte på denne måde, det er livet for kort til. Så enten finder I sammen ud af, om der er noget at bygge på, eller om I måske hver især skal skabe jer et nyt liv, hver for sig. Måske kan I fortsætte med at være venner, selv om I får hver sit liv. I har jo været sammen så længe, og på den måde vil din mand måske føle sig mindre ladt i stikken.
Du er nødt til at være meget klar i mælet og forlange, at din mand tager stilling til jeres situation, hvor I følelsesmæssigt lever sammen som zombier og uden at give hinanden, det I hver i sær har behov for. Han bliver nødt til at forstå, at du savner og har brug for nærhed, fysisk kontakt og fortrolighed. Som menneske kan man nemt komme til at føle man falmer, hvis man ikke bliver rørt ved og føler sig elsket og værdifuld.
Du må gøre din mand klart, at det kan få store konsekvenser, hvis din han ikke vil gøre en indsats for at vække jeres forhold til live. Du må gøre ham klart, at det er et krav for at fortsætte sammen.
Hvis du ikke kan opnå, at der sker nogen ændring i positiv retning, må du gøre op med dig selv om du kan leve videre på en måde eller om du har modet og den nødvendige livskraft til, at starte et nyt livgivende liv. Begge muligheder kræver meget af dig, men det er også krævende at stå op hver dag til et liv sammen i et helt dødt forhold.
Der er mange ægtefolk, der mest bliver venner med årene, men selvom sexlysten er forsvundet, kan forholdet stadig bygge på, at man er omsorgsfuld og kærlig overfor hinanden. En sådan livsændring, som du nu står overfor, har omkostninger, men bare at lade stå til og fortsætte som nu, er måske den allerstørste omkostning.
Kom nu i gang med at tage hånd om jeres ægteskab, inden du helt mister troen på, at der også er et liv for dig!


Sundhed
Ny forskning undersøger hvordan vrede, angst og tristhed påvirker hjertet 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association har kigget på sammenhængen mellem vrede, angst og tristhed, og risikoen hjerteanfald og slagtilfælde. Her peger forskerne på, at især hyppige, kortvarige anfald af vrede belaster blodkarrenes evne til at undgå dannelsen af…

Læs mere
Sjæl & psyke
10 effektive råd: Sådan får du kontrol over din vrede 

Vrede er en naturlig og helt normal følelse, men når den kommer i form af kortvarige, impulsive udbrud, kan det hurtigt eskalere og påvirke vores forhold til mennesker omkring os. Og som forskning viser, kan vrede også have konsekvenser for vores trivsel og fysiske helbred. Mange har glæde af at…

Læs mere
Psykisk stabilitet med en ketogen diæt
Sjæl & psyke
Nyt studie: Keto diæt viser lovende resultater for psykisk sundhed 

Et nyt studie fra Stanford Medicine, ledet af Shebani Sethi, forsker i metabolisk psykiatri, har vist, at en ketogen diæt potentielt kan stabilisere symptomer hos personer med alvorlige psykiske lidelser som skizofreni og bipolar lidelse. Disse sygdomme behandles typisk med antipsykotisk medicin,…

Læs mere
Udvikling af empatiske evner hos børn
Sjæl & psyke
Empati fra vugge til voksenliv  

Det er kendt, at den kontakt, forældre etablerer med deres barn i barnets første år, har afgørende indflydelse på barnets sociale kompetencer gennem livet. Det gælder også evnen til at føle empati, fastslår ny forskning, som viser, at evnen til at genkende og forstå andres følelser former sig…

Læs mere
Sjæl & psyke
Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^