Kategori: Sundhed

Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Halvdelen vælger sukkerfri

Ifølge en måling som Nielsen Scantrack har udført for Bryggeriforeningen, så var næsten halvdelen af de sodavand, der blev solgt i 2022, sukkerfrie.

En væsentlig årsag til at flere vælger sukkerfri sodavand i stedet for en sodavand sødet med sukker, er formentligt, at den sukkerfrie ikke bidrager til kalorieregnskabet. Samtidig påvirker den sukkerfrie variant ikke blodsukkeret, hvilket ikke kun har betydning for Danmarks 349.000 diabetespatienter, men også for andre, som oplever at koncentrationen og humøret påvirkes af et ustabilt blodsukkerniveau. Der er således nogle helt klare fordele ved at vælge den sukkerfri variant, når man trænger til smagen af sødt.

Sundhedsstyrelsens vurdering af kunstige sødemidler

Men hvad med de sødemidler der anvendes som erstatning for sukkeret. Er de sundhedsmæssigt helt harmløse?

Sukkerfri sodavand og læskedrikke er oftest sødet med aspartam, som ifølge Sundhedsstyrelsen er ”sundhedsmæssigt vurderet og godkendt til brug i fødevarer i Danmark”, og derfor ”anbefales til diabetikere”.

Men som de fleste ved, så har aspartam været anledning til debat gennem årene. På Sundhedsstyrelsens forbrugerside, Sundhed.dk, skriver eksperterne: ”På internettet er der talrige negative omtaler af aspartam med fokus på skadelige og ugunstige effekter, som er knyttet til indtagelse af aspartam. Meget sensationspræget journalistik findes også om emnet.”

Eksperterne forklarer videre: ”Aspartam består kun af 2 aminosyrer, som naturligt findes i en række almindelige sunde fødevarer, og disse aminosyrer er ikke vist at have skadelige effekter”.

Ny forskning om kunstige sødemidler og risikoen for kræft

I samme artikel afviser Sundhedsstyrelsen, at der findes videnskabeligt belæg for at advare mod indtagelsen af Aspartam;

”Der findes ingen videnskabelige studier, der har bevist nogen sammenhæng mellem aspartam og kræft, hårtab, depression, demens, adfærdsforstyrrelser eller nogle af de andre tilstande, som det hævdes på forskellige websteder.”

Men at videnskaben ikke har ”bevist” at aspartam er sundhedsfarligt, afhænger af, hvad Sundhedsstyrelsen vurderer som ”bevist”.  Fakta er, at der findes adskillige seriøse videnskabelige studier, som indikerer, at der i hvert fald synes at være en sammenhæng mellem indtaget af kunstige sødemidler og livsstilssygdomme.

Så sent som i 2022 blev resultatet af et omfattende videnskabeligt studie, som netop skulle belyse hvorvidt der er sammenhæng mellem sødemidler og risikoen for kræft, publiceret i National Library of Medicine.

I undersøgelsen blev mere end 100.000 franskmænd fulgt over en 10-årig periode, og deres diæt og indtag af sødestoffer registreret gennem kostregistreringer. Undersøgelsen tog højde for deltagernes køn, alder og uddannelse samt livsstil, og blandt andet fysisk aktivitet, rygning, body mass index, højde, vægtøgning, diabetes og arvelige kræftsygdomme, samt kostvaner, indtag af alkohol, natrium, mættede fedtsyrer, sukker, frugt og grøntsager, fibre, fuldkornsfødevarer og mejeriprodukter.

På baggrund af disse mange data konkluderede forskerne efterfølgende, at indtag af kunstige sødemidler er forbundet med en øget kræftrisiko, og at denne sammenhæng bør være anledning til en revurdering af EFSA - European Food Safety Authority´s anbefalinger.

Forskere opfordrer til mere forskning

I en uvildig vurdering af forskningsstudiet påpeger andre forskere, at der stadig, trods alle de faktorer, forskerne bag studiet havde taget højde for, kan være andre omstændigheder, der kan have indflydelse på kræftrisikoen. Deres anbefalinger er, ligesom de franske forskeres, at der laves mere forskning på området.

 

Kilder

Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^