Kategori: Sundhed

Blandt Ældre Sagens store udvalg af kurser er motionsholdene særlig populære. Bor man i Jægerspris, kan man være med på det friske vandrehold, som medlemmerne har døbt 'Gå Med De Grå'.

Seniortilværelse med tid til egenomsorg, oplevelser og berigende samvær med livskloge mennesker 

4850. Så mange aktiviteter arrangerer Ældre Sagen hvert år for deres 920.000 medlemmer.

Over hele landet sørger Ældre Sagens lokalafdelinger for at stille alverdens spændende oplevelser på benene. Fra foredrag, sprogkurser, sang- og musikundervisning - til rejseeventyr, samvær omkring kreative sysler, motionshold.

Det kræver ingen forudsætninger at få glæde af Ældre Sagens mange tilbud. Alle kan være med, og man behøver fx ikke være golfspiller med et handicap under 4,5 for at spille seniorgolf, eller være det store skakgeni for at være med på skakholdet. Det eneste krav er, at man møder op i godt humør, og at man deltager i aktiviteterne i det omfang man kan.

Motionsholdene er særlig populære. Der dyrkes yoga og Tai Chi, styrketræning og spinning, golf og petanque, tennis og badminton, roning og svømning – ja, næsten enhver form for sport er med på programmet. Blandt dem er naturligvis også vandrehold, hvor man kommer ud, nyder årstiderne og den smukke, danske natur. Det er en herlig oplevelse. Man får både frisk luft i lungerne og gang i blodcirkulationen - men det allerbedste er at opleve samværet og den gode stemning. 

På vandretur med ’Gå Med De Grå’

Nu henvender Ældre Sagen sig jo til folk i pensionsalderen, men selvom man ikke helt er nået dertil endnu, så kan man være heldig at blive inviteret til et af arrangementerne. Fra sidelinjen kan man få lejlighed til at se og opleve, hvad man har at glæde sig til, når man engang når den rette alder.

Bor man i Jægerspris og omegn, så kan man komme ud og gå med en den lokale vandregruppe ’Gå Med De Grå’. Gruppen tæller 30-35 friske seniorer med en gennemsnitsalder på omkring de 75 år.
Hver torsdag mødes de kl. 10 i Ældre Sagens lokale i Jægerspris. Alle får hilst på hinanden inden Susanne Ovesen kalder til samling. Susanne er holdets leder, og en yderst populær og engageret en af slagsen. Med sit friske, sprudlende væsen når gruppens humør nye højder, og Susanne må hæve stemmen og klappe i hænderne for at få ro i geledderne.

Støvlerne snøres, men inden vandreturen skal der lige varmes op; Først ved Ældre Sagens lokale, hvorefter programmet fortsætter med styrketræningsøvelser ved muren ved Jægerspris Slot.

Endelig er det blevet tid til at komme afsted. Humøret er i top, og pigerne småsludrer og griner. Målet er at nå helt ned til Roskilde Fjord og nyde den bragende udsigt over vandet.

Hernede er der tid til en lille pause, hvor alle istemmer den velkendte ’I Østen Stiger Solen Op’.

Ældre Sagens vigtige frivillige

Iver er eneste hane i flokken. Han er tidligere militærmand, og her ude i naturen synes han at være i sit rette element. Han sørger for at få bagtroppen med, og hjælper galant damerne over de værste stengærder.

Iver er menigt medlem på vandreholdet, men han arbejder også som frivillig i Ældre Sagen og er således én af foreningens helt uundværlige medlemmer. For uden frivillige ville den store organisation slet ikke fungere. Bag planlægningen og koordineringen af de mange tilbud ligger nemlig et enormt arbejde for lokalforeningerne, hvoraf mange af opgaverne er overladt til frivillige.

Og der er rigtig meget at se til, fortæller Vibeke, der også arbejder som frivillig.

”I vores afdeling er der stor mangel på frivillige, og det samme gælder vist for de fleste lokalforeninger,” siger hun. ”Der er stærkt brug for flere, der kan støtte op om de mange tilbud. Det er fx frivillige, der står for lokalafdelingens medlemsblad, ’Ældre Sagen Jægerspris’, som udkommer fire gange om året. Gennem bladet orienterer og informerer vi medlemmerne, bringer nyheder og andre relevante indlæg. Her har vi i høj grad brug for frivillige med lyst til at påtage sig et ansvar for at få det hele klar til trykken. Og så mangler vi også altid ’brevduer’, dvs. frivillige, der hjælper til med at få bladet omdelt.”

Der er også en række praktiske opgaver, der skal tages hånd om for at de enkelte, lokale aktiviteter kan fungere. Fx bliver der, i forlængelse af de fleste arrangementer, serveret kaffe og brød, og det kræver, at nogen gør en ekstra indsats.

På vandreholdet har Myrna og Marianne taget teten, så da vi vender tilbage fra turen, er der dækket op med jordemoderkaffe, brød og ost. Nu er det er jo ingen hemmelighed, at kaffebordet er en vigtig og højt skattet del af arrangementet, så derfor er de to pigers indsats yderst påskønnet.

Efter den strabadserende tur i skoven sidder vi bænket omkring bordet, nyder selskabet, samværet og den dejlige ro i kroppen efter turen.

