Kategori: Sjæl & psyke

Der kan være mange grunde til at folk lyver. Det kan være for at værne om hemmeligheder fx utroskab, for at opnå en eller anden form for personlig gevinst, undgå straf, men det kan også handle om at skåne andres følelser, viser forskning, der har fundet 11 af de mest almindelige undskyldninger folk har for at lyve.

Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

I undersøgelsen, offentliggjort på apa.org - American Psychological Association, interviewede forskerne 250 mænd og kvinder i alderen 18-73 år. Til spørgsmålet om hvor ofte de løj svarede de fleste, at de fortalte en løgn 0 til 2 gange om ugen, mens en tredjedel svarede at de løj 3 til 7 gange om ugen.

Derefter blev deltagerne spurgt om årsagerne til de løgne, de indenfor de seneste 6 måneder havde fortalt. Her svarede 40% at de løj for at undgå en eller anden form for straf, 43% for at glæde andre, 50% for at undgå at blive negativt stemplet af andre, 60% for at værne om en hemmelighed, mens den mest udbredte årsag for at lyve, var at beskytte og skærme andre mennesker mod fysisk eller psykisk ubehag eller skade.

Vi lyver ..

 1. fordi det fryder os at kunne snyde og bedrage andre (9%)
 2. fordi det er blevet en dårlig vane, en form for tvangsprægede løgne, som egentlig ikke har noget formål (11%)
 3. for at opnå en eller anden form for belønning (21%)
 4. fordi vi er impulsive og ikke når at få tænkt os om inden vi siger noget (21%)
 5. for at beskytte os selv mod hævn og repressalier. (22%)
 6. for at imponere andre og give dem et positivt indtryk af os selv (37%)
 7. for at undgå straf (40%)
 8. for at glæde andre, fx ved at udtrykke begejstring for noget, vi egentlig ikke bryder os om (40%)
 9. for at undgå følelsen af skam ved at blive stemplet eller fejlbedømt af andre mennesker (50%)
 10. for at værne om hemmeligheder (60%)
 11. fordi vi ønsker at beskytte og skærme andre mennesker mod fysisk eller psykisk ubehag eller skade (64%)

Kilde: McArthur, J., Jarvis, R., Bourgeois, C., & Ternes, M. (2022). Lying motivations: Exploring personality correlates of lying and motivations to lie. Canadian Journal of Behavioural Science / Revue canadienne des sciences du comportement, 54(4), 335–340. 

Sjæl & psyke
Hun finder sine drømme frastødende  

Fra brevkassen: Det generer og bekymrer hende, at hun har erotiske drømme om sine stedsønner, og hun spørger psykologen, hvorfor hun har sådan nogle drømme, når hun på alle måder finder dem forkerte.

Læs mere
Sjæl & psyke
Voksen - men stadig morsyg 

Fra brevkassen: Hun er flyttet hjemmefra, men har så svært ved at slippe sin mor og skal helst tale med hende dagligt.

Læs mere
Sjæl & psyke
Sladder og anklager 

Fra brevkassen: Der bliver snakket og rettet alvorlige anklager mod en bekendt, men hun er i tvivl om historierne er sande, og hvordan hun skal forholde sig.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hvordan får man styr på vreden? 

Fra brevkassen: Hun er frustreret og skræmt over sine egne voldsomme vredesudbrud, og bekymret for hvordan det påvirker børnene.

Læs mere
Sjæl & psyke
Bedre selvværd, af psykolog Irene Oestrich 

Et højt selvværd er roden til vores trivsel livet igennem. Med psykolog Irene Oestrich bog får du 10 trin til at styrke selvværdet og selvtilliden ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun savner sin hemmelige elsker  

Fra brevkassen: Hun er frustreret, vred og forvirret efter hendes hemmelige elsker gennem 15 år, har forladt hende for at hellige sig sit nye, faste parforhold...

Læs mere
Sjæl & psyke
Kan man tillade sig at være vred?  

Fra brevkassen: Hun er vred og ked af at finde ud af at hendes kæreste, i begyndelsen af deres forhold, havde sex med sin ex-kæreste. Men dengang var deres forhold casual og de havde ikke snakket om nogen "spilleregler".

Læs mere
Sjæl & psyke
Han gør det forbi igen og igen 

Fra brevkassen: Han er charmerende og omsorgsfuld, og hun synes deres forhold er godt. Alligevel har han flere gange, og uden forklaring, gjort det forbi ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun er gift og har børn - men er forelsket i en anden 

Fra brevkassen: Hun er 42 og har to store børn med sin mand gennem 20 år. Nu har hun mødt en yngre mand og oplever en samhørighed med ham, hun ikke har oplevet før. Nu overvejer hun, om hun skal følge sit hjerte og forlade mand og børn …

Læs mere
Sjæl & psyke
Ingen lyst til socialt samvær 

Fra brevkassen: Hun undrer sig og er frustreret over, at hun de seneste år ikke har haft lyst eller overskud til at omgås andre mennesker og deltage i sociale sammenhænge …

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^