Kategori: Sundhed

Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre, for det er jo bare mad… eller er det?

Sukkerafhængighed

Der er en forklaring på, at det kan føles som en længsel. Når man spiser sukker, sker der en stigning i blodets indhold af insulin. Denne stigning bevirker at aminosyren tryptofan forfordeles i den konkurrence, som aminosyrerne i denne kategori (neutrale, forgrenede) almindeligvis har, om transportbåndet, der fører ind i hjernen.
Den ekstra mængde tryptofan omdannes i hjernen til signalstoffet serotonin. Og her har vi forklaringen: serotonin sender nemlig et signal om psykisk velvære. Indre fred, glæde og afslappethed kommer derfor i hælene på et skud rent sukker – der må ikke tilblandes andre ting, så ryger effekten.
Faktisk er virkningen af de moderne ”lykke-piller”, netop en stigning i serotonin-niveauet. Derfor er det ikke usandsynligt at mennesket, på det ubevidste plan, faktisk giver sig selv lidt lykke-medicin ind i mellem, i form af en portion slik.

Sukker, humør og vægttab

Det kan måske også forklare, hvorfor det hjælper at give en skrigende unge noget snold. Eller at det såkaldte præmenstruelle syndrom meget ofte fører til, at selv meget ambitiøse vægt-kæmpere fra eliten, taber et slag eller to mod sukkeret.
Men det kan godt betale sig at kæmpe imod. En kraftig blodsukkerstigning giver ligeså kraftig insulinstigning og slutresultatet er, at blodsukkeret falder til et leje, der er lavere end før man forgreb sig på sukkeret. Og det udløser en ny trang til sukker. Sådan kan man køre i rutschebane med sit blodsukker, hvilket ikke ligefrem gavner evnen til at kunne koncentrere sig eller arbejde effektivt. Ud fra en teoretisk betragtning må man også forvente, at humøret svinger med. Og hvad værre er: det underminerer vægttabet. Og så er der først rigtig god grund til at trøstespise...

Hold ud!

Rådet må være at prøve at holde sig fra sukker. Hvis/når du falder i, så tag en kold tyrker, og kom tilbage til det sukkerfri liv. Man kan snige sig til lidt sukker via lidt frugt eller når måltidet tilsmages med en anelse honning /sukker. Men, gå uden om de helt store skud, som slik og tilsvarende byder på. Tag eksempelvis en æske sukkerfri Gajol. Det er slikagtigt og giver kun 25 kcal.


 

Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^