Det er næsten som om, man bliver yngre af sådan en vandretur, er der en der sukker tilfreds. Men ifølge Susanne, så er formålet med motionen ikke at blive yngre; ”Formålet er jo faktisk at blive ældre - meget ældre,” siger hun med henvisning til de mange videnskabelige undersøgelser, der igen og igen bekræfter, at en sund og aktiv alderdom forlænger livet.

Den velfortjente, dejlige del af livet

Hvis man går og gruer lidt for pensionisttilværelsen, så skal man vide, at der er udsigt til en dejlig tid og at der findes masser af muligheder for at have en spændende og indholdsrig hverdag. Ved at engagere sig og tage imod nogle af de mange gode tilbud, så venter der en tid med nye oplevelser og berigende samvær med livskloge mennesker.

Pensionisttilværelsen er jo belønningen for mange års indsats og forpligtelse, så det er en yderst velfortjent og vigtig del af livet, og den skal nydes i fulde drag. Nu er tiden kommet til egenomsorg og selvforkælelse, til egne interesser - og måske også til at opleve og udforske nye sider af livet.

Så uden at lyde alt for højtidelig, så vil jeg bare sige: Glæd jer!

Person holder et glas vin – illustration til artikel om alkohol og hjernen
Sundhed
Hvor meget alkohol skal der til før hjernen tager skade? 

Vi ved godt, at alkohol ikke er sundt i store mængder. Men hvor meget skal der egentlig til, før det begynder at påvirke hjernen? Det spørgsmål har forskere fra Brasilien nu givet et opsigtsvækkende svar på – og resultaterne bør få mange til at overveje deres forbrug.

Læs mere
Sundhed
Haven og helbredet: Dokumenterede fordele ved udendørsliv 

I en tid, hvor mange tilbringer størstedelen af dagen indendørs, foran skærme og i kunstigt lys, vokser interessen for naturens rolle i sundhed og trivsel. Forskning fra hele verden peger i samme retning: Tiden, vi tilbringer i grønne omgivelser, har en direkte og målbar effekt på både krop og sind.…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
EU-rapport viser lav risiko for pesticidrester i maden.
Sundhed
Gode nyheder: Færre skadelige pesticidrester i din mad 

Pesticidrester i fødevarer har længe været en kilde til bekymring, men en ny rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) viser, at risikoen er lav. Vi ved, at pesticider bruges til at beskytte planter mod sygdomme og skadedyr – men vi ved også, at rester kan ende i den mad, vi…

Læs mere
Mikroplastik er en trussel mod folkesundheden
Sundhed
Plastik i blodet: Sådan påvirker mikroplastik din krop 

Mikroplastik er ikke længere kun noget, vi finder i verdenshavene. Det er nu en del af vores hverdag – i den mad, vi spiser, i vandet, vi drikker, og i luften, vi indånder. Forskere har dokumenteret plastpartikler i alt fra fisk og honning til modermælk og menneskeblod. Det er en udvikling, der…

Læs mere
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det egentlig?
Sundhed
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det – og bør du være bekymret? 

Færdigretter, sodavand og snacks er en fast del af mange danskeres hverdag. Men hvad vil det egentlig sige, at en fødevare er 'ultraforarbejdet' – og hvilke konsekvenser har det for din sundhed?

Fødevarestyrelsen har samlet svar på de mest almindelige spørgsmål og understreger, at det ikke handler…

Læs mere
Effekt af rødkløver dokumenteret i dansk studie
Sundhed
Fermenteret rødkløver lindrer hedeture og beskytter knoglerne 

Overgangsalderen kan bringe både fysiske og mentale forandringer med sig – og for mange kvinder er det især hedeture, dårlig søvn og bekymringer om knoglesundhed, der fylder. Men dansk forskning viser, at fermenteret rødkløver kan lindre symptomerne markant – helt uden brug af hormoner.

Læs mere
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre
Sundhed
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre 

Er skærme og teknologi skadeligt for hjernen – eller kan det i virkeligheden have en beskyttende effekt? En ny, stor international undersøgelse peger klart på det sidste. Ældre, der bruger computer, tablet eller smartphone, har lavere risiko for at udvikle kognitiv svækkelse og demens.

Forskerne…

Læs mere
Flavonoider fra frugt og te styrker sund aldring
Sundhed
Ny forskning: Kvinder har særlig gavn af te og bær i kosten 

Kan te og en håndfuld bær gøre en forskel for vores helbred i alderdommen? Ja, viser ny forskning. En stor, international undersøgelse peger nu på, at især kvinder, der spiser flere flavonoid-rige råvarer som sort te, bær, æbler og citrusfrugter, har lavere risiko for både fysiske skavanker, nedsat…

Læs mere
Human Forever – en dokumentar om demens og menneskelighed
Sundhed
Human Forever – En film om værdighed, relationer og håb 

Hvordan ser livet ud, når man lever med demens? Ikke som diagnose, men som menneske. Det spørgsmål er omdrejningspunktet i den tankevækkende dokumentar Human Forever, instrueret af Jonathan de Jong og skabt i samarbejde med den unge hollandske sygeplejerske og aktivist Teun Toebes.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^