Kategori: Sundhed

Vaccine mod livmoderhalskræft

Vaccine mod livmoderhalskræft  

Verdens første vaccine mod livmoderhalskræft er en realitet. Vaccinen virker 100 pct.


Et stort internationalt studie viser, at den nye vaccine 100 pct. forebygger de svære celleforandringer, som er forårsaget af HPV-virus type 16 og 18. Det er de to typer, der er ansvarlig for hovedparten af alle livmoderhalskræfttilfælde.

"Det er et banebrydende forskningsresultat, og jeg håber, at alle unge piger på verdensplan inden for få år bliver vaccineret, inden de bliver seksuelt aktive. Man kunne forestille sig, at vaccinen blev en del børnevaccineprogrammet," siger professor, overlæge, dr.med. Susanne Krüger Kjær, Kræftens Bekæmpelse/Rigshospitalet, der sammen med en international forskningsgruppe har arbejdet sammen med medicinalfirmaet MSD om at få afprøvet vaccinen.

I studiet, som er et fase III studie, har mere end 12.000 unge kvinder fra 34 lande deltaget, herunder 2.200 i Danmark. Forsøget er en såkaldt randomiseret og "dobbelt-blind" undersøgelse. Det vil sige, at halvdelen af deltagerne fik vaccinen, og den anden halvdel fik placebo (saltvand) Hvem, der fik hvad, blev afgjort ved lodtrækning.

"Det første år blev deltageren vaccineret tre gange. Siden er de undersøgt en gang årligt for at finde ud af, om de havde HPV-virus eller celleforandringer. Efter de to første års opfølgning fandt man absolut ingen kvinder i gruppen der fik den aktive vaccine, som havde fået alvorlige celleforandringer på livmoderhalsen, mens 21 kvinder i placebogruppen havde udviklet svære celleforandringer. Og eftersom alle kvinderne havde mulighed for at blive smittet i undersøgelsesperioden, kan vi med sikkerhed sige, at vaccinen virker," siger Susanne Krüger Kjær.

Forskning har vist, at celleforandringer og livmoderhalskræft skyldes en seksuelt overført virus, Human Papilloma Virus (HPV).

Hver dag dør 40 europæiske kvinder af livmoderhalskræft
På verdensplan er livmoderhalskræft den 2. hyppigste kræftform hos kvinder. Hvert år får mere end 30.000 europæiske kvinder konstateret livmoderhalskræft, og hver dag dør 40 af dem af sygdommen. I Danmark indtager livmoderhalskræft 8. plads.

"Danmark er det land i EU, der har både den højeste forekomst og dødelighed af livmoderhalskræft. Hvert år får ca. 400 danske kvinder konstateret sygdommen, og dette er til trods for, at vi siden 60'erne har haft organiseret tilbud om screening mod livmoderhalskræft," siger Susanne Krüger Kjær.

Halvdelen af de kvinder, som får livmoderhalskræft, er under 45 år, og derfor har livmoderhalskræft ud over både fysiske og psykiske konsekvenser også store sociale konsekvenser.

"-Og så må vi ikke glemme de 2.500 danske kvinder, der hvert år får foretaget en operation - et såkaldte keglesnit, hvor de får fjernet svære celleforandringer, som jo er forstadier til livmoderhalskræft. De kvinder skal følges i en årrække, og de skal leve med angsten for, om de nu får kræft," siger Susanne Krüger Kjær.

Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^