Kategori: Sundhed

Spiseforstyrrelser handler ikke om mad

Spiseforstyrrelser handler ikke om mad 

At leve med en spiseforstyrrelse er opslidende, men maden er ofte det mindste problem ...

At leve med en spiseforstyrrelse er opslidende, og på længere sigt kan problemet få alvorlige konsekvenser for livskvalitet og helbred. Mennesker med en spiseforstyrrelse styres af mad. Tanker om mad kan fylde så meget, at der ofte ikke er plads til andet, og det tvangsprægede forhold til maden kan på længere sigt få alvorlige konsekvenser for både livskvaliteten og helbredet.

Når en spiseforstyrrelse, kan udvikle sig til et livstruende problem, er det blandt andet fordi det er svært at tale med andre om. Mange går endda i årevis uden egentligt selv at erkende problemet. Den tvangsprægede adfærd i forholdet til mad, som overspisning, opkastning eller at sulte sig selv, kan være svær for den ramte at forstå og forholde sig til – og endnu sværere at forklare andre.

Derfor kan en spiseforstyrrelse ofte føre til en isolation og ensomhed og have store konsekvenser for det sociale liv. Samtidig er det at sulte sig eller at overspise en stor belastning for både kroppen og psyken - og i alvorlige og langvarige tilfælde kan en spiseforstyrrelse skade indre organer og blive livsfarlig.

Alligevel er adfærden omkring maden ofte det mindste problem. Spiseforstyrrelser handler om følelser og oftest om en manglende evne til at håndtere følelser som perfektionisme, skuffelse, ensomhed, frustration og afmagt.
Når følelserne kommer til udtryk gennem forholdet til maden, er det måske fordi, at mad og følelser er så tæt forbundene. Mad kan bruges som trøst og opmuntring - og undlader man at spise, når hele kroppen skriger af sult, kan det føles som om har kontrol over sig selv og sine følelser. Problemet er, at afmagten og selvforagten bare vokser for hver overspisning, opkastning eller vejning og bliver hurtigt en selvforstærkende ond cirkel

Spiseforstyrrelser behandles oftest med psykoterapi, enten individuelt eller i grupper. Terapien hjælper til at bearbejde de følelser, tanker og adfærdsmønstre, som ligger bag spiseforstyrrelsen. I nogle tilfælde kombineres terapien med medicin.

Læs mere om spiseforstyrrelser:
• <link https: www.spiseforstyrrelser.dk _blank> Landsforeningen mod spiseforstyrrelser
• <link https: www.sst.dk publ materialer spiseforstyrrelser tidligetegn tidligetegn.html _blank> Tidlige tegn på spiseforstyrrelser, Sundhedsstyrelsen






Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^