Rygning er en sygdom

Kategori: Sundhed

Rygning er en sygdom

Rygning er en sygdom 

Læger ved alt for lidt om rygeafvænning, og sundhedspersonalet er ikke tilstrækkelig pågående i forsøg på at få rygere til at kvitte tobakken ...

Sundhedspersonalet skal være langt mere pågående for at få rygere til at stoppe

Læger ved alt for lidt om rygeafvænning, og sundhedspersonalet er ikke tilstrækkelig pågående i forsøg på at få rygere til at kvitte tobakken. Det mener ledende overlæge, dr.med. Philip Tønnesen, lungemedicinsk afdeling, Amtssygehuset i Gentofte, og han efterlyser en holdningsændring til rygere.

- Verdenssundhedsorganisation, WHO, har fastslået, at rygning er en sygdom, og derfor bør rygere tilbydes behandling. Læger spørger ikke patienter med for højt blodtryk, om de har lyst til at få medicin, så blodtrykket kan sænkes. Det får de helt automatisk. Det er uforståeligt, at rygere med fx hjertesygdom ikke påvirkes kraftigt til at modtage rygeafvænning, især når man tænker på, at 25 procent af alle dødsfald af hjertekarsygdomme skyldes rygning, siger Philip Tønnesen.

Berøringsangst over for rygere
Phillip Tønnesen mener, at hans kolleger i og uden for sygehusvæsenet har berøringsangst over for de rygende patienter, og at lægerne i for høj grad betragter rygning som et personligt anliggende og ikke som en sygdom.

- Mange tror fejlagtigt, at det kun er en viljesag at kvitte tobakken, siger Philip Tønnesen. Men nikotinen giver stærk afhængighed. Der findes såkaldte nikotinreceptorer i flere områder af hjernen, hvor nikotin binder sig. Derved frigøres et slags hormon, dopamin, som hjernen forbinder med følelse af tilfredshed. Der er også et arveligt moment, som måske kan forklare op til 25 procent af afhængigheden.

Philip Tønnesen fremhæver den økonomiske gevinst ved at gennemføre rygestop.

- Rygeafvænning med nikotinprodukter eller pillen Zyban, som udelukkende fås på recept, sammen med 3-4 korte lægekonsultationer er økonomisk interessant i form af pris pr. sparet leveår sammenlignet med fx medicinske behandlinger for forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol, siger han. Det er derfor en af hans pointer, at man bør give tilskud til lægemidler til rygeafvænning.

Ny pille på vej
Cirka 12.000 danskere gennemfører hvert år rygestop med hjælp fra pillen Zyban, som man tager to gange dagligt, og som dæmper trangen til nikotin. Om et halvt års tid ventes en ny pille at komme i handelen. Den er afprøvet af 250 rygere på Gentofte Sygehus og af rygere på andre danske sygehuse, og forventningerne til den nye pille er store.

- Vores undersøgelser tyder på, at den er dobbelt så effektiv som Zyban, siger Philip Tønnesen om den nye pille, hvis effekt om kort tid offentliggøres i internationale lægetidsskrifter.



Kilde: Hjerteforeningen


Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^