business plan buy here pay here help writing a compliation paper on voting cheap writers dissertation samples
Sofapude i okkergul uld
Juletræ House Doctor
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sundhed

Op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer. Mange tyer til sovemedicin, men ofte kan problemerne afhjælpes ved at ændre lidt på sovevanerne.

Sådan får du en god søvn
Redaktionen

Søvn optager en tredjedel af vores liv og er vital for vores velbefindende. Mens vi sover bearbejdes tanker og indtryk, og efter en en god nats søvn føler vi os oplagte og udhvilede, og klar til en ny dag. Men op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer og de følgerne af søvnløshed som træthed, koncentrationsbesvær, irritabilitet, dårligt humør og stress.

Hvor meget søvn har man brug for?

For at fungere optimalt om dagen, behøver de fleste voksne ca. 8 timers sammenhængende god søvn om natten. Der er dog nogle der kan klare sig med mindre, somme tider ned til 5½ - 6 timer, mens andre behøver 9 - 10 timer.

Hvis man i længere perioder får for lidt søvn eller hvis kvaliteten af den søvn man får er for dårlig, kan symptomer som koncentrations- og hukommelsesbesvær, irritabilitet og stress forstærkes. Immunforsvaret kan forringes og medføre øget forekomst af lettere infektioner. En god søvn er således vigtig for at vi mennesker kan fungere optimalt. Lider du af søvnproblemer, kan de oftest afhjælpes ved hjælp af lidt planlægning, lidt tålmodighed og ændring af vaner.

Tips til en god nats søvn

 1. Sørg for at have en god seng som passer dig størrelsesmæssigt. Sørg for en god madras, en rar åndbar dyne, bomuldslinned og behageligt løstsiddende nattøj.

 2. Dit soveværelset skal have en passende temperatur - ikke for varmt og ikke for tørt.

 3. Hvis du har svært ved at falde i søvn kan det være fordi du af vane ikke forbinder det at ligge i sengen med nødvendigvis at sove. Vend dig til, at sengen kun bruges til søvn og sex, og undlad læsning, tv og andre aktiviteter når du ligger i din seng.

 4. Det samme gælder, hvis du vågner og ikke kan falde i søvn igen, så stå op og læs en bog. Når du føler dig søvnig, kan du gå tilbage til sengen igen.

 5. Skyldes søvnløsheden bekymringer eller stresstanker, er det en god ide at 'lægge tankerne fra sig' ved at skrive dem ned.

 6. Styrk dit indre ur. Forsøg så vidt det er muligt at have faste sengetider og stå op på samme tid hver dag, eventuelt også på fridage, det styrker kroppens indre ur.

 7. Det kan være svært at finde den indre ro hvis adrenalinen pumper rundt i kroppen. Undgå voldsom fysisk aktivitet umiddelbart inden du vil lægge dig. Læg hellere træningen et par timer inden du planlægger at gå i seng.

 8. Undgå de store måltider inden du går i seng.

 9. Undgå koffeinholdige drikke og vitaminer inden du går i seng.

 10. Hvis du er sulten ved sengetid, så tag et lille mellemmåltid, gerne med noget varmt at drikke for eksempel beroligende te eller varm mælk.

 11. Et varmt bad umiddelbart inden du lægger dig kan også være søvnfremkaldende.

 12. Få ro på krop og sind gennem meditation inden sengetid

Sådan abstraherer du fra stresstanker og tankemylder

 1. Tæl baglæns: Start med 100, og træk 7 fra til du når 2.

 2. Brug alfabetet: Tænk på 5 landenavne, der starter med bogstavet A, derefter B osv.

 3. Få ro på dit åndedræt: Brug fx 4-7-8-vejrtrækning: Ånd ind gennem næsen, mens du tæller til fire inde i dig selv. Hold vejret og tæl til syv. Ånd helt ud gennem munden, mens du tæller til otte. Eller brug vekselåndedræt.
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i...

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling...

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood?

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens?

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed....

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt?

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan...

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp?

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Toilettaske fra Derrière la Porte

Toilettaske fra Derrière la Porte

Derfor er kontinentalsenge<BR> populære blandt danskerne

Derfor er kontinentalsenge
populære blandt danskerne

Elegant æske med spil Tre på Stribe fra by Margit Brandt

Elegant æske med spil Tre på Stribe fra by Margit Brandt

3 tips til at finde flotte cardigans

3 tips til at finde flotte cardigans

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